Το τένις γυναικών ψάχνει τα νέα του είδωλα (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Το τένις γυναικών ψάχνει τα νέα του είδωλα (vids)
Η Σαράποβα εγκατέλειψε, η Σερένα και η Βένους είναι στην έξοδο. Σε ποιες θα στηριχτεί η επόμενη ημέρα;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες μετά από την πρόταση του Ρότζερ Φέντερερ για την ένωση της ATP (άνδρες) και της WTA (γυναίκες).

Τον Φέντερερ υποστήριξε αμέσως ο Ράφα Ναδάλ, η Πέτρα Κβίτοβα, η Σερένα Ουίλιαμς το βλέπει θετικά ενώ ο Νικ Κύργιος, ως "επαναστάτης" πάει πάντα κόντρα στο ρεύμα...

Η ερώτηση είναι μια; Θ' αντέξει το τένις χωρισμένο στα δυο; Έως τις αρχές Αυγούστου λόγω του covid-19 δεν θα έχουμε δράση στα κορτ και υπάρχει πιθανότητα ν' ακυρωθεί και ολόκληρη η σεζόν.

Το τένις και κάθε άθλημα όσο δεν υπάρχει δράση χάνει. Χρήματα οι παίκτες-τριες και τα τουρνουά. Ο κόσμος δεν βλέπει και χάνει το ενδιαφέρον του. Δεν θα είναι μια ευχάριστη συνήθεια για τον κόσμο.

Πριν από λίγα 24ωρα πήρε θέση και για την ένωση ο Μαράτ Σάφιν. Ο πρώην Νο1 και κάτοχος 2 τίτλων Grand Slam είναι υπέρ της ένωσης. Όπως υπέρ είναι και ο Μπόρις Μπέκερ και η Μπίλι Τζιν Κινγκ.

Ο Σάφιν είπε και κάτι άλλο. Χτύπησε ένα καμπανάκι για το τένις των γυναικών. «Το γυναικείο τένις "πουλιέται" πολύ πιο δύσκολα γιατί το αντρικό έχει κυριαρχήσει κατά κράτος όλα αυτά τα χρόνια.

Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί αυτήν την τεράστια διαφορά που υπάρχει. Μετά την Κουρνίκοβα, τη Σαράποβα και τη Σερένα, θα μειωθεί απίστευτα το ενδιαφέρον», είπε ο Ρώσος.

Πως μεταφράζεται η ένωση; Πρώτα σε οικονομικό επίπεδο, μετά σε κοινή προβολή και φυσικά το πιο σημαντικό σε ένωση των τουρνουά. Τα Grand Slam είναι κοινά.

Τουρνουά όπως αυτά του Miami, του Indian Wells, το Rogers Cup, το Cincinnati Open και άλλα είναι κοινά. Χρειάζονται όμως πιο πολλά. Άλλο είναι να "πουλάς" ξεχωριστά προϊόντα και άλλο δυο μαζί.

Ο Σάφιν έκανε λόγο για τα τουρνουά των γυναικών και η αλήθεια είναι ότι εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η Μαρία Σαράποβα, η οποία για πολλούς λόγους, έφερνε κόσμο στο τένις, αποσύρθηκε.

Η Βένους είναι ένα βήμα πριν και η Σερένα που κυνηγάει αυτό το 24ο Grand Slam δεν απέχει και πολύ. Οι δυο Αμερικανίδες έχουν κόψει τις πολλές εμφανίσεις και κάνουν απλά συντήρηση.

Τι υπάρχει μετά; Η Σιμόνα Χάλεπ, η Ναόμι Οσάκα, η Άσλεϊ Μπάρτι είναι τα κύρια ονόματα ενώ ακολουθεί η Μπιάνκα Αντρεέσκου, η Σοφία Κένιν και η 16χρόνη Κόκο Γκάουφ.

Καμία από όλες αυτές δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της το τένις. Να γίνει παγκόσμιο brand όπως είναι η Σερένα, η Βένους και η Σαράποβα. Η Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ που σε λίγο φτάνει στα 30 (γεν.1991) είναι πάνω από 10 χρόνια στο Tour και έχει 20 τίτλους (2 Grand Slam).

H Μπάρτι που είναι 24 ετών και είναι στο Νο1 έχει μόλις 8 τίτλους καριέρας (1 Grand Slam).

Η Χάλεπ, η Οσάκα και η Μπάρτι είναι σπουδαίες τενίστριες αλλά δεν είναι σταρ του τένις και δύσκολα και τα επόμενα χρόνια θα σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμα τους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια μ' άλλες τενίστριες.

Ο κόσμος των σπορ και του τένις τι θέλει; Θέλει πάνω απ' όλα κόντρες μέσα στα κορτ. Θέλει να δημιουργούνται ζευγάρια αντιπάλων και να περιμένει με αγωνία την επόμενη "μάχη".

Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο ζευγάρι και ειδικά στα Grand Slam. Το γυναικείο τένις έχει βγάλει: Έβερτ-Ναβρατίλοβα, Γκραφ-Σέλες, Σερένα-Σαράποβα, Σερένα-Βένους, Κλάιστερς-Ενάν και τόσα άλλα...

Σε ποια παίκτρια θα στηριχτεί η WTA για να διαφημίσει το τένις και να φτάσει στις πλατιές μάζες; Σε ποια κόντρα; Στο τένις των ανδρών έχουμε ακόμη τους Big-3 και θα έχουμε ειδικά για πολλά χρόνια τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Υπάρχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς που "πουλάει". Έχουμε τον Νικ Κύργιο ο οποίος τραβάει τα βλέμματα σε κάθε τουρνουά που παίζει και τα video της ATP με πρωταγωνιστή τον Αυστραλό "σπάνε" τα κοντέρ.

Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για την κόντρα του Τιμ με τον Τσιτσιπά ή του Τσιτσιπά με τον Μεντβέντεφ. Σίγουρα η ημέρα μετά από το Big-3 θα είναι δύσκολη αλλά στο ανδρικό τένις υπάρχουν ήδη ... πρίγκιπες που θέλουν να γίνουν βασιλιάδες διαρκείας...

Ειδικά για την WTA πρέπει να είναι μονόδρομος η ένωση. Μόνο να κερδίσει έχει και μάλιστα πολλά. Ο κόσμος θέλει να βλέπει εκπλήξεις αλλά θα ταυτιστεί με τους "ήρωες". Θ' ανοίξει την τηλεόραση για να δει ποιος θα παλέψει να κερδίσει τον "ήρωα" του.

Στο γυναικείο τένις και ειδικά στα Grand Slam στη μετά Σερένα εποχή δύσκολα θα δούμε παίκτρια που να είναι παρούσα σε 2 ή 3 τελικούς Grand Slam σε μια χρονιά.

H Σιμόνα Χάλεπ έχει παίξει σε 5 τελικούς από το 2014. Σ' όλους τους τελικούς είχε διαφορετική αντίπαλο, άρα έως τώρα δεν έχει δημιουργήσει κάποιο ζευγάρι που θα μείνει στον κόσμο.

Η Άσλεϊ Μπάρτι μόλις σ' έναν! Η Ναόμι Οσάκα σε 2 με 2 τίτλους. Στο γυναικείο τένις δεν υπάρχει Big-3 για να στερεί από τους άλλους καλούς παίκτες μια θέση στον τελικό όπως είναι στους άνδρες.

H Σαράποβα σε μια δεκατία έπαιξε σε 10 τελικούς και κατέκτησε 5 τίτλους Grand Slam. Αυτά έως τα 28 της χρόνια.

 

Τελευταία Νέα