Το top-5 των τίτλων στην καριέρα του Άντι Μάρεϊ (vids)

Το top-5 των τίτλων στην καριέρα του Άντι Μάρεϊ (vids)
To gazzetta.gr θυμάται τις μεγάλες στιγμές του Άντι Μάρεϊ που γεννήθηκε σαν σήμερα (15/5) στη Γλασκόβη.

Ο Άντι Μάρεϊ, που γεννήθηκε στη Γλασκόβη στις 15/5/1987, είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το τένις στη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες ή καλύτερα στα χρόνια της open era η οποία ξεκίνησε το 1973.

Εκκεντρικός με χιούμορ. Έξυπνος και γκρινιάρης. Διεκδικεί το δίκαιο του με κάθε τρόπο. Άτυχος αφού στην καριέρα του έπεσε πάνω στο Big-3 και είχε και πολλούς τραυματισμούς.

Το 2019 στο Australian Open θ' ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του. Θα επιστρέψει όμως, θα κάνει ζευγάρι στο μικτό στο Wimbledon με την Σερένα Ουίλιαμς και σιγά σιγά θα παίξει και στο απλό με επιτυχία.

Ο Άντι Μάρεϊ είναι το τένις για τους Βρετανούς. Γιατί; Πρώτον είναι ο μοναδικός Βρετανός που κατέκτησε το Wimbledon και μάλιστα δις στην open era. O τελευταίος στην ιστορία ήταν ο θρυλικός Φρεντ Πέρι το 1936.

Δεύτερον γιατί είναι ο μοναδικός Βρετανός στην ιστορία που έχει σκαρφαλώσει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Τα κατάφερε το 2016 (7/11) και έμεινε εκεί για 41 εβδομάδες.

Ο Άντι είναι μύθος για τους Βρετανούς για πολλούς ακόμη λόγους και εάν δεν έπεφτε πάνω στην παντοκρατορία των Φέντερερ-Τζόκοβιτς-Ναδάλ δεν θα είχε μόνο 3 νίκες σε 11 τελικούς Grand Slam.

Στην καριέρα του κατέκτησε και 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, το ένα μάλιστα στο Λονδίνο το 2012. Είναι ο πρώτος Βρετανός μετά από το 1900 που κερδίζει χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

To 2015 θα οδηγήσει την εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στην κατάκτηση του Davis Cup.

Είναι το καμάρι των Βρετανών και το καμάρι της μητέρας του, Τζούντι, που είναι προπονήτρια τένις. Ο ίδιος καμαρώνει για τις επιτυχίες της Χιμπέρνιαν στη Σκοτία και της Άρσεναλ στην Αγγλία.

Το gazzetta.gr με αφορμή τα γενέθλια του σας παρουσιάζει τις 5 μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του:

1. Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 (Χρυσό μετάλλιο)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά από πολλές δεκαετίες επιστρέφουν στο Λονδίνο. Ο Άντι Μάρεϊ έχει ένα όνειρο. Να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην πατρίδα του και τα καταφέρνει.

Κάνει τα αδύνατα δυνατά και σ' ένα τουρνουά που συμμετέχουν ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο Μάρεϊ ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στον 4ο γύρο θα αποκλείσει τον δικό μας Μάρκο Παγδατή.

Θα φτάσει στα ημιτελικά όπου θα παίξει με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Θα τον κερδίσει με 7-5, 7-5! Είναι στον τελικό και τον περιμένει ο Ρότζερ Φέντερερ. Με 6-2, 6-1, 6-4 παίρνει το παιχνίδι και το χρυσό μετάλλιο!

Στο Λονδίνο θα κατακτήσει και το ασημένιο στο μικτό διπλό.

2. Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 (Χρυσό μετάλλιο)

Το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανεϊρο της Βραζιλίας ο Άντι Μαρεϊ θα γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του τένις (απλό) που θα κερδίσει 2ο σερί χρυσό μετάλλιο.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει ταξιδέψει τόσο ο Νόβακ Τζόκοβιτς όσο και ο Ράφα Ναδάλ αλλά ο Μάρεϊ είναι και πάλι ο νικητής.

Στον προημιτελικό θα αποκλείσει τον Τζόνσον, στον ημιτελικό τον Νισικόρι και θα παίξει στον τελικό με τον Ντελ Πότρο. Ο Αργεντινός έχει βγάλει νοκ άουτ τον Ράφα Ναδάλ στον ημιτελικό αλλά δεν θα έχει τύχη στον τελικό.

Θα χάσει το χρυσό μετάλλιο αφού ο Άντι θα επικρατήσει με 7-5, 4-6, 6-2, 7-5!

3. US Open 2012

Μετά από το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Άντι Μάρεϊ θα κατακτήσει και το US Open! Είναι ο πρώτος Βρετανός που επιστρέφει στην πατρίδα με τίτλο Grand Slam μετά από το 1936.

Είχαν προηγηθεί 4 χαμένοι τελικοί (Australian Open (2), Wimbledon (1), US Open (1)) αλλά κερδίζει στη Νέα Υόρκη.

Ο Μάρεϊ είναι εκείνη την εποχή στο Νο4 του κόσμου και στον τελικό θα παίξει με το Νο2 τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο αγώνας έχει διάρκεια 4 ώρες και 54' και ο Μάρεϊ επικρατεί με 7–6(10), 7–5, 2–6, 3–6, 6–2.

Η κατάρα είχε... σπάσει.

4. Wimbledon 2013

Μετά από τον χαμένο τελικό του 2012 (Φέντερερ) το 2013 έφτασε η ώρα του να κερδίσει το Wimbledon.

Το 1936 ο θρυλικός Φρεντ Πέρι είχε κλείσει τον κύκλο των Βρετανών που κερδίζουν το τουρνουά των τουρνουά στο τένις και ο Μάρεϊ τον ανοίγει ξανά.

Ο τελικός είναι υπόθεση του Νο1 (Τζόκοβιτς) και του Νο2 (Μαρεϊ) της παγκόσμιας κατάταξης.

Μετά από 3 ώρες αγώνα ο Βρετανός έχει γράψει ιστορία. Επικρατεί με 6-4, 7-5, 6-4 και είναι ο ήρωας όλης της αυτοκρατορίας!

5. Wimbledon 2016

Μπορεί στο Australian Open να έχει 0/5 στους τελικούς αλλά στο δικό του Wimbledon είναι πιο τυχερός. Έπαιξε σε 3 τελικούς και κέρδισε στους 2!

Το 2016 είναι στο Νο2 του κόσμου και επιστρέφει στο Wimbledon για να το κατακτήσει. Φτάνει στον τελικό και εκεί θα βρει τον Καναδό Μίλος Ράονιτς που εκείνη την εποχή είναι στο Νο7.

Τον κερδίζει δύσκολα με 6-4, 7-6 (3), 7-6 (2) και είναι ξανά πρωταθλητής. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος τίτλος του Grand Slam αλλά και ο τελευταίος του μεγάλος τελικός.

Συνολικά στην καριέρα του θα κατακτήσει 46 τίτλους ενώ θα κλείσει το σπουδαίο γι' αυτόν 2016 με την 1η θέση στο ATP Finals στο Λονδίνο.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα