Αντρέ Άγκασι: Ο «χαμένος» που τα πήρε όλα (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Αντρέ Άγκασι: Ο «χαμένος» που τα πήρε όλα (vids)
Ο Αντρέ Άγκασι έκλεισε 50 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr θυμάται καλές και κακές στιγμές της ζωής του.

Το κυρίαρχο θέμα στο χώρο του τένις την 29η Απριλίου 2020 δεν είναι άλλο από τα γενέθλια του Αντρέ Άγκασι. Οι Αυστραλοί ξεκίνησαν πρώτοι με ευχές, ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Ασιάτες.

Ο Αντρέ έκλεισε 50 χρόνια ζωής. Είναι εκείνος ο τενίστας που κάποιοι τον θυμούνται με την χαίτη, κάποιοι με καράφλα και όσοι έχουν και καλή μνήμη και με βαμμένα νύχια.

Άλλοι τον θυμούνται δίπλα σε διάσημες και ωραίες γυναίκες. Τα έκανε όλα και τα έγραψε όλα στην αυτοβιογραφία του με τον τίτλο "Open" η οποία και κυκλοφόρησε πριν από 11 χρόνια.

Το gazzetta.gr θυμάται και σας θυμίζει στιγμές από τα πρώτα πενήντα χρόνια ζωής του Αμερικανού τενίστα.

​*Το πρώτο φως της ζωής το αντίκρισε το 1970 στο Λας Βέγκας στην παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου με τον πατέρα του να έχει δουλέψει και στα καζίνο της περιοχής.

*Ο Αντρέ είναι το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας του Μάικ και της Μπέτι Άγκασι.

*Ως μποξέρ ο πατέρας του συμμετείχε δυο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να καταφέρει να διακριθεί. Σκληρός άνθρωπος που δεν τα πήγε ποτέ καλά με τον Αντρέ.

*Η οικογένεια Άγκασι σε μια άλλη χώρα θα την έλεγαν Άγκασιαν αφού οι ρίζες της είναι από την Αρμενία. Οι γονείς του Μάικ ήταν και οι δυο Αρμένιοι. Ο πατέρας από το Κίεβο και η μητέρα από την Τουρκία. Ο Μάικ γεννήθηκε στο Ιράν και την Τεχεράνη.

*Ο Αντρέ ξεκίνησε από μικρός να παίζει τένις και φοίτησε στη σπουδαία του Νικ Μπολετιέρι στην Φλόριντα. Από τα χέρια του Νικ πέρασαν ο Κούριερ, ο Άγκασι, η Πιρς, η Σέλες...

*Το 1986 σε ηλικία 16 ετών αρχίζει την περιπέτεια του στο Tour.

*To παρθενικό του παιχνίδι στο Tour θα το δώσει στην Καλιφόρνια και στο τουρνουά "La Quinta" το οποίο στις ημέρες μας είναι το Masters "Indian Wells". Στον πρώτου αγώνα στις 24/2/86 θα κερδίσει με 6-4, 6-2 τον Τζον Ώστιν πριν χάσει με 6-1, 6-1 από τον φτασμένο Ματς Βιλάντερ.

*Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν και πάλι επί Αμερικανού εδάφους.Ήταν στις 28/8/2006 στο US Open και ηττήθηκε από τον Μπέντζαμιν Μπέκερ με 3-1 σετ.

*Στην καριέρα του κατέκτησε 60 τίτλους και κέρδισε 31,152,975 δολάρια τα οποία του δίνουν την 8η θέση όλων των εποχών στον κόσμο του τένις.

*Έπαιξε σε 15 τελικούς Grand Slam και πήρε την κούπα 8 φορές. Κέρδισε 4 φορές το Australian Open, από μια το Roland Garros και το Wimbledon και 2 το US Open.

*Είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες στον κόσμο που έχει κερδίσει και τα 4 Grand Slam. Το κατάφεραν οι Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς και άλλοι όμως όχι ο Σάμπρας, ο ΜακΕνρο, o Μποργκ, ο Μπέκερ και άλλα αστέρια του τένις.

*Ο πρώτος του τελικός σε Grand Slam ήταν το 1990 στο Παρίσι και στο Roland Garros όπου και ηττήθηκε με 3-1 σετ από τον Αντρέα Γκόμεζ. Ο πρώτος του τίτλος ήρθε στο Wimbledon το 1992. Εκεί επικράτησε με 3-2 σετ του Ιβανίσεβιτς!

*Ο τελευταίος του τίτλος σε Grand Slam είναι Australian Open του 2003 και ο τελευταίος του τελικός το 2005 στο US Open όπου και θα ηττηθεί από τον Ρότζερ Φέντερερ. Για τον Ελβετό ο Άγκασι θα πει: "Το τένις χωρίζεται στην προ και μετά Φέντερερ εποχή".

*Το 1996 στην Ατλάντα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο απλό! Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε και 3 φορες το Davis Cup.

*Την 10η Απριλίου 1994 θ΄ανέβει για πρώτη φορά και στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Συνολικά στην κορυφή θα μείνει για 101 εβδομάδες. Τον Οκτώβριο του 1997 θα κατρακυλήσει στο Νο140 αλλά θα επιστρέψει...

*Ο μεγέλος του αντίπαλος θα είναι ο Πιτ Σάμπρας. Θα παίξουν 34 αγώνες και ο Άγκασι θα κερδίσει στους 14. Σε τελικούς Grand Slam θα συναντηθούν 5 φορές με τον Σάμπρας θα κερδίσει στις 4! Ο Άγκασι κατέκτησε κόντρα στον Σάμπρας μόνο το Australian Open το 1995.

*Ο Άγκασι έκανε χρήση ναρκωτικών (μεθαμφεταμίνη) και τιμωρήθηκε γι' αυτό. Όταν ήταν πιτσιρικάς είχε βάψει τα νύχια του και είχε εμφανιστεί σε αγώνα με σκισμένο τζιν και μεγάλο σκουλαρίκι στο αυτί.

*Είτε με χαίτη, είτε με περούκα, είτε καραφλός είχε μεγάλη ζήτηση από τις γυναίκες. Η πρώτη του διάσημη σχέση ήταν η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Τους χώριζαν 18 χρόνια αλλά εκείνος είχε πει πως του άρεσε να παίζει με την... λάβα. Έτσι χαρακτήριζε την ηθοποιό που κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της στο "Αστείο Κορίτσι".

*Η πανέμορφη Μπρουκς Σιλντς από την "Γαλάζια Λίμνη" ήταν ο επόμενος μεγάλος του έρωτας. Την γνώρισε το 1993 και την ερωτεύτηκε... θανάσιμα. Την παντρεύτηκε το 1997 και χώρισαν το 1999.

*Στην ιστορία έχει μείνει το ξέσπασμα του Αντρέ για την σκηνή της Μπρουκς με τον Τζόι στα "Φιλαράκια" η οποία τον έκανε να σπάσει όλα τα τρόπαια που είχε κατακτήσει ανάμεσα σ' αυτά και το Wimbledon 1992. H Μπρουκς είχε γλείψει το δάκτυλο του πρωταγωνιστή και ο Άγκασι έξινε έξαλλος.

*Το λιμάνι του το βρήκε σε μια τενίστρια. Την σπουδαία Γερμανίδα Στέφι Γκραφ. Την γνώρισε το 1999 και την παντρεύτηκε το 2001. Αυτή τον άλλαξε. Του έδειξε έναν άλλο κόσμο και ο Αντρέ έχει πει ότι είναι "ότι καλύτερο δώρο από τον χώρο του τένις". Μαζί έκαναν και 2 παιδιά.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα