Wimbledon: Η πιο παλιά ιστορία τένις στον κόσμο

Wimbledon: Η πιο παλιά ιστορία τένις στον κόσμο
Το ιστορικότερο τουρνουά τένις στον κόσμο, το Wimbledon, αρχίζει την Δευτέρα (1/7) στο Λονδίνο. To gazzetrta.gr σας γράφει αυτά που πρέπει να ξέρετε.

1877-2019. Το πιο ... παλιό τουρνουά τένις στον κόσμο, το ... ιερότερο Grand Slam διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, και δεν είναι άλλο από το Wimbledon.

Το 3ο Grand Slam της χρονιάς θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 14 Ιουλίου 2019, φυσικά στο χορτάρι, και φυσικά όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες θα φορούν άσπρα ρούχα.

Το τουρνουά της παράδοσης αρχίζει και με την συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη και το gazzetta.gr σας γράφει για την ιστορία και τις παραδόσεις του.

ΤΟ 1874 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η πρώτη λέσχη τένις στον κόσμο. Ήταν η «The All England Lawn Tennis and Croquet Club».

ΤΡΙΑ χρόνια αργότερα (1877) ξεκινάει εκεί το Wimbledon. Το θρυλικό τουρνουά στο χόρτο.

ΚΑΘΕ χρόνο διεξάγεται τη Δευτέρα μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου, έξι εβδομάδες πριν από την πρώτη δευτέρα του Αυγούστου.

ΠΡΩΤΟΣ νικητής του ήταν ο Σπένσερ Γκορ. Tο πρώτο τουρνουά τένις στον κόσμο είχε διεξαχθεί από τις 9 Ιουλίου έως τις 19 Ιουλίου. Διεξήχθη στο Γουίμπλεντον σε χώρο στην οδό Γουόρπλ.

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ του πρώτου τελικού ήταν 48' και ο Γκορ κέρδισε τον Μάρσαλ με 6-1, 6-2, 6-4. Τον αγώνα παρακολούθησαν 200 θεατές. Στο τουρνουά συμμετείχαν 22 αθλητές.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ για πρώτη φορά έπαιξαν στο Wimbledon το 1884. Πρώτη νικήτρια ήταν φυσικά η Βρετανίδα Μοντ Γουάτσον η οποία στον τελικό κέρδισε την αδελφή της.

ΤΟ 1905 έγινε διεθνές τουρνουά ενώ το 1922 μεταφέρθηκε στην οδο Τσερτς όπου είναι έως σήμερα.

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ που έχουν σήμερα στη διάθεση τους οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι 19. Στο κεντρικό κορτ οι εξέδρες γεμίζουν με 15.000 θεατές και από το 2009 έχει και σκέπαστρο.

ΤΟ ΚΟΡΤ Νο2 έχει ονομαστεί "Νεκροταφείο των Πρωταθλητών" αφού εκεί έχουν χάσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του τένις.

ΈΩΣ το 1967 ήταν για ερασιτέχνες αθλητές.

ΤΟ 1905 η Αμερικανίδα Μέι Σάτον έγινε η πρώτη μη Βρετανίδα που θα κερδίσει τον τίτλο. Το 1907 ο Αυστραλός Νόρμαν Μπρουκς θα τα καταφέρει και στους άνδρες.

Ο ΦΡΕΝΤ Πέρι είναι ο τελευταίος Άγγλος που κέρδισε το Wimbledon. Το κέρδισε από το 1934 έως το 1936. Είναι ο δημιουργός της γνωστής εταιρείας ρούχων. Στις γυναίκες η τελευταία από την Αγγλία που το κέρδισε ήταν η Βιρτζίνια Γουέιντ το 1977.

ΟΙ ΗΠΑ έχουν κερδίσει 83 τίτλους στο απλό. Τους 50 στις γυναίκες και τους 38 στους άνδρες.

ΤΟ ΛΕΥΚΟ είναι το χρώμα που είναι αποδεκτό για τους αθλητές και τις αθλήτριες.

ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ με σαντιγί είναι το επίσημο ... σνακ του Wimbledon. To πιμς είναι το λικέρ του τουρνουά και έως ως βάση το αγγούρι.

ΤΟ ασημένιο κύπελλο που απονέμεται στους άνδρες φέρει την επιγραφή «All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World» και στις γυναίκες γράφει «Venus Rosewater Dish».

Ο ΕΛΒΕΤΟΣ Ρότζρερ Φέντερερ είναι ο παίκτης που έχει κατακτήσει τα περισσότερα (8) τουρνουά στους Άνδρες.

ΕΝΝΕΑ τρόπαια έχει κερδίσει η Αμερικανίδα Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και είναι η πρώτη στη σχετική κατηγορία.

ΕΞΙ συνεχόμενες κατακτήσεις έχει ο Άγγλος Ούλιαμ Ρένσοου από το 1881 έως το 1886. Ο παίκτης είναι ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία αφού έχει 14 τίτλους (7 μονό-7 διπλό).

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ του 2008 ανάμεσα στον Ράφα Ναδάλ και στον Ρότζερ Φέντερερ είχε διάρκεια 4 ώρες και 48'. Είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία με νικητή τον Ισπανό (3-2 σετ). Διακόπηκε δις λόγω βροχής.

Η ΛΟΤΙ Ντοτ κέρδισε τον τίτλο το 1877 σε ηλικία 15 ετών και 285 ημερών. Κέρδισε 5 φορές τον τίτλο και εκτός από σπουδαία τενίστρια έπαιξε καλά γκολφ, χόκεϊ ενώ ήταν και τοξοβόλος.

ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΗ νικήτρια ήταν η Σάρλοτ Κούπερ Στέρι. Κέρδισε τον τίτλο το 1908 σε ηλικία 37 ετών και 282 ημερών.

ΓΚΙΜΠΣΟΝ ήταν το επίθετο της πρώτης μαύρης γυναίκας που κέρδισε τον τίτλο. Το όνομα της Άθλια και τα κατάφερε το 1957. Ένα χρόνο πριν είχε κερδίσει το Roland Garros.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα