Μεντβέντεφ: Η υποχρεωτική «μετάλλαξη» που έφερε το 24-1

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ πανηγυρίζει
Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ κατέκτησε τον 4ο τίτλο του στη σεζόν έχοντας 24 νίκες στα τελευταία 25 παιχνίδια και ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει για την αλλαγή στο παιχνίδι του, που τον έκανε και πάλι κυρίαρχο στο κορτ!

Στη Μελβούρνη είχαμε ξεπεράσει τα μεσάνυχτα. Ο μονόπλευρος τελικός του 2022 δε δείχνει να φτάνει προς το τέλος του και ο λόγος έχει ένα ονοματεπώνυμο. Ο Ράφα Ναδάλ βρίσκει έναν τρόπο να εξουδετερώσει το... τείχος του Ντανιίλ Μεντβέντεφ, να τον κινήσει κάθετα στο κορτ με αλλεπάλληλα drop shot και εν τέλει να επιστρέψει σε έναν από τους ιστορικότερους Major τελικούς για την απόλυτη ανατροπή.

Ο Ρώσος έμοιαζε άτρωτος τότε, ερχόμενος και από τον θρίαμβο του US Open κόντρα στον Τζόκοβιτς. Όσο η σεζόν περπατούσε, τον είδαμε και στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Όμως πέραν της απώλειας ενός Grand Slam, ο Ναδάλ του δημιούργησε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνη την προτελευταία μέρα του Ιανουαρίου.

Όσοι παρακολούθησαν τον τελικό είδαν πως ο Μεντβέντεφ είναι «θνητός», ακόμα και στα αγαπημένα του hard courts. Το δεύτερο μισό της σεζόν έρχεται να το πιστοποιήσει. Χούρκατς, Κύργιος, Τσιτσιπάς, Βαβρίνκα βρίσκουν τον τρόπο για να τον προσπεράσουν. Όλοι τους με ένα κοινό στοιχείο και έναν οδηγό. Την επίθεση και το πλάνο του Ναδάλ!

Ο Μεντβέντεφ εγκλωβίζεται και δεν έχει plan-b. Μπορεί να είναι ικανός να επιστρέφει τα πάντα, όμως όταν ο αντίπαλός του καταφέρει να έχει λύσεις, γωνίες και υπομονή τον στριμώχνει στα σχοινιά. Από ακλόνητο φαβορί μένει μέχρι και εκτός δεκάδας στο ξεκίνημα του 2023, έχοντας γεμίσει με ερωτηματικά και αμφιβολίες το δικό του παιχνίδι.

Η εξήγηση για το 29-3 στη σεζόν

Μπαίνοντας με αυτό το κλίμα στη σεζόν, ο Κόρντα τον σταματάει στους «32» του Australian Open. Το τείχος παραμένει διάτρητο και ο Μεντ μαζί με τον Ζιλς Σεβάρα καλούνται να κλείσουν τις χαραμάδες που άνοιξε ο Ναδάλ και μετατράπηκαν σε παράθυρα ελπίδας για οποιονδήποτε μπορεί να επιτεθεί από τη βασική γραμμή.

«Ένα μέρος του παιχνιδιού μου είναι υποτιμημένο. Πρόκειται για την ικανότητά μου να επιτεθώ, επειδή είμαι πολύ καλός στις άμυνές μου και τις επιστροφές. Αλλά στο σερβίς μου είμαι επιθετικός πάντα» αναφέρει ο Ρώσος μετά την κατάκτηση του Miami Open κόντρα στον Σίνερ.

Αυτή ήταν η σημαντικότερη μετάλλαξή του για να μετρήσει 29-3 μέσα στο 2023 και 24-1 στα τελευταία πέντε τουρνουά με τέσσερις τίτλους, σε Ρότερνταμ, Ντόχα, Ντουμπάι, και Μαϊάμι. Για την ιστορία έκλεισε τον τελικό στη Φλόριντα με 27 winners, 8 εκ των οποίων άσοι. Και σύμφωνα με τις μετρήσεις της ATP παίζει πλέον το 25.6% των πόντων του στην επίθεση (22% ο μέσος όρος του τον τελευταίο χρόνο) και κερδίζει εκεί το 76.6% αυτών (με 69% μέσό όρο). Πέραν από κορυφαίος counterpouncher, αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του να συγκαταλέγεται και μέσα στους τενίστες που μπορούν να σε πιέσουν με τον συνδυασμό του σερβίς και των φλατ χτυπημάτων από το μπάκχαντ, σε ένα παιχνίδι που μέχρι στιγμής μόνο ο Αλκαράθ έχει βρει το αντίδοτο.

Νούμερα που πιστοποιούν την φυσική εξέλιξη του Μεντβέντεφ. Το σημαντικότερο όλων είναι πως πλέον δε μένει στην αντίδραση. Δεν περιμένει το πλάνο του να μη λειτουργήσει αλλά δρα πρώτος αυτός. Οι τίτλοι είναι ένα μέρος, το δεύτερο είναι η εικόνα που όπως είδαμε αποτυπώνεται στο χαρτί. Η καλύτερη πιστοποίηση είναι ο ημιτελικός στο Ντουμπάι και η απόγνωση του Νόλε στην κυριαρχία του Ρώσου.

Και τώρα... χώμα

Το challenge για τον Μεντβέντεφ μεταφέρεται τώρα στη χωμάτινη επιφάνεια. Ποτέ δεν ήταν σπουδαίες οι επιδόσεις του εκεί, ένεκα την ιδιομορφίας του στιλ του. Κάτι που όμως χαμηλώνει και αρκετά τις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτόν.

Η περσινή του πορεία ως τους «16» του Roland Garros περισσότερο ως έκπληξη ήρθε, αφού πρώτα είχε χάσει όλα τα Masters που προηγήθηκαν όντας τραυματίας. Οι σκόρπιες επιτυχίες του έχουν να κάνουν, όπως είπαμε, στα φλατ χτυπήματά του. Η πιο αργή επιφάνεια που υπάρχει στο τένις, του αφαιρεί ταχήτητα και δύναμη από τη βασική γραμμή, ενώ η παντελής απουσία top-spin από το φόρχαντ του τον οδηγεί σε λάθη.

Δεν έχει να κάνει, λοιπόν, με την ικανότητά του να καλύψει τη βασική γραμμή, κάτι που σε οριζόντια κίνηση το κάνει άψογα, αλλά με την αδυναμία του να γυρίσει όσες μπάλες έχει τη δυνατότητα σε hard court. Έχοντας βρει τη λύση στους γρίφους που του έθεσαν από το δεύτερο μισό του 2022, μένει να τεστάρει στα Masters που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα, αν αυτή η μετατροπή τον βοηθήσει στο χώμα.

Ο πήχης δεν τοποθετείται ιδιαίτερα ψηλά, όμως είναι δύσκολο για έναν τοπ τενίστα να αγωνίζεται επί δύο μήνες χωρίς αυτοσκοπό τους τίτλους. Το μόνο σίγουρο είναι πως από τις αρχές Αυγούστου, ο Μεντβέντεφ θα είναι ξανά ένα από τα φαβορί για το αμερικανικό swing.

ΥΓ: Ο Ναδάλ θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα στη Βαρκελώνη και αυτή θα είναι η πρώτη σεζόν που δεν αποτελεί φαβορί στο χώμα και στο αγαπημένο του Roland Garros.

ΥΓ2: Ο ημιτελικός του Αλκαράθ με τον Σίνερ στο Μαϊάμι μας προσέφερε έναν από τους καλύτερους πόντους όλων των εποχών.

ΥΓ3: Από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 η Σάκκαρη διατηρείται μέσα στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης και έχει προοπτικές για κάτι ακόμα καλύτερο στη χωμάτινη σεζόν, αρχής γενομένης από τη Στουτγκάρδη την επόμενη εβδομάδα, χωρίς πολλούς πόντους προς υπεράσπιση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου