Australian Open: Το Α έως Ω του τουρνουά του 2020 (vid)

Αντώνης Πατσούρας
Australian Open: Το Α έως Ω του τουρνουά του 2020 (vid)
Τα πεπραγμένα του Australian Open 2020 μέσα από ένα εντυπωσιακό Α έως Ω.

Το Australian Open 2020 τελείωσε και έφτασε η ώρα για τον απολογισμό.

Είχε πολλές μάχες, χιλιάδες πόντους, χιλιάδες θεατές, δυο νικητές, ελληνική παρουσία και ρεκόρ. Διαβάστε τα πάντα μέσα από ένα εντυπωσιακό Ά έως Ω.

Α. Αυστραλία. Η 108η έκδοση του ΑΟ διεξήχθη από τις 20/1 έως τις 2/2 σε μια Αυστραλία που έζησε την κόλαση των πυρκαγιών για πολλές εβδομάδες. Ο κόσμος του τένις στήριξε με κάθε τρόπο τους πυρόπληκτους και ο "Νόλε" μίλησε για την ανθρώπινη αλληλεγγύη μετά από τον τελικό.

Β. Βασιλιάς. Όταν έχεις κερδίσει 8 φορές το Australian Open έχοντας μάλιστα φύγει με ψηλά το κεφάλι απ' όλους τους τελικούς που συμμετείχες, είσαι ο Βασιλιάς και το όνομα σου είναι Νόβακ Τζόκοβιτς.

Γ. Γκάουφ. Το κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου τένις. Η Κόρι ή Κοκο Γκάουφ που δεν έχει κλείσει ακόμη 16 χρόνια ζωής μετά από το Wimbledon έφτασε στον 4ο γύρο και στο Australian Open. Κέρδισε πάλι στην πρεμιέρα την Βένους Ουίλιαμς και στον 4ο γύρο απέκλεισε την νικήτρια του 2019 Ναόμι Οσάκα.

Δ. Διαμάχη. Ένα πανό και κάποιες δηλώσεις έβαλαν φωτιά στο ΑΟ 2020. Το πανό σήκωσαν ο ΜάκΕνρο και η Ναβρατίλοβα στα κορτ της Μελβούρνης και ζητούσαν ν' αλλάξει όνομα η "Μάργκαρετ Κορτ Αρένα". Μάλιστα ο Αμερικανός "παρακάλεσε" την Σερένα να πάρει γρήγορα 2 ακόμη Grand Slam για να αφήσει την Κορτ οριστικά στο παρελθόν. Η θρυλική τενίστρια από την Αυστραλία είχε μιλήσει απαξιωτικά για τους ομοφυλόφιλους και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ε. Εκατό. Ο Ρότζερ Φέντερερ έγινε ο πρώτος τενίστας που φτάνει τις 100 νίκες στο Australian Open. Ο Ελβετός σταμάτησε στις 102 και πλέον έχει τριψήφιο αριθμό νικών σε 2ο Grand Slam μετά από το Wimbledon όπου έχει να επιδείξει 101!

Ζ. Ζβέρεφ. Ένας από τους πρωταγωνιστές του ΑΟ ήταν ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο Γερμανός τενίστας έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα του στα ημιτελικά ενός Grand Slam αλλά αποκλείστηκε από τον Τιμ. Κάθε νίκη του έδινε 10.000 δολάρια στους πυρόπληκτους ενώ είχε υποσχεθεί ότι εάν έφτανε στην κορυφή θα έδινε όλο το χρηματικό έπαθλο στους πυρόπληκτους.

Η. Ήττα. Δεν την θέλει κανείς αλλά διδάσκει. Στη Μελβούρνη ο Ντομινίκ Τιμ θα αποκλείσει κατά σειρά τους Μονφίς (Νο10), Ναδάλ (Νο1), Ζβέρεφ (Νο7), θα προηγηθεί με 2-1 στον τελικό του Τζόκοβιτς αλλά θα ηττηθεί στο φινάλε...

Θ. Θαύμα. Ο Ρότζερ Φέντερερ στα 38 του έκανε άλλο ένα από τα θαύματα του. Στον προημιτελικό με τον Τένις Σάντργκρεν έσβησε 7 ματς πόιντ συνέχισε, κέρδισε και έφτασε στον ημιτελικό! Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τέτοια επίδοση στην καριέρα του.

Ι. Ιστορία. Για πολλούς λόγους έγραψε ιστορία στη Μελβούρνη ο Νόβακ Τζόκοβιτς αλλά ένας εξ' αυτών ήταν ότι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της open era που κερδίζει τίτλο σε Grand Slam για 3η σερί δεκαετία. Η αρχή έγινε το 2008 με το Australian Open, ακολούθησαν άλλοι 15 τίτλοι την επόμενη δεκαετία, και η νέα άρχισε πάλι με τίτλο στο Australian Open.

Κ. Κένιν. Γεννήθηκε στη Μόσχα αλλά είναι Αμερικανίδα και όσο θυμάται τον εαυτό της είναι με μια ρακέτα στο χέρι. Είχε ένα όνειρο ζωής, να κερδίσει τίτλο Grand Slam και την 1/2/2000 τα κατάφερε. Είναι η Σοφία Κένιν που στα 21 της χρόνια είναι η νέα νικήτρια στο Australian Open.

Λ. Λαοί. Αλήθεια από πόσες χώρες προέρχονταν οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν σ' όλες τις κατηγορίες του Australian Open 2020; Η απάντηση είναι 66. Συνολικά συμμετείχαν 573 αθλητές και αθλήτριες!

Μ. Μονομαχία. Η μάχη των Grand Slam συνεχίστηκε στην Μελβούρνη. Για 13η σερί φορά ένας από τους Big-3 κερδίζει την κούπα αλλά συνεχίζουν τον μεταξύ τους... πόλεμο για την πρωτιά. Ο Τζόκοβιτς έφτασε πλέον τους 17, ο Ναδάλ έχει 19 και ο Φέντερερ είναι στην κορυφή με 20. Θα είναι άραγε για πολύ καιρό εκεί ακόμη;

Ν. Νικ. Κέρδισε πολλούς πόντους στο ΑΟ 2020 ο Νικ Κύργιος. Μπορεί στον 4ο γύρο να αποκλείστηκε από τον Ράφα Ναδάλ αλλά κέρδισε το χειροκρότημα όλων για την δράση του! Ο Αυστραλός τενίστας κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 90.000 δολάρια από το ATP Cup και το Australian Open τα οποία διέθεσε στους πυρόπληκτους. Από τους άσους του στο ΑΟ συγκέντρωσε 30.000 και από τα μπόνους του ΜάκΕνρο 10.000.

Ξ. Ξάγρυπνος. Σε δεκάδες χώρες του πλανήτη εκατομμύρια τηλεθεατές και αναγνώστες έμειναν ξάγρυπνοι για να δουν και να διαβάσουν για τα πεπραγμένα του ΑΟ. Το τουρνουά κάλυψαν 580 δημοσιογράφοι και 134 φωτογράφοι από 51 διαφορετικές χώρες... Το θέαμα αποζημίωσε τους ξενύχτηδες.

Ο. Ομάδα. Η Κριστίνα Μλαντένοβιτς και η Τίμεα Μπάμπος κατέκτησαν για 2η φορά τον τίτλο στο διπλό. Η Γαλλίδα μαζί με την Ουγγαρέζα επέστρεψαν μετά από ένα χρόνο απουσίας στην κορυφή στη Μελβούρνη ενώ το 2019 είχαν πανηγυρίσει στο Παρίσι και το Roland Garros.

Π. Πενήντα. Ο κόσμος του τένις είχε την ευκαιρία στη Μελβούρνη και στο Australian Open να παρακολουθήσει το 50ο παιχνίδι του Φέντερερ με τον Τζόκοβιτς. Νικητής στον ημιτελικό ήταν ο Σέρβος με 3-0 σετ και αυτή η νίκη του ήταν η 27η σε 50 ματς.

Ρ. Ρεκόρ. Τους αγώνες του AO 2020 παρακολούθησαν 812,174 θεατές. Ο αριθμός αυτός είναι ρεκόρ προσέλευσης. Το 2019 στις δυο εβδομάδες του ΑΟ τους αγώνες είχαν παρακολουθήσει 796,435 θεατές.

Σ. Σάκκαρη. Η Μαρία έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα της στον 4ο γύρο ενός τουρνουά Grand Slam. Πέτυχε τρεις νίκες αλλά στο επόμενο παιχνίδι την περίμενε η φιναλίστ του 2019 Πέτρα Κβίτοβα που την απέκλεισε. Έφυγε από την Αυστραλία με ρεκόρ καριέρας (Νο21)!

Τ. Τσιτσιπάς. Μετά από τον ημιτελικό του 2019 η πορεία του σταμάτησε στον 3ο γύρο το 2020. Η ουσία είναι ότι δεν έχασε θέση στην παγκόσμια κατάταξη (Νο6) και έμαθε πολλά που θα του φανούν χρήσιμα στη συνέχεια.

Υ. Ύψος. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς... λατρεύει τα ύψη. Ο Σέρβος με τη νίκη του στον τελικό του ΑΟ επέστρεψε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι πλέον εκεί για 276 εβδομάδες στην καριέρα του και ο μεγάλος στόχος είναι να ξεπεράσει τον Φέντερερ που έχει 310!

Φ. Φινάλε. Το Αustralian Open 2020 ήταν το τελευταίο τουρνουά στην καριέρα της Καρολίν Βοζνιάκι. Η τενίστρια από την Δανία αποφάσισε να κρεμάσει τη ρακέτα της πριν κλείσει τα 30 έχοντας κερδίσει μεταξύ άλλων το ΑΟ του 2018 και έχοντας ανέβει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Αποκλείστηκε μάλιστα την ίδια ημέρα με την κουμπάρα της Σερένα Ουίλιαμς που συνεχίζει την καριέρα της...

Χ. Χρήματα. Κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι νικητές του Australian Open. Φέτος ο νικητής σε άνδρες και γυναικές εισέπραξε από 4,1 εκ. δολάρια Αυστραλίας τα οποία σε ευρώ είναι 2,5 εκ! Δεν είναι και άσχημα για... δουλειά 2 εβδομάδων που περιλανμβάνει 7 αγώνες.

Ψ. Ψαλίδα. Μειώθηκε άραγε η ψαλίδα του Βig-3 με τους άλλους κοινούς θνητούς; Στους ημιτελικούς είχαμε 2 του Big-3 (Φέντερερ, Τζόκοβιτς), ο νικητής ήταν από το Big-3 (Τζόκοβιτς) αλλά είχαμε φιναλίστ από τη νέα γενιά (Τιμ). Τώρα εάν η ψαλίδα έκλεισε θα το δούμε μέσα στο 2020 εάν κάποιος από τους νέους πάρει τίτλο.

Ω. Ώρα. Το πρώτο Grand Slam της χρονιάς τελείωσε. Ακολουθεί στις 24/5 το Roland Garros, στις 29/6 το Wimbledon και στις 31/8 το US Open.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα