Τζόκοβιτς - Ναδάλ: Δυο «μονομάχοι» στη ρωμαϊκή αρένα (vids)

Τζόκοβιτς - Ναδάλ: Δυο «μονομάχοι» στη ρωμαϊκή αρένα (vids)
Ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα παίξουν την Κυριακή (18:00, Cosmote Sport 6) στη Ρώμη τον 57ο αγώνα τους και τον 28ο τελικό τους. Ο Ισπανός μετράει 9 τίτλους στη Ρώμη και ο Σέρβος έχει 5!

Μόνο τυχερό μπορεί να νιώθει το κοινό του τένις αφού το 2021 εξακολουθεί να βλέπει τελικούς ανάμεσα στον Νόβακ Τζόκοβιτς και στον Ράφα Ναδάλ.

Υπάρχει η τάση να κυριαρχήσει η νέα γενιά αλλά όταν αυτοί οι δυο και ο Ρότζερ Φέντερερ κρεμάσουν τις ρακέτες τους τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο χώρο του τένις. Στα χρόνια τους, αυτοί οι τρεις φανταστικοί παίκτες, με τόσο έντονο ανταγωνισμό πέτυχαν μυθικά επιτεύγματα.

Αυτή την Κυριακή, στο Foro Italico της Ρώμης, στο κεντρικό κορτ, δίπλα στον Τίβερη, οι δυο από τους τρεις έχουν ραντεβού. Θα διεκδικήσουν άλλον ένα τίτλο. Είναι ο τίτλος στο ATP 1000 της Ρώμης.

Ο τελικός θα αρχίσει στις 18:00 (Cosmote Sport 6) και στην ρωμαϊκή αρένα θα δούμε τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών στο χώμα, τον Ράφα Ναδάλ και τον παίκτη που έχει 320 εβδομάδες στο Νο1, τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο τρίτος από τους Big-3, ο Ρότζερ Φέντερερ είναι στη Γενεύη, και θα ανοίξει την τηλεόραση του για να δει τον αγώνα ενώ ο Άντι Μάρεϊ που κέρδισε λίγο από την αίγλη του Big-3 και αρκετοί έφτιαξαν για χάρη του το Big-4 είναι κάπου στην "Αιώνια Πόλη".

Ο «αυτοκράτορας» της Ρώμης

Το Italian Open είναι ένα τουρνουά που ξεκίνησε στη Ρώμη στα χρόνια του Μπενίτο Μουσολίνι. Το 1930. Πρώτος νικητής ήταν ο "Big Bill" και αν και η Ρώμη είχε πολλούς αυτοκράτορες ο "αυτοκράτορας" του τουρνουά άργησε να εμφανιστεί.

Το 2005 ο "αμούστακος" τενίστας από την νήσο Μαγιόρκα της Ισπανίας κατακτά τον 1ο τίτλο του στη Ρώμη. Κερδίζει 3 συνεχόμενα και το 2009 θα γίνει ο μοναδικός από το 1930 με 4 τρόπαια.

Το 2019 φτάνει τα 9! Είναι φυσικά ο Ράφα Ναδάλ και είναι ο παίκτης με τα περισσότερα τρόπαια στη Ρώμη. Έχει 9/11. Θα χάσει το 2011 και το 2014 από τον Νόβακ Τζόκοβιτς αλλά στους 5 τελικούς που έχουν παίξει ο Ισπανός είναι αυτός που έχει 3 νίκες.

Ο Σέρβος έχει 5 τρόπαια και 5 χαμένους τελικούς και παίζει την Κυριακή τον 11ο.

Ο βασιλιάς των Masters

Έως σήμερα στον "πλανήτη" τένις μόνο δυο παίκτες έχουν περισσότερους από 30 τίτλους σε Masters.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει 36 και ο Ράφα Ναδάλ έχει 35. Ο τελευταίος τίτλος του Ράφα ήταν στο Rogers Cup 2019. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός του σε Masters και η αλήθεια είναι πως έχει να χάσει από το 2017.

Τότε τον είχε κερδίσει ο Ρότζερ Φέντερερ στη Σανγκάη. Στη Ρώμη κατέκτησε το 9ο το 2019 κερδίζοντας τον Τζόκοβιτς στον τελικό. Από την άλλη ο Νόβακ Τζόκοβιτς το 2020 στη Ρώμη έφτασε τα 36 Masters και άφησε 2ο τον Ράφα Ναδάλ.

Ο Σέρβος έχει 36 τίτλους σε 52 τελικούς και ο Ισπανός έχει 35 σε 51 τελικούς. Η τελευταία φορά που ο Ράφα Ναδάλ έχασε τελικό από τον Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν το 2014 στη Ρώμη.

Συνολικά σε τελικούς Masters ο "Νόλε" είναι στο 7-6 σε νίκες επί του Ναδάλ.

Μυθικό rivalry

O αγώνας του στη Ρώμη την 16η Μάη 2021 θα είναι ο 57ος στην ιστορία τους.

Ο Ράφα Ναδάλ έχει 27 νίκες και ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει 29. Το πρώτο τους παιχνίδι ήταν το 2006 στο Roland Garros. Προημιτελικός. Ο Ναδάλ φτάνει στο 6-4, 6-4 και εν συνεχεία ο Τζόκοβιτς θα αποσυρθεί.

Ο τελευταίος ήταν ο τελικός του Roland Garros 2020 εκεί όπου ο Ναδάλ επικρατεί με 6-0, 6-2,7-5 και κατακτά το 13ο Roland Garros. Ο Ισπανός έχει στην καριέρα του 3 τουρνουά με διψήφιο αριθμών τίτλων.

Το Roland Garros με 13, το Barcelona Open με 12 και το Monte Carlo Masters με 11. Θα ήθελε το βράδυ της Κυριακής να έχει 10 στη Ρώμη. Εκεί συνολικά έχουν σε 8 αγώνες 5 νίκες ο Ναδάλ και 3 ο Τζόκοβιτς.

Στην πρωτεύουσα της Ιταλίας θα παίξει για πρώτη φορά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς το 2007 και θα είναι προημιτελικός που θα κερδίσει με 6-2,6-3 ο Ισπανός. Έχουν παίξει σε όλες τις επιφάνειες και το παιχνίδι τους που είχε την μεγαλύτερη διάρκεια ήταν ο τελικός του Australian Open 2012.

Κράτησε 5.53' και νικητής ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Συνολικά στα 10 τελευταία παιχνίδια ο Σέρβος που είναι στο Νο1 έχει 6-4 νίκες επί του Ισπανού που είναι στο Νο3 και θέλει να νικήσει στην Ρώμη για να ισοφαρίσει τα 36 Masters του αντιπάλου του.

Περί τίτλων και τελικών

Ο τελικός της Ρώμης για τον Νόβακ Τζόκοβιτς θα είναι ο Νο118. Έχει κατακτήσει 87 τίτλους και έχει και 35 ήττες σε τελικούς. Σε χωμάτινη επιφάνεια που είναι αυτή της Ρώμης έχει 15 τίτλους.

Από την άλλη ο Ράφα Ναδάλ έχει παίξει σε 124 τελικούς και έχει 87 τίτλους. Στο χώμα έχει 61 τίτλους και 500 αγώνες και είναι μακράν ο κορυφαίος.

Συνολικά σε τελικούς έχουν σε 27, ο Τζόκοβιτς 15 νίκες και ο Ναδάλ 12. Σε χωμάτινη επιφάνεια συνολικά ο Ναδάλ έχει 18-7 νίκες.

Μέσα στο 2021 δεν έχουν παίξει πολλά τουρνουά αλλά έχουν από έναν τίτλο. Ο Σέρβος κατέκτησε το Australian Open και ο Ισπανός το Barcelona Open. Στα δυο τελευταία τους παιχνίδια στο χώμα ο Ναδάλ έχει πάρει σετ με 6-0.

Πιο "κουρασμένος" ο Τζόκοβιτς

Ένας τελικός ανάμεσα τους είναι πάντα απρόβλεπτος. Η αλήθεια είναι πως στο χώμα το ρόλο του φαβορί έχει ο Ναδάλ αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μην ξεχνάμε ότι οι δυο χαμένοι τελικοί του στη Ρώμη ήταν από τον Τζόκοβιτς.

Ο Σέρβος στον προημιτελικό απέκλεισε σε 2 ημέρες τον Στέφανο Τσιτσιπά και έπαιξε το Σάββατο μισό αγώνα με τον Έλληνα και έναν ολόκληρο με τον Λορέντζο Σόνεγκο. Συνολικά το Σάββατο έμεινε σχεδόν 5 ώρες στο κορτ.

Ο Ναδάλ απέκλεισε την Παρασκευή τον Ζβέρεφ, παίζοντας εξαιρετικά, και το Σάββατο χρειάστηκε 1.32' για να "τελειώσει" με τον Οπέλκα. Στα 4 παιχνίδια στη Ρώμη έχασε σετ μόνο από τον Σαποβάλοφ. Από την άλλη ο Τζόκοβιτς έχασε σετ και από τον Τσιτσιπά και από τον Σόνεγκο.

Στα δυο του τελευταία παιχνίδια είχε 10/35 μπρέικ πόιντ ενώ ο αντίπαλος του δέχτηκε μόλις 1 μπρέικ από Ζβέρεφ, Οπέλκα σε 14 προσπάθειες.

O Ναδάλ μοιάζει πιο φορμαρισμένος και πιο ξεκούραστος. Σ' ένα παιχνίδι όμως με τον Νόβακ Τζόκοβιτς δεν υπάρχει φαβορί.

Ο "Νόλε" πάντως στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως μίλησε με τον Ράφα μετά από τη νίκη του επί του Τσιτσιπά και τόνισαν ότι "οι παλιοί δεν τα παρατάνε"!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα