Θοδωρής Γκλαβάς: «Το ελληνικό τένις έχει ανάγκη από επανεκκίνηση»

Θοδωρής Γκλαβάς: «Το ελληνικό τένις έχει ανάγκη από επανεκκίνηση»
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΦΟΑ Θοδωρής Γκλαβάς μιλάει στο gazzetta.gr για το πλάνο του για την επόμενη ημέρα του τένις στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια το τένις στη χώρα μας λόγω των επιτυχιών του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη έχει αυξήσει τη δημοφιλία του και είναι αρκετά σημαντική η άνοδος του αριθμού των παιδιών που έχουν ως πρώτη επιλογή το άθλημα της αντισφαίρισης.

Σε λίγες ημέρες (27/3) θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΦΟΑ και ένας εκ των τριών υποψηφίων προέδρων, ο Θοδωρής Γκλαβάς, μίλησε στο gazzetta.gr για το πλάνο του ως προς την επόμενη ημέρα του ελληνικού τένις.

Παλιός αθλητής ο ίδιος, με εκπαίδευση στις ΗΠΑ αλλά και σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στο μάρκετινγκ, φιλοδοξεί να αλλάξει το προφίλ του τένις στη χώρα μας και να αξιοποιηθούν προς όφελος του αθλήματος οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας.

«Πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκυρία»

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις εκλογές της ΕΦΟΑ;
«Γιατί είμαστε σε μια μοναδική θετική συγκυρία για το άθλημα και οι προϋποθέσεις για να αλλάξουμε επίπεδο είναι καλύτερες από ποτέ. Αυτό κυρίως χάρη στις επιτυχίες σπουδαίων Ελλήνων αθλητών, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, που έχουν δώσει στο άθλημα μεγαλύτερη προβολή από ό,τι στο παρελθόν. Η συγκυρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί.

Έχουμε ανάγκη συνεπώς από μια συνολική αναβάθμιση και επανεκκίνηση του αθλήματος και όχι απλώς να συνεχίσουμε στην πεπατημένη όσων γίνονται τα τελευταία 25 χρόνια. Θέλω όμως να σας πω και κάτι πιο προσωπικό. Για μένα το τένις ήταν απολύτως καθοριστικό για τη ζωή μου. Διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου και χάρη στο τένις είχα την ευκαιρία να σπουδάσω στο εξωτερικό με υποτροφία, αποκτώντας πολύτιμα εφόδια και πολύ σημαντικές εμπειρίες. Θεωρώ λοιπόν ότι χρωστάω πολλά σε αυτό το άθλημα και θέλω να του προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ».

«Κυριάρχησε μια λογική στασιμότητας»

Η γνώμη σας για το έργο της απερχόμενης διοίκησης ποια είναι;
«Να πω καταρχάς ότι δεν θέλω να μηδενίσω τίποτα και κανέναν. Η προηγούμενη διοίκηση έκανε τις προσπάθειές της, σε κάποια θέματα προχώρησε, σε κάποια άλλα όμως, όχι. Σήμερα δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Τα σωματεία χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Οι άνθρωποι του αθλήματος – προπονητές και παράγοντες – το ίδιο. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να αναβαθμιστούν, όπως και οι αθλητικές διοργανώσεις. Πρέπει να μπουν περισσότεροι χορηγοί και επενδυτές. Η απερχόμενη διοίκηση είχε πάρα πολλά χρόνια στη διάθεσή της να εφαρμόσει κάθε ιδέα της. Δεν το έκανε στο βαθμό που έπρεπε. Αντιθέτως κυριάρχησε μια λογική στασιμότητας και περιχαράκωσης του τένις σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ακόμα ιδιοκτησιακή λογική. Έτσι όμως δεν πρόκειται να ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα. Χρειαζόμαστε μια συνολική επανεκκίνηση στο άθλημα και η υποψηφιότητά μου αυτό εκφράζει».

«Μεγαλύτερο πρόβλημα οι εγκαταστάσεις»

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα του τένις στη χώρα;
«Αναμφίβολα το ζήτημα των εγκαταστάσεων. Σε όλη την Ελλάδα όταν συζητώ με τους ανθρώπους του τένις κυρίως αυτό μου θέτουν. Όσο μάλιστα η δημοφιλία του αθλήματος μεγαλώνει και ο κόσμος που θέλει να παίξει τένις αυξάνεται το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο εμφανές. Νομίζω ότι η λύση θα πρέπει να επιδιωχθεί κυρίως σε τρία επίπεδα. Πρώτον, σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Να στηριχθούν τα σωματεία που θέλουν και έχουν έτοιμες προτάσεις για αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων τους. Δεύτερον, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αναβάθμισης που υπάρχει – και είναι πολλές αυτές καθώς στους δήμους ανήκει ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων. Και τρίτον με αναζήτηση επενδυτών και χορηγών. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει στο βαθμό που έπρεπε».

«Οι τέσσερις άξονες για την επόμενη ημέρα»

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος σας για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τένις;
«Eίναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Θα εστίαζα ωστόσο κυρίως σε 4 άξονες. Πρώτον, η προβολή του αθλήματος για να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί για την προσέλκυση χορηγών και επενδυτών, αλλά και την διεκδίκηση μεγαλύτερων επιχορηγήσεων από την Πολιτεία. Δεύτερον, στην μεγαλύτερη στήριξη στα σωματεία και τους αθλητές. Στις απλές, καθημερινές υλικές ανάγκες τους και σε επίπεδο κατάρτισης. Καθώς και σε σχέση με τη συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά, ώστε να μην πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα.

«Οικονομική αυτοτέλεια και εκσυγχρονισμός»

Τρίτον, είναι η αναβάθμιση των υποδομών για το οποίο ήδη σας μίλησα. Να προωθήσουμε λύσεις σε συνεργασία με Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και χορηγούς. Και τέταρτον, στην αναβάθμιση του αγωνιστικού αθλητισμού. Με υποστήριξη των ταλαντούχων αθλητών. Αναβάθμιση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων με καλύτερη προβολή τους και μεγαλύτερη στήριξη από χορηγούς. Διοργάνωση διασυλλογικών πρωταθλημάτων με συμμετοχή αθλητών όλων των ηλικιών. Διεκδίκηση διεθνών αγώνων και τουλάχιστον ενός επαγγελματικού τουρνουά ATP/WTA στην Ελλάδα. Και για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω θα έβαζα και έναν ακόμα άξονα, την οικονομική αυτοτέλεια και τον εκσυγχρονισμό της ομοσπονδίας, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική επιχορήγηση της ΓΓΑ, όπως συμβαίνει σήμερα».

«Μεγαλύτερη ενίσχυση στα σωματεία»

Πως θα αξιοποιηθούν οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη προς όφελος της ανάπτυξης του τένις στη χώρα;
«Ο Στέφανος και η Μαρία έχουν δώσει μέσα από τις επιτυχίες τους ώθηση σε όλο το άθλημα. Ζούμε μαζί τους την εξέλιξή τους και είμαστε περήφανοι για την πορεία τους. Την ώθηση που δίνουν στο άθλημα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να κερδίσουμε περισσότερα σε κάθε επίπεδο. Άνοδος της δημοφιλίας του τένις σημαίνει βελτίωση σε όλους τους τους τομείς. Σημαίνει περισσότερος κόσμος στα τερέν. Μεγαλύτερη ενίσχυση για τα σωματεία. Σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων και χορηγών για όλο το τένις. Και γιατί να το κρύψουμε, σημαίνει και αποτελεσματικότερη πίεση στην πολιτεία για ενίσχυση των σωματείων και στήριξη στο ζήτημα των εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό ακριβώς επιμένω ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

«Εφικτό να φέρουμε μεγάλο τουρνουά στη χώρα»

Είναι στα σχέδια σας να διεκδικήσετε ένα τουρνουά ATP ή WTA για την Ελλάδα;
«Ασφαλώς. Η διοργάνωση τουρνουά τέτοιου επιπέδου θα πρέπει αν είναι προτεραιότητα για την Ομοσπονδία, καθώς θα έδινε μεγάλη ώθηση στο άθλημα στη χώρα μας. Πιστεύω ότι με σωστή οργάνωση και καλή συνεργασία με τους διεθνείς φορείς του τένις και χορηγούς θα μπορέσουμε να το πετύχουμε. Θέλω εδώ να σας πω ότι έχω ήδη κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές για το ζήτημα και το θεωρώ εφικτό».

Τι είναι για εσάς το τένις;
«Ένα φανταστικό άθλημα, που προάγει το αθλητικό ήθος. Ένα άθλημα που ταιριάζει πολύ στη χώρα μας. Είναι άθλημα για όλο το χρόνο και όλες τις ηλικίες, καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί κάποιος να αγωνίζεται μέχρι μεγάλη ηλικία. Είναι θετικό ότι το κλισέ πως πρόκειται για άθλημα της ελίτ έχει αρχίσει να υποχωρεί. Στόχος μας πλέον πρέπει να είναι να το κάνουμε ακόμα πιο δημοφιλές. Για μένα, όπως σας είπα και πριν, είναι μέρος της ζωής μου. Του χρωστάω πολλά και θέλω να του επιστρέψω με το παραπάνω όσα ο ίδιος έλαβα από αυτό».

 

CEV CUP Τελευταία Νέα