Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και το ωρομίσθιο τένις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και το ωρομίσθιο τένις
Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης χαίρεται που ο Στέφανος Τσιτσιπάς μιλάει επιτέλους και για τένις και προσπαθεί να διαβάσει πίσω από τις λέξεις του για την «ίση αμοιβή» και τα σετ που παίζουν άνδρες και γυναίκες στο τένις.

Ομολογώ ότι δεν ασχολήθηκα με το τι είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς για τα Harrods, ή για το εμβόλιο, ή το αν πάρταρε ένα μέσω πανδημίας στο Ντουμπάϊ και με το αν χρησιμοποίησε ολόκληρο το toilet break στους αγώνες του. Από όλα τα παραπάνω, μόνο το τελευταίο αφορούσε τον βασικό λόγο για τον οποίο μας απασχολεί, δηλαδή το τένις και από τη στιγμή που είχε το δικαίωμα να κάνει χρήση της τουαλέτας για συγκεκριμένο χρόνο, καλά έκανε. Είμαστε τυχεροί όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουμε (λογικά) τέτοιους περιορισμούς.

Κατά τα λοιπά ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του για τον πολίτη Τσιτσιπά και προφανώς άκρη δεν θα βρούμε, αφού οι δικές του απόψεις σε άλλους θα αρέσουν και σε άλλους όχι. Αντίθετα με το γνωστό κλισέ ότι ένας πρωταθλητής πρέπει να είναι πρότυπο, πιστεύω ότι ουδείς, που κάνει μια προσπάθεια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έχει καμία τέτοια υποχρέωση. Άλλωστε και σε αυτό το σημείο, θα υπάρξουν μεγάλες διαφωνίες για το τι θεωρεί ο καθένας «πρότυπο».

Αλλά όταν ο Τσιτσιπάς μιλάει για τένις και μπλέκει σε αυτό και τις αμοιβές ανδρών και γυναικών αθλητών/αθλητριών το πράγμα έχει ενδιαφέρον. Τόσο γι’ αυτή καθ αυτή την άποψή του για το ζήτημα, όσο και γιατί επέλεξε να την εκφράσει σε συνέντευξη του, χωρίς να ερωτηθεί για αυτό το ζήτημα (όπως π.χ είχε γίνει για το θέμα του εμβολίου) .

Ξεκινώντας από το δεύτερο και με δεδομένο ότι ο Τσιτσιπάς έχει δείξει ότι λέει αυτό που σκέφτεται, αρκετές φορές χωρίς φίλτρο, είναι σαφές ότι το θέμα τον έχει απασχολήσει και δεν συμφωνεί με το «ίση αμοιβή» αν δεν υπάρχει «ίση εργασία». Πιστεύει λοιπόν ότι, για να παίρνουν τα ίδια χρήματα οι γυναίκες στο τένις, θα πρέπει να παίζουν και στα ίδια σετ. Αλλιώς πρέπει να πληρώνονται λιγότερο.

Μπορεί βέβαια να πει κάποιος (πιθανότατα θα το κάνει και ο ίδιος ο Τσιτσιπάς αν πέσει πολύ «ξύλο» στα social media) ότι στην ουσία η άποψή του είναι υπέρ των γυναικών αφού υποστήριξε ότι, από πλευράς αντοχής, έχουν πλέον τη δυνατότητα να παίζουν στα τρία (νικηφόρα) σετ. Αν ήταν όμως αυτός ο πυρήνας της προσέγγισης του, τότε δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να αναφερθεί (και) στην «ίση αμοιβή».

Αν όμως θεωρεί ότι αυτά τα χρήματα τα παίρνουν άδικα οι γυναίκες, παίζοντας λιγότερα σετ, άρα θα έπρεπε να αφαιρεθούν από αυτές και να προστεθούν στο έπαθλο των ανδρών, θα έπρεπε να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Βέβαια όταν στην (στην ίδια συνέντευξη) αναφέρθηκε στο αν θα έπρεπε να παίζουν οι άνδρες στα δύο νικηφόρα σετ προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη «ποικιλία» νικητών στα grand slam, δεν έθεσε το ζήτημα να πληρώνονται αυτοί λιγότερο (απ' ότι τώρα για όποιον δεν κατάλαβε), αφού θα αγωνίζονται λιγότερο. Αν το έκανε θα ήταν ίσως πιο «έντιμος» στην προσεγγισή του ότι ο καθένας θα πρέπει να πληρώνεται με βάση τον χρόνο που παίζει.

Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις λέξεις πολλές φορές και μπορεί να μην το κατανοείς και εσύ που εκφράζεις μ ια άποψη, αλλά δείχνει τελικά τι πραγματικά σκέφτεσαι όταν λες κάτι. Επειδή λοιπόν ότι λέμε δημόσια κρίνεται, είναι (για εμένα) σαφές ότι η προσέγγιση Τσιτσιπά είναι περίπου η εξής: «Μας έχετε πρήξει με την πολιτική ορθότητα και τις ίσες αμοιβές των γυναικών. Αν μπορείτε παίξτε όση ώρα παίζουμε και εμείς για να αξίζετε τα λεφτά σας».

Δεν με νοιάζει αν η Οζάκα απάντησε περίπου…μπούρδες στην τοποθέτηση Τσιτσιπά. Με νοιάζει ότι αυτός βλέπει το τένις περίπου σαν απασχόληση…ωρομίσθιου και ασχολείται με κάτι το οποίο, από τη στιγμή που δεν βγαίνουν λεφτά από τη δικιά του τσέπη, θα έπρεπε να είναι περισσότερο υποστηρικτικός γιατί οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών ζουν και βασιλεύουν παντού, άρα δεν υπάρχει λόγος και όπου έχει λυθεί αυτό να οπισθοδρομούμε.

Και, εντέλει, αν το ανοίξουμε λίγο περισσότερο το θέμα -αγγίζοντας ίσως το όρια του λαϊκισμού- (όπως κάνει συχνά πυκνά και ο ίδιος ο Τσιτσιπάς) και μιλήσουμε πραγματικά για ωρομίσθιο, ας αναρωτηθούμε. Πόσα πρέπει να παίρνει ένας γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο όταν κάνει μια πεντάωρη, εξάωρη, οκτάωρη εγχείριση για να σώσει μια ζωή σε σχέση με έναν τενίστα που αγωνίζεται 3-4 ώρες; Και αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.