Top 10: Τα καλύτερα ματς της χρονιάς με Τσιτσιπά και Σάκκαρη (vids)

Κώστας Ευθυμιάδης
Top 10: Τα καλύτερα ματς της χρονιάς με Τσιτσιπά και Σάκκαρη (vids)

Τα 10 κορυφαία παιχνίδια τένις για το 2021 έχουν… έντονο ελληνικό χρώμα.

Το tennis.com επέλεξε τα κορυφαία ματς της χρονιάς και σε τέσσερα από αυτά υπάρχει το ελληνικό στοιχείο. Τα τρία έχουν να κάνουν με παιχνίδια του Στέφανου Τσιτσιπά και το ένα με την Μαρία Σάκκαρη. Και στα τέσσερα πάντως, οι δύο τενίστες μας είχαν βγει ηττημένοι.

Ας δούμε τα κορυφαία ματς της χρονιάς όπως τα επέλεξε η κορυφαία ιστοσελίδα του τένις:

Νο10: Τζόκοβιτς – Ζβέρεφ (ημιτελικός US Open)

Νο10: Τζόκοβιτς – Ζβέρεφ (ημιτελικός US Open)

Νο9 Οσάκα – Μουγκουρούθα (Australian Open, 4ος γύρος)

Νο9 Οσάκα – Μουγκουρούθα (Australian Open, 4ος γύρος)

Νο8: Τσιτσιπάς – Ναδάλ (τελικός Βαρκελώνης)

Νο8: Τσιτσιπάς – Ναδάλ (τελικός Βαρκελώνης)

Νο7: Μπάρτι – Πλίσκοβα (τελικός Wimbledon)

Νο7: Μπάρτι – Πλίσκοβα (τελικός Wimbledon)

Νο6 Σάκκαρη – Κρεϊτσίκοβα (ημιτελικός Roland Garros)

Νο6 Σάκκαρη – Κρεϊτσίκοβα (ημιτελικός Roland Garros)

No5 Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς (τελικός Roland Garros)

No5 Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς (τελικός Roland Garros)

Νο4 Μπαντόσα – Αζαρένκα (τελικός Indian Wells)

Νο4 Μπαντόσα – Αζαρένκα (τελικός Indian Wells)

No3: Αλκαράθ – Τσιτσιπάς (US Open, 3ος γύρος)

No3: Αλκαράθ – Τσιτσιπάς (US Open, 3ος γύρος)

Νο2 Φερνάντες – Σβιτόλινα (US Open, προημιτελικά)

Νο2 Φερνάντες – Σβιτόλινα (US Open, προημιτελικά)

Νο1: Τζόκοβιτς – Ναδάλ (ημιτελικός Roland Garros)

Νο1: Τζόκοβιτς – Ναδάλ (ημιτελικός Roland Garros)

Σε όλο το τουρνουά ο Τζόκοβιτς ξεκινούσε με την πλάτη στον τοίχο χάνοντας το πρώτο σετ σε όλους τους γύρους με εξαίρεση τον δεύτερο.

Στα ημιτελικά βρήκε μπροστά του τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ σε ένα ματς που αποδείχθηκε εξαντλητικό για τον ίδιο και ουσιαστικά του στοίχησε την ήττα στον τελικό από τον Μεντβέντεφ.

Ο Τζόκοβιτς κέρδισε με 3-2 σετ (4-6, 6-2, 6-4, 4-6, 6-2) και τα πράγματα θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αν ο Ζβέρεφ δεν τα είχε θαλασσώσει στο πρώτο γκέιμ του πέμπτου σετ. Ένα τραγικό σερβίς του και διπλό λάθος, έδωσε την αυτοπεποίθηση στον κουρασμένο ήδη Τζόκοβιτς, ο οποίος έκανε το μπρέικ και έφτασε να προηγείται 5-0, ενώ νωρίτερα στο τέταρτο σετ, ο Ζβέρεφ με ένα καθοριστικό μπρέικ τον ισοφάρισε σε 2-2, με το ματς να τελειώνει σε 3 ώρες και 34 λεπτά.


Στην πρώτη μεταξύ τους μονομαχία, Οσάκα και Μουγκουρούθα έδωσαν μια επική μάχη, με την Γιαπωνέζα να κερδίζει με 2-1 σετ (4-6, 6-4, 7-5) για να φτάσει στη συνέχεια στον τίτλο.

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ κατάφερε να κάνει την ανατροπή και δήλωσε μετά το ματς γεμάτη αυτοπεποίθηση: «Δεν έχω παίξει ποτέ κόντρα σε κάποια που με κέρδισε όταν προσπαθούσε πολύ σκληρά».

Η Οσάκα ήταν αήττητη για σχεδόν ένα χρόνο και βρέθηκε κοντά στο να αποκλειστεί, όταν αντιμετώπισε δύο match points στο 3-5 του τρίτου σετ. Κατάφερε όμως να κάνει δύο μπρέικ και παίρνοντας 4 games στη σειρά, προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Ο Ναδάλ είναι ο βασιλιάς στο χώμα, όμως ο Τσιτσιπάς τον είχε κερδίσει ήδη μία φορά και μέσα στη Μαδρίτη.

Λίγο έλειψε να γίνει το ίδιο στον τελικό της Βαρκελώνης φέτος όπου έβαλε δύσκολα στον Ισπανό. Σε ένα δραματικό ματς, όπου κανένας από τους δύο δεν έλεγε να το βάλει κάτω, ο Ναδάλ πήρε τη νίκη με 2-1 σετ (6-4, 6-7 (6), 7-5), σε μια αναμέτρηση που ο Τσιτσιπάς έπαιζε ίσως το καλύτερο τένις της καριέρας του.

Με τρομερά χτυπήματα και από τους δύο, ο αγώνας τελείωσε μετά από 3 ώρες και 38 λεπτά, με τον Τσιτσιπά στο τρίτο σετ να χάνει 6-5 και 30-0 από τον Ισπανό, αλλά να φτάνει μια ανάσα από την ανατροπή, η οποία δεν ήρθε. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του αγώνα για τον Ισπανό ο έξαλλος τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε τη νίκη.

O τελικός κράτησε σχεδόν δύο ώρες, με την Μπάρτι να κατακτά το Wimbledon τελικά και να επιστρέφει το τρόπαιο στην Αυστραλία μετά από 19 χρόνια.

Η Πλίσκοβα της έκανε τη ζωή δύσκολη καθώς το Νο1 του κόσμου είχε προβάδισμα 1-0 σετ και 6-5 στο δεύτερο. Η Τσέχα όμως έστειλε το σετ στο tie break, οδηγώντας την αναμέτρηση σε τρίτο και καθοριστικό σετ.

Εκεί η Μπάρτι έδειξε γιατί είναι η κορυφαία τενίστρια αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στο Wimbledon.

Ένα ματς που ακόμη εκείνο το match point στοιχειώνει την Σάκκαρη.

H φορμαρισμένη Κρεϊτσίκοβα πήρε το πρώτο σετ με 7-5, η Σάκκαρη απάντησε κερδίζοντας 6-4 το δεύτερο και το τρίτο σετ ήταν συγκλονιστικό. Η Σάκκαρη έφτασε σε match point στο 5-3 του τρίτου σετ το οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε.

Το ίδιο έπαθε και η Τσέχα τρεις φορές στην αναμέτρηση. Τελικά από το 3-5 υπέρ της Μαρίας στο σετ, η Κρεϊτσίκοβα προηγήθηκε 8-7 και με break (9-7) προκρίθηκε στον τελικό όπου και κατέκτησε τον τίτλο.

Ο πρώτος τελικός της καριέρας του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν δραματικός.

Προηγήθηκε με 2-0 σετ (7-6, 6-2) και μετά το toilet break του Τζόκοβιτς γύρισαν τα πάντα. Ο Σέρβος πήρε τρία συνεχόμενα σετ (6-3, 6-2, 6-4) και μετά από 4 ώρες και 11 λεπτά κατέκτησε το 19ο grand slam του εκείνη τη στιγμή.

Σημαντική λεπτομέρεια η ψυχολογία του Τσιτσιπά ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε μάθει πως απεβίωσε η γιαγιά του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρέασε βέβαια την εξέλιξη του αγώνα. Κλειδί του ματς το τρίτο σετ όπου στο 1-1 ο Τσιτσιπάς έχασε την ευκαιρία για μπρέικ, κάτι που αν γινόταν ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Άλλο ένα επικό ματς το οποίο κατέληξε στα χέρια της Μπαντόσα (7-6, 2-6, 7-6) και το οποίο την έφερε για πρώτη φορά στο Top10 της παγκόσμια κατάταξης.

Η Μπαντόσα είχε το πάνω χέρι στο παιχνίδι, αλλά η Αζαρένκα αρνιόταν να χάσει. Μετά από 3 ώρες και 4 λεπτά κάτω από αφόρητη ζέστη, η Ισπανίδα κατάφερε να την λυγίσει στο tie break και να… σωριαστεί στο έδαφος εξαντλημένη από την κούραση.

Το ματς στο οποίο ουσιαστικά ο 18χρονος Ισπανός «συστήθηκε» στον κόσμο του τένις.

Όπως ανέφερε ο προπονητής του Χουάν Κάρλος Φερέρο στο Gazzetta, ο Αλκαράθ ήθελε απεγνωσμένα να παίξει με έναν παίκτη του Top3 και ο ιδανικός θεωρούσε πως ήταν ο Τσιτιπάς.

Ο πιτσιρικάς έκανε το καλύτερο παιχνίδι της μέχρι τώρα καριέρας του, κερδίζοντας με 3-2 σετ (6-3, 4-6, 7-6, 0-6, 7-6) αναγκάζοντας τον Τσιτσιπά να τον αποθεώσει για τον τρόπο που αγωνίστηκε. Παρά τους 2-15 άσους και τα 48-38 αβίαστα λάθη, ο πιτσιρικάς με το επιθετικό του παιχνίδι, έβγαλε 61 winners και προκρίθηκε στην επόμενη φάση μετά από αγώνα που κράτησε 4 ώρες και 7 λεπτά.

Μια άλλη πιτσιρίκα, η Λέιλα Φερνάντες, κατάφερε να σοκάρει ακόμη και την πεισματάρα Σβιτόλινα.

Η 18χρονη Καναδή επικράτησε με 2-1 σετ (6-3, 3-6, 7-6) αλλά η Ουκρανή δεν έλεγε να τα παρατήσει. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 5-2 και ανάγκαζε σε κάθε πόντο την πιτσιρίκα να… φτύνει αίμα για να πάρει έναν πόντο.

Τελικά κατάφερε να οδηγήσει το ματς στο tie break όμως η Φερνάντες εκεί στις λεπτομέρειες πήρε τη νίκη, στο ματς που θεωρείται το κορυφαίο για το 2021 στις γυναίκες βάσει θεάματος.

Στην κορυφή ο ημιτελικός των δύο θρύλων του τένις. Ο Ναδάλ με τον Τζόκοβιτς είχαν ήδη αναμετρηθεί 58 φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή ήταν μία από τις επικότερες μάχες που έχουν δώσει. Εδωσαν ένα ματς με τρομερές εναλλαγές και χτυπήματα, βγαλμένα από το μοναδικό «ρεπερτόριό» τους.

Ο Νόλε έχασε το πρώτο σετ με 6-3, αλλά πήρε τα επόμενα τρία με 6-3, 7-6, 6-2. Ο Ισπανός στο τρίτο σετ είχε βρεθεί να χάνει 5-3, αλλά κατάφερε να κάνει μπρέικ και να οδηγήσει στη συνέχεια το σετ σε tie break. Εκεί ο Σέρβος πήρε το σετ, το οποίο κράτησε 1 ώρα και 37 λεπτά, χρόνος ρεκόρ για το τουρνουά.

Αυτό έδωσε «φτερά» στον Ναδάλ που στο τέταρτο ξεκίνησε προηγούμενος με 2-0, όμως ο Τζόκοβιτς έκανε την ανατροπή κερδίζοντας έξι συνεχόμενα, για να φτάσει στον τελικό κόντρα στον Τσιτσιπά.