Ναδάλ - Φέντερερ: Ο «πρόλογος» μια συναρπαστικής ιστορίας (vids)

Ναδάλ - Φέντερερ: Ο «πρόλογος» μια συναρπαστικής ιστορίας (vids)
Το πρώτο... αίμα στην σειρά Ναδάλ-Φέντερερ "χύθηκε" σαν σήμερα το 2004 στο Μαϊάμι. To gazzetta σας παρουσιάζει την πορεία της μεγάλης κόντρας.

Μάρτιος 2004. Το ημερολόγιο γράφει 28 και είμαστε στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι. Το Miami Open, το 2ο Masters της χρονιάς, είναι σε εξέλιξη.

Η σειρά είχε ξεκινήσει από την έρημο της Καλιφόρνια και το Indian Wells το οποίο είχε κατακτήσει ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός είχε κάνει με το δεξί ποδαρικό στο 2004 αφού είχε φτάσει για πρώτη φορά στην κορυφή, στη Μελβούρνη, στο Australian Open.

Οι ήρωες της εποχής

Ο μεγάλος "ήρωας" της εποχής εκείνης, της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο σπουδαίος Πιτ Σάμπρας, έχει σταματήσει το τένις αλλά παραμένει ο άνθρωπος με τους περισσότερους τίτλους (14) Grand Slam στην ιστορία του τένις.

Από την άλλη, ο έτερος Αμερικανός, ο καραφλός Αντρέ Άγκασι, είναι ακόμη εν ενεργεία. Το 2003 έχει κερδίσει στη Μελβούρνη το τελευταίο του Grand Slam ενώ το 2004 είχε φτάσει στα ημιτελικά.

Η δυναστεία του Ρότζερ Φέντερερ έχει ξεκινήσει. Ο 22χρόνος Ελβετός τενίστας έχει προλάβει να κερδίσει μια φορά το είδωλο του, τον Σάμπρας, και άλλες τρεις τον Άγκασι.

Ο μικρός από τη Μαγιόρκα

Ξεκίνησε να παίζει τένις στην Μαγιόρκα και το σπούδασε στην Βαρκελώνη. Από μικρός είχε το όνειρο να γίνει τενίστας αν και είχε θείο ποδοσφαιριστή ο οποίος μάλιστα έπαιζε και στην Μπαρτσελόνα.

Ο Ράφα Ναδάλ, που γεννήθηκε το 1986, ταξιδεύει από την Καλιφόρνια στο Μαϊάμι, μη έχοντας ακόμη κλείσει 18 χρόνια ζωής. Ο 17χρόνος Ράφα είναι ένα σπουδαίο ταλέντο.

Εκείνη την εποχή είναι στο Νο34 της παγκόσμιας κατάταξης και δεν έχει κερδίσει ούτε έναν επαγγελματικό τίτλο. Ο πρώτος θα έρθει στο Σόποτ της Πολωνίας, τον Αύγουστο του 2004.

Όλοι ξέρουν ότι θα κάνει μια σπουδαία καριέρα και το κατάλαβαν και εκείνη την ημέρα (28/3) στο Μαϊάμι.

Στο δρόμο για την μάχη

Ο Φέντερερ έχει ταξιδέψει στο Μαϊάμι ως νικητής του Indian Wells και θέλει να κερδίσει και το δεύτερο Masters στο έδαφος των ΗΠΑ.

Στον 2ο γύρο (απευθείας πρόκριση από τον 1ο) θα παίξει με τον Ρώσο Νικολάι Νταβιντένκο και θα τον αποκλείσει με 2-1 σετ.

Ο Ναδάλ θα περάσει και αυτός bye στον 2ο γύρο και εκεί θα παίξει με τον μοναδικό άνθρωπο που συμμετείχε με κάρτα ελευθέρας στο Wimbledon και το είχε κατακτήσει.

Είναι ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Το παιχνίδι με τον Ναδάλ δεν πήγε όπως θα ήθελε αφού μετά από το 1ο σετ που έχασε με 6-4 θα αποσυρθεί...

Ο Ναδάλ είναι στον 3ο γύρο και τον περιμένει το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης έναν παίκτη που είναι 5 χρόνια μεγαλύτερος του και έχει και 14 τίτλους καριέρας.

Φέντερερ-Ναδάλ

Οι δυο τενίστες που έμελλε να γίνουν φίλοι και μαζί με τον Νόβακ Τζόκοβιτς ν΄αποτελέσουν το λεγόμενο "Big-3" του παγκόσμιου τένις είναι για πρώτη φορά αντίπαλοι στην... αρένα.

Το παιχνίδι θα κρατήσει 1.10'. Ο Ναδάλ θα επικρατήσει με 6-3, 6-3. Ο Ισπανός έχει σπουδαία ποσοστά στο 1ο σερβίς και ο Φέντερερ δεν θα φτάσει ποτέ σε μπρέικ (3/7 ο Ναδάλ).

Το μεγάλο παιχνίδι έχει τελειώσει. Ο πρόλογος μιας ιστορίας που σήμερα έχει φτάσει στα 40 κεφάλαια έχει γραφτεί...

Ο Ράφα Ναδάλ θα προχωρήσει στον 3ο γύρο αλλά θα ηττηθεί με 2-1 σετ από τον Φερνάντο Γκονζάλεθ. Ένα χρόνο μετά, το 2005, ο Ράφα και ο Ρότζερ θα δώσουν το 2ο τους παιχνίδι.

Τι σύμπτωση! Θα είναι και πάλι στο Miami Open αλλά στον τελικό. Μετά από 3.43' ο Φέντερερ θα κατακτήσει την κούπα. Θα είναι ο πρώτος τους τελικός αλλά όχι και ο τελευταίος.

Άλμα στο χρόνο

Από το 2004 έως το 2019 οι δυο τους θα παίξουν 40 φορές στο tour. Ο Ναδάλ θα κερδίσει στις 26 και ο Φέντερερ θα έχει 14 νίκες.

Σήμερα και οι δυο έχουν να επιδείξουν τεράστια καριέρα και θα συνεχίσουν να παίζουν όταν ο κορονοϊός (covid-19) επιτρέψει στο τένις να ... επιστρέψει!

Ο Φέντερερ είναι πρώτος σε τίτλους Grand Slam (20) και ο Ναδάλ είναι δεύτερος με 19. Ο Ισπανός έχει 85 τίτλους και ο Ελβετός έχει 103! Ο Φέντερερ έχει 1242 νίκες και ο Ναδάλ 990.

Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχουν ξεπεράσει τα 120 εκατ. δολάρια από χρηματικά έπαθλα στα τουρνουά που συμμετείχαν.

Οι δυο αντίπαλοι του 2004 έχουν κερδίσει Ολυμπιακά μετάλλια (2), έχουν μείνει για χρόνια στο Νο1 και είναι φίλοι. Εδώ και χρόνια απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου και απλά είναι αντίπαλοι για κάποια σετ μέσα στον αγώνα.

Έχουν αναπτύξει τεράστια φιλανθρωπική δράση και συχνά τους βλέπουμε να παίζουν για τα παιδιά της Αφρικής και όχι μόνο.

Μια πρώτη ανάγνωση

Η μάχη τους είναι παγκόσμια. Έχουν παίξει επίσημα και ανεπίσημα παινχίδια στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ωκεανία και στην Ασία. Δεν έχουν παίξει μόνο στην Ανταρκτική.

Από τα 40 τους παιχνίδια τα 14 είναι σε Grand Slam. O Ναδάλ έχει 10 νίκες και ο Φέντερερ έχει 4. Στα Masters το σκορ είναι 12-7 για τον Ισπανό τενίστα.

Στους τίτλους, στα Grand Slam ο Φέντερερ έχει 20-19 και ο Ναδάλ έχει 35-28 στα Masters. Με τις εθνικές ομάδες τους έχουν κερδίσει το Davis Cup, ο Ναδάλ 5 φορές και ο Φέντερερ μόλις μια.

Η ανάλυση της "γιγαντομαχίας"

Από τα 40 τους παιχνίδια φυσικά ξεχωρίζουν εκείνα σε Grand Slam. Πρώτη φορά συναντήθηκαν το 2005 στον ημιτελικό του Roland Garros και την τελευταία το 2019 πάλι σε ημιτελικό αλλά στο Λονδίνο και στο Wimbledon.

Ο Ισπανός ήταν νικητής το 2005 και ο Ελβετός το 2019. Ο πρώτος τελικός, πάντα σε Grand Slam, ήταν το 2006 στο Roland Garros. Ο Ναδάλ έχει κερδίσει την κούπα στο Παρίσι το 2005 και είναι ασταμάτητος στο χώμα.

Θα επικρατήσει με 3-1 σετ σε 3.01 αλλά ένα μήνα μετά θα ηττηθεί στον τελικό του Wimbledon από τον "βασιλιά" του γρασιδιού! Είναι ο 4ος σερί τίτλος του στο Λονδίνο.

Το 2007, ο Ναδάλ κερδίζει πάλι στον τελικό του Roland Garros τον Φέντερερ και ο Ελβετός τον Ισπανό στον τελικό του Wimbledon. O τελικός στο Λονδίνο θα κρατήσει 3.45!

Ακολουθεί μια φανταστική περίοδος για τον Ράφα Ναδάλ. Βρίσκει τον Φέντερερ σε 3 σερί τελικούς και τον κερδίζει σ' όλους! Το 2008 στο Roland Garros και στο Wimbledon και το 2009 στο Australian Open.

Είναι το 1ο Wimbledon του Ισπανού και το μοναδικό του Australian Open. Για να κερδίσει τον σπεσιαλίστα στο γρασίδι με 6–4, 6–4, 6–7(5), 6–7(8), 9–7 χρειάστηκε να παίξουν 4.48'!

Είναι ένας φανταστικός τελικός και είναι δεύτερος στην σχετική κατάταξη (χρόνος) αφού ο Φέντερερ και ο Ναδάλ θα παίξουν 5.05' στον τελικό της Ρώμης το 2006.

Στο Australian Open για να κερδίσει ο Ισπανός θα πρέπει να μείνει στο κορτ 4.23'. Μετά από την... έξαρξη των μαχών τους τα πρώτα 5 χρόνια θα υπάρξει μια παύση στη συνέχεια.

Θα συναντήσουμε το δίδυμο το 2011 στον τελικό του Roland Garros με νικητή φυσικά τον Ναδάλ. Ο τελευταίος του τελικός σε Grand Slam θα παιχτεί το 2017 στη Μελβούρνη με νικητή τον Ελβετό.

Το 2019 θα τους δούμε ξανά σε Grand Slam αλλά σε ημιτελικούς. Ως συνήθως ο Ναδάλ νίκησε στο Παρίσι και ο Φέντερερ στο Λονδίνο.

Η τελευταία ανάγνωση

Ας δούμε και κάποια άλλα στοιχεία. Στα χωμάτινα κορτ ο Ναδάλ έχει 14-2 νίκες ενώ στα σκληρά ο Φέντερερ έχει 11-9.

Σε τελικούς σε χώμα ο Ισπανός έχει 11-2 νίκες και δεν έχει χάσει ποτέ στο Roland Garros! Ο τελευταίος τους τελικός έως σήμερα είναι εκείνος στη Σανγκάη το 2017 με τον Ελβετό να επικρατεί με 6-4, 6-3.

Οι δυο τους έχουν "σημαδέψει" το παγκόσμιο τένις και έχουν κατακτήσει τα 39 από τα 67 Grand Slam από την εποχή που ο Φέντερερ έκανε την αρχή.

Ο Ναδάλ έχει τα περισσότερα (12) Roland Garros στην ιστορία και ο Φέντερερ τα περισσότερα (8) Wimbledon.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα