Ναδάλ: Η μεγαλύτερη υπέρβαση της καριέρας του και ο... σωστός τρόπος

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
Ναδάλ: Η μεγαλύτερη υπέρβαση της καριέρας του και ο... σωστός τρόπος
Ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει για την επισημοποίηση της συμμετοχής του Ραφαέλ Ναδάλ στο Μπρίσμπεϊν το 2024 και υπογραμμίζει πως η επιστροφή του στο τένις πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας του.

Το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να κερδίσεις εξαρτάται από την επίθεση. Όσο η καριέρα του Ράφα Ναδάλ προχωρούσε μέσα στον χρόνο, η παραπάνω φράση, της οποίας η πατρότητα ανήκει στον Σουν Τζου, έγινε κτήμα του.

Κάποτε όλοι πίστευαν πως κερδίζει το Roland Garros επειδή τρέχει γρήγορα και προλαβαίνει το μπαλάκι. Στην πραγματικότητα το φόρχαντ του με το topspin στην επιφάνεια του χώματος υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα και πιο κυριαρχικά χτυπήματα στην ιστορία του τένις. Η επιθετικότητά του, η προσαρμογή από το 2017 και έπειτα, η αλλαγή στον τρόπο που σερβίρει τον έφερε ακόμα πιο κοντά στην τενιστική αθανασία.

Στη θέση δίπλα στον αντίζηλό του, τον Ρότζερ Φέντερερ. Για τον Ισπανό οι νίκες δεν περιορίστηκαν μόνο μέσα στο κορτ. Το σώμα του διαβρώθηκε από κάθε είδους τραυματισμό, ικανό να τον καθηλώσει για πάντα μακριά από εκεί που νιώθει άνετα.

Ο Ναδάλ θα ξαναπαίξει τένις μέσα στο 2024. Τα λόγια που συνόδευσαν το βίντεο της ανακοίνωσης της επιστροφής του ήταν προσεγμένα λέξη προς λέξη. «Δε νομίζω ότι αξίζω να τελειώσω έτσι» είχε πει πριν καιρό στη συνέντευξη Τύπου, όταν κατάλαβαν όλοι πως ο τραυματισμός του μετά το Australian Open θα τον κρατούσε εκτός για πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολόγιζε.

«Θα παλέψω σκληρά για να τελειώσω την καριέρα μου με τον σωστό τρόπο» συνέχιζε τότε. Όχι νικηφόρα, όχι με τίτλους, όχι για να κοντράρει τον Νόβακ Τζόκοβιτς ή τον συμπατριώτη του, Κάρλος Αλκαράθ. Να τελειώσει με τον «σωστό τρόπο». Τον δικό του τρόπο!

Το legacy της επιστροφής του

Η επιστροφή του στη δράση δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα είδηση για τον χώρο του τένις, του αθλητισμού. Πρόκειται για μία ακόμα υπέρβαση ενός πνεύματος αλύγιστου. Όλα τα χρόνια της τενιστικής του καριέρας ο Ναδάλ μπήκε σε πολλές συζητήσεις, τις περισσότερες ανούσιες και αέναες, μιας και οι απαντήσεις παραμένουν υποκειμενικές σε οποιαδήποτε βάση.

Υπήρξε και μία στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντιπαραβάλλει επιχείρημα αμφισβήτησης. Αυτό του μεγαλύτερου μαχητή στο κορτ. Από το αγωνιστικό κομμάτι και την άρνηση της παράδοσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, μέχρι την αντοχή του σε κάθε πρόβλημα που έφτασε μέχρι και να αμφισβητεί τη συνέχεια της καριέρας του, όπως αυτό με τα γόνατα στις αρχές της δεκαετίας των '10s.

Μια διαρκής μάχη με τους αντιπάλους του, το σώμα του, τον πόνο, τα ρεκόρ, τον χρόνο και την πνευματική κόπωση. Ο Ισπανός συχνά πυκνά έπρεπε να αναζητήσει μέσα του τη... φλόγα για την επιστροφή. Οι διαρκείς τραυματισμοί δεν τον έθεταν μόνο εκτός ορισμένων μεγάλων ραντεβού, αλλά κυρίως τον γύριζαν πάντα στο σημείο μηδέν. Από εκεί που πρέπει να είσαι πολύ ισχυρός για να επιστρέψεις. Οι προβλέψεις πάντοτε δυσοίωνες, οι επιστροφές του πιο ηχηρές.

Το 2024 ο Ναδάλ θα εκμεταλλευτεί το protected ranking και τις wild card για να αγωνιστεί από το Νο633 του κόσμου. Για τον δικό του τελευταίο χορό σε τουρνουά ειδικά επιλεγμένα. Ακόμα και ο ίδιος παραδέχεται πως δε θα βρίσκεται στο επίπεδο που όλοι τον γνώρισαν.

Μπορεί να μην βρεθεί ποτέ σε θέση όχι απλώς να διεκδικήσει ξανά το αγαπημένο του Roland Garros, αλλά έστω και να διανοηθεί να βρεθεί στη δεύτερη εβδομάδα. Για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χρειαστεί ειδική εξαίρεση, ένεκα των τραυματισμών του. Τίποτα από όλα αυτά δε μειώνει στο ελάχιστο το legacy που διογκώνεται με το comeback του, από έναν τραυματισμό που αρχικά τον έβαλε στα πιτς για 6-8 εβδομάδες και τελικά αυτό το διάστημα έγινε ένας χρόνος.

Ο Ναδάλ θα ξαναπαίξει τένις, μία από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας του

Ένας χρόνος χωρίς τον Ναδάλ στο τουρ. Σαν εικόνα από το μέλλον. Ο Ισπανός στα 37 του δεν μπορεί να γίνει το ατίθασο παιδί με τη μακριά χαίτη και τα κάπρι σορτσάκια που κυνηγά με μανία όλες τις μπάλες. Η νέα γενιά έχει πλέον τις αντοχές και το ταλέντο να υπερκεράσει το εμπόδιό του.

Η επιστροφή του θα υπογράψει άλλον έναν θρίαμβο της ανθεκτικότητας, της αφοσίωσης και της πίστης απέναντι στις αντιξοότητες. Ο Ναδάλ δε θα φύγει κάτω από τις σκιές. Θα αποχωρήσει με τον σωστό τρόπο. Με χειροκρότημα στους τόπους που έγραψε ιστορία και λατρεύτηκε. Με αποθέωση, με δάκρυα και γεμίζοντας δεκάδες καρδιές με συναισθήματα όπως έκανε επί δύο δεκαετίες απλώς με ένα σφίξιμο της γροθιάς του και ένα vamos στα χείλη.

Ο Ναδάλ θα ξαναπαίξει τένις μέσα στο 2024. Και αυτό θα μπει δίπλα στις μεγαλύτερες νίκες της σπουδαίας καριέρας του. Μία από τις σημαντικότερες νίκες της ζωής του, ένα στοίχημα με τον εαυτό του κερδισμένο. Τη μεγαλύτερη υπέρβαση! Από την παραδοχή πως δε θα ξαναγίνει αυτό που όλοι γνωρίσανε, έως την αμφιβολία για το αν θα ξαναπαίξει. Ο μαχητής είναι ξανά εδώ. Τα αγωνιστικά του κατορθώματα παραμένουν αδιανόητα ένα προς ένα. Αυτό όμως αντιβαίνει τους κανόνες της λογικής και τους νόμους της φύσης. Στα 37 του και σχεδόν διαλυμένος σωματικά, παραμένει αυτός που ορίζει τη μοίρα της δικής του ζωής.

Και ύστερα θα πει το δικό του αντίο. Το τένις χωρίς εκείνον θα μπορούσε να γίνει φτωχότερο, αλλά η διαρκής «μάχη» της επιβίωσης αποτελεί ένα μάθημα ζωής που ξεπερνά κατά πολύ το αθλητικό πλαίσιο.

Ο Ναδάλ θα ξαναπαίξει τένις μέσα στο 2024. Το αήττητο ενός πολεμιστή εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Και ο Ράφα αυτές τις μάχες δεν τις έχασε ποτέ...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου