Ζίνα Γκάρισον: Η «μαμά» των αδελφών Ουίλιαμς (vids)

Ζίνα Γκάρισον: Η «μαμά» των αδελφών Ουίλιαμς (vids)
Η ζωή και η καριέρα της πρώτης Αφροαμερικανίδας που κατέκτησε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τένις.

Το όνομα της είναι Ζίνα Γκάρισον. Δεν είναι τόσο "παλιά" στο τένις αφού έπαιξε έως το 1997 αλλά την σπουδαία καριέρα την έκανε στη δεκαετία του '80.

Η Ζίνα δεν κατέκτησε ποτέ ένα τίτλο Grand Slam αλλά έγραψε ιστορία για δυο λόγους στο χώρο του τένις.

Είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα μετά από την Άλθια Γκίμπσον η οποία έπαιξε σε τελικό Grand Slam, η πρώτη στην εποχή της open era αλλά και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο τένις.

Η Ζίνα Γκάρισον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η "μαμά" της Βίνους και Σερένα Ουίλιαμς οι οποίες είχαν ως "γιαγιά" την Γκίμπσον. Στον χώρο του τένις γυναικών η Βίνους, η Σερένα, η Γκίμπσον και η Στίβενς είναι οι 4 Αφροαμερικανίδες που έχουν κερδίσει Grand Slam με την μικρή Ουίλιαμς να έχει 23!

Η Γκίμσπον θα κατακτήσει 5 Grand Slam με τελευταίο το US Open του 1958 και φυσικά έλαμψε στην εποχή πριν από την open era. Από το 1958 χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1990 για να δούμε Αφροαμερικανίδα σε τελικό Grand Slam.

Ήταν η Γκάρισον. Γεννημένη το 1963 στο Χιούστον του Τέξας και απο μικρή όλοι έλεγαν πως θα είναι η επόμενη Άλθια Γκίμσπον. Εκείνη κατάφερε στην σημαντική καριέρα της να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα παίξει σε τελικό μετά από την Άλθια.

Την καριέρα της όμως δεν την έκανε. Το 1990 θα φτάσει στον τελικό του Wimbledon όπου και θα ηττηθεί από την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Η Γκάρισον, ένα χρόνο πριν, θα γίνει η παίκτρια που θα κερδίσει την μεγάλη Κρις Έβερτ στον τελευταίο της αγώνα σε Grand Slam.

Η Ζίνα το 1988 θα ταξιδέψει στη Σεούλ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η χρονιά της Στέφι Γκραφ η οποία και θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο ενώ η Γκάρισον μαζί με την Μαλέεβα θα μοιραστούν το χάλκινο.

Είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα κατακτήσει μετάλλιο στο τένις σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο ίδιο τουρνουά θα κερδίσει και το χρυσό στο διπλό.

Συνολικά στην καριέρα της κατέκτησε 14 τίτλους και το 1989 θα φτάσει και στο Νο4. Μετά από την απόσυρση της έγινε προπονήτρια. Ήταν το "αφεντικό" της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και του 2008.

Στο Πεκίνο μάλιστα οι αδελφές Ουίλιαμς θα κερδίσουν το χρυσό στο διπλό! Σήμερα συνεχίζει να έχει επαφή με το τένις, έχει προπονήσει αρκετές νέες παίκτριες, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση ενώ είναι πάντα μπροστά στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του σεξισμού.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα