'Αρθουρ Ας: Στην κορυφή του κόσμου πριν από 52 χρόνια

Αντώνης Πατσούρας
'Αρθουρ Ας: Στην κορυφή του κόσμου πριν από 52 χρόνια
Την 12η Δεκεμβρίου 1968 ο Άρθουρ Ας "ανέβηκε" στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος Αφροαμερικανός που τα κατάφερε.

Πριν από 52 χρόνια, σαν σήμερα (12/12), ένας Αφροαμερικανός τενίστας από την Βιρτζίνια έγραφε ιστορία.

Την 12η Δεκεμβρίου 1968 έκλεισε τη χρονιά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, σε μια κατάταξη που έβγαζε εκείνη την εποχή η United Lawn Tennis Association.

Το τένις δεν ήταν επαγγελματικό. Την εποχή εκείνη μεσουρανούσε ο Αυστραλός Ροντ Λέιβερ αλλά ο ήρωας μας είναι ο Άρθουρ Ας.

Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος Αφροαμερικανός που έφτασε στο Νο1 και που κατέκτησε το Wimbledon, το Australian Open και το US Open.

Η φανταστική χρονιά του Ας

Το 1968 ήταν μια φανταστική χρονιά για εκείνο το παιδί που έμεινε χωρίς μητέρα από τα 6 και πάντα αντιμετώπιζε τον ρατσισμό στη ζωή του.

Έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα παίξει στην εθνική ομάδα τένις των ΗΠΑ σε Davis Cup και θα συνδράμει για ν' ανέβουν οι ΗΠΑ στην κορυφή το 1968 βάζοντας τέλος στην "αυτοκρατορία" των Αυστραλών.

Την χρονιά εκείνη κατέκτησε το US Open. Συνολικά έπαιξε σε 22 τουρνουά και έφυγε νικητής στα 10. Η χρονιά έκλεισε με το εντυπωσιακό 72-10 σε νίκες. Ήταν η χρονιά που ένας Αφροαμερικανός ύψωσε... το ανάστημα του απέναντι στους ρατσιστές.

Ύψωσαν τις γροθιές

Ήταν η χρονιά που ο Τζον Κάρλος και ο Τόμι Σμιθ ύψωσαν τις γροθιές τους στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό. Ο Άρθουρ Ας αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό αλλά και ενάντια σε κάθε διάκριση.

Έπαιξε στη Νότια Αφρική σε μια τρομερή εποχή με σκλάβους και ανύπαρκτα δικαιώματα. Το 1970 κερδίζει το Australian Open και το 1975 το Wimbledon. Στα 36 του αντιμετώπισε πρόβλημα στην καρδιά και χρειάστηκε επέμβαση για να ζήσει.

Σε μια μετάγγιση αίματος μολύνθηκε από τον HIV. Ήταν το 1988. Όταν έμαθε ότι είναι γνωστό στη US Today και θα δημοσιευτεί κάλεσε τα ΜΜΕ και τους ενημέρωσε. Θα πεθάνει ένα χρόνο αργότερα στις 6 Φεβρουαρίου 1993.

Είχε γεννηθεί στις 10 Ιουλίου 1943. Το όνομα του έχει δοθεί στο κεντρικό κορτ των εγκαταστάσεων της USTA στη Νέα Υόρκη που "φιλοξενούν" το US Open.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρθουρ Ας: Ο Αφροαμερικανός που έγραψε ιστορία στο Wimbledon (vid)

Top-5: Οι Αφροαμερικανοί που θριάμβευσαν στα Grand Slam

 

US OPEN Τελευταία Νέα