Χουάν Κάρλος Φερέρο στο Gazzetta: «Είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με τον Τσιτσιπά»

Χουάν Κάρλος Φερέρο στο Gazzetta: «Είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με τον Τσιτσιπά»

Ο Χουάν Κάρλος Φερέρο, για όσους παρακολουθούν τένις από τα παλιά χρόνια, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για τους… νεότερους να πούμε πως πρόκειται για το πρώην Νο1 του κόσμου, τον κάτοχο του Roland Garros το 2003, αλλά και φιναλίστ την ίδια χρονιά στο US Open, νικητή του ATP Finals την προηγούμενη χρονιά και τρεις φορές νικητή του Davis Cup (2000, 2004, 2009) μεταξύ άλλων.

Ο Φερέρο ασχολείται με την προπονητική πλέον και έχει στην Ισπανία την δική του ακαδημία, την JCFerrero Equelite, από την οποία έχει περάσει για μικρό διάστημα, για προπονήσεις τόσο η Μαρία Σάκκαρη, όσο και -περισσότερο- η Δέσποινα Παπαμιχαήλ.

Φερερο

Εδώ και χρόνια έχει αναλάβει τον Κάρλος Αλκαράθ, τον 18χρονο τενίστα που φέτος κατέκτησε το Next Gen, ενώ με το εκπληκτικό τένις που παίζει ήδη έχουν αρχίσει οι συγκρίσεις με τον Ναδάλ

Το Gazzetta βρήκε τον Φερέρο, ο οποίος μας είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για τον νεαρό Ισπανό, ενώ μας απάντησε και στην φήμη που υπήρχε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο Τσιτσιπάς είχε έρθει σε συζητήσεις μαζί του προκειμένου να κάνουν μαζί προπονήσεις.

image

Φερέρο: «Αυτά τα στοιχεία στον Αλκαράθ μου θυμίζουν τον Ναδάλ»

Πως ξεκινήσατε κατ’ αρχάς την συνεργασία με τον Κάρλος Αλκαράθ και τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον με την περίπτωσή του;
«Είχε έρθει να παίξει σε ορισμένα τουρνουά στην ακαδημία καθώς έμενε μία ώρα μακριά από το JCFerrero Equelite και την περιοχή που μένω. Αρχισε να έρχεται συχνά για προπονήσεις μαζί με άλλους παίκτες. Είδα πολλά καλά στοιχεία πάνω του. Μου άρεσε ο χαρακτήρας του εντός και εκτός court. Αυτό μου έδωσε το κίνητρο να αποφασίσω να τον βοηθήσω. Πήγαμε βήμα βήμα και καταλήξαμε να συνεργαζόμαστε στο 100%.»

Είναι ένας νέος σε ηλικία τενίστας που ήδη οι συγκρίσεις με τον Ναδάλ έχουν αρχίσει. Ποιο στοιχείο του παιχνιδιού του σας θυμίζει τον Ράφα;
«Πάντα λέμε ότι ο Κάρλος είναι ο Κάρλος. Εχει το δικό του επίπεδο, την δική του δουλειά και το δικό του μονοπάτι να ακολουθήσει. Φυσικά ο Ράφα είναι ένα από τα είδωλά του και έχει μάθει πολλά παρακολουθώντας τον να παίζει. Είναι ανταγωνιστικός, έχει αυτή τη νοοτροπία και ξέρει πως να συμπεριφέρεται στο court. Όλα αυτά και η γλώσσα του σώματος όταν παίζει, μου θυμίζουν περισσότερο το παιχνίδι του Ράφα».

Το γεγονός ότι είναι ακόμη νέος, του βγάζει έντονο πάθος την ώρα των αγώνων, που συνήθως δύσκολα κοντρολάρουν οι τενίστες. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύετε ή είναι κάτι που τον βοηθά στο παιχνίδι του;
«Ολοι οι τενίστες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο timing και τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Ο Κάρλος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια, πρέπει να συνεχίσει να το βελτιώνει, όπως και άλλα στοιχεία του, αλλά το να είναι παθιασμένος είναι σπουδαίο και θα τον βοηθήσει»

Ποιο στοιχείο του παιχνιδιού του θεωρείται πως χρειάζεται βελτίωση;
«Το να μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο που ήδη δείχνει σε πολλούς αγώνες και τουρνουά. Αυτό είναι το κλειδί για να γίνει ένας παίκτης του Top10. Πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του και σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκτά, θα κερδίζει αγώνες και θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις»

Είχε μία πετυχημένη σεζόν, με τίτλους. Ποιος είναι ο βασικός στόχος για το 2022;
«Να διατηρήσει όπως είπα το επίπεδο του τένις που έπαιξε στο τελευταίο τέταρτο της σεζόν και να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στους κορυφαίους τενίστες. Είναι σημαντικό για την απόδοσή του. Θα μας επιτρέψει να διεκδικήσει θέση στο Top15. Αυτός είναι ένας αντικειμενικός στόχος για την επόμενη χρονιά.

Μετά το US Open, διάβασα μία δήλωσή σας ότι ο Κάρλος ήθελε καιρό να παίξει κόντρα στον Τσιτσιπά. Γιατί αυτό;
«Του αρέσει να παίζει κόντρα σε top παίκτες. Το να παίζει κόντρα στο Νο3 τότε, είναι το καλύτερο σενάριο γι’ αυτόν. Περίμενε πως και πως αυτή την αναμέτρηση»

Ποιο θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο ατού του σαν παίκτης;
«Το forehand του είναι κάτι που φοβούνται οι αντίπαλοί του. Ωστόσο θεωρώ πως και το ότι η ποικιλία που έχει στον τρόπο που χτυπάει τις μπάλες είναι ένα άλλο μεγάλο όπλο. Μπορεί να αλλάξει από ένα πολύ δυνατό drive shot σε ένα dropshot με απίστευτα φυσικό τρόπο. Μαθαίνει να αποφασίζει σωστά στη κάθε στιγμή του αγώνα και αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό»

image

Φερέρο: «Είχα συζήτηση με Τσιτσιπά να κάνουμε μερικές προπονήσεις, τον θεωρώ υποψήφιο για το Νο1»

Αποφασίσατε να μείνετε μαζί του, ενώ είχατε προτάσεις να αναλάβετε παίκτες όπως ο Τιμ και ο Ντελ Πότρο. Ισχύει; Και γιατί αρνηθήκατε αυτές τις περιπτώσεις;
«Είναι αλήθεια ότι είχα προτάσεις από top παίκτες της ATP και από την WTA. Οι συζητήσεις δεν ήταν και τόσο σοβαρές βέβαια γιατί τις απέρριπτα από την αρχή. Όταν ήταν πιο μικρός ο Κάρλος, είχα σκεφτεί να συμπεριλάβω στην ομάδα μου έναν top παίκτη και αυτόν μαζί, αλλά προτίμησα να επικεντρωθώ πάνω του. Θα ήθελα βέβαια να συνεργαστώ με κάποιον από αυτούς, όμως δεν θα μπορούσα να αφοσιωθώ όπως θα ήθελα. Οπότε ήταν καλύτερα έτσι. Δεν θα ήταν δίκαιο για τους παίκτες»

Ακούστηκε και τον Φεβρουάριο ότι ήρθατε σε επαφή για συνεργασία με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Τι ισχύει;
«Δεν μου έκανε επίσημα πρόταση να συνεργαστούμε. Είχαμε απλά μια σύντομη συζήτηση όπου μου ανέφερε την πιθανότητα να κάνουμε ορισμένες προπονήσεις μαζί, αλλά δεν μου έδωσε την αίσθηση πως ήθελε κάτι πιο μακροχρόνιο, όπως έγινε με τους άλλους που αναφέρατε, ή και άλλους τενίστες ακόμη».

Τι είναι αυτό που σας αρέσει στο παιχνίδι του Τσιτσιπά;
«Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης με σπουδαία φυσική κατάσταση. Είναι ξεκάθαρα υποψήφιος για το Νο1 κάποια στιγμή και νομίζω ότι μόνο σπουδαία πράγματα θα βλέπουμε από αυτόν και θα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους για πολλά χρόνια».

image

Φερέρο: «Δεν θα υπάρξει ξανά Big-3»

Ο Τζόκοβιτς είναι κοντά στο 21ο grand slam. Γίνεται πάντα κουβέντα για την big-3 και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Κάποια στιγμή όμως έρχεται και το τέλος… Όταν φύγουν και οι τρεις, ποιο θα είναι το μέλλον του τένις και ποιοι πιστεύεται ότι θα είναι η νέα big-3;
«Δεν θα υπάρξει νέα big3. Νομίζω ότι οι σημερινοί τενίστες είναι πιο ισορροπημένοι τα τελευταία χρόνια. Το να κερδίζουν για τόσο καιρό 3 παίκτες… Δεν νομίζω ότι θα το ξαναδούμε. Υπάρχουν παίκτες που θα είναι στη κορυφή για χρόνια. Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ, Τσιτσιπάς... Αλλοι που κάνουν τεράστια βήματα όπως οι Ουμπέρ και Σίννερ. Και ελπίζω να δω εκεί και τον Κάρλος (Αλκαράθ), ενώ βλέπω και τον Κόρντα να φτάνει σε αυτό το επίπεδο»

Η νέα γενιά όπως λέτε, έρχεται. Αλκαράθ, Σίνερ, Κόρντα. Θεωρείται πως αυτή η «φουρνιά» είναι πιο ταλαντούχα από αυτή των Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ και Τσιτσιπά;
«Ανεβαίνουν πιο γρήγορα. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν… υποφέρουν τόσο από την παρουσία της big3. Το επίπεδο των Ζβέρεφ, Τσιτσιπά και Μεντβέντεφ είναι πολύ υψηλό βέβαια. Ελπίζω ότι οι νέοι και ιδίως ο Κάρλος, θα είναι σε θέση να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο»

Πόσο έχει αλλάξει το τένις από την εποχή σου ως παίκτης;
«Είναι γρήγορο… Η φυσική κατάσταση είναι κρίσιμη και σίγουρα τα σόσιαλ έχουν δώσει στο τένις και τους παίκτες έναν επιπλέον πονοκέφαλο. Εμείς ανησυχούσαμε λιγότερο για τις δημόσιες σχέσεις. Με λιγότερες επαφές η καθημερινότητά μας μας έδινε την ευκαιρία να σκεφτόμαστε περισσότερο το τένις»

Αν ήσασταν παίκτης σε αυτή την εποχή, θα ήταν πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να κερδίσετε ένα grand slam;
«Νομίζω πιο εύκολο για μένα να κερδίσω ορισμένα Roland Garros καθώς ήμουν καλύτερος στην χωμάτινη επιφάνεια. Τα ματς τότε μετά τον πρώτο γύρο ήταν αρκετά πιο δύσκολα»

Αλήθεια πως σας κόλλησε το παρατσούκλι «κουνούπι»;
«Ποτέ δεν μου άρεσε, αλλά το συνήθισα (γέλια). Όταν ήμουν 18 ετών ήμουν στο ομαδικό, στη Γερμανία. Ημουν υπερβολικά λεπτός και γρήγορος και έτσι κόλλησε το παρατσούκλι. Ηταν ιδέα του Γκαστόν Γκαούντιο που έλεγε ότι πάντα «τσιμπάω» την στιγμή που δεν το περιμένεις».

image

Φερέρο: «Μου αρέσει η επιθετικότητα της Σάκκαρη»

Μια ερώτηση σχετική με το γυναικείο τένις. Γιατί πιστεύεται πως δεν έχουμε κι εκεί μία big-3; Η Σερένα δεν είναι πλέον στο επίπεδο που την συνηθίσαμε, αλλά με εξαίρεση την Μπάρτι, δεν βλέπουμε κάποια να κάνει την διαφορά.
«Το επίπεδο των γυναικών είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει τώρα στους άνδρες. Βλέπουμε περισσότερες εκπλήξεις, περισσότερα Νο1 και περισσότερες νικήτριες σε grand slam. Νομίζω πως αυτό είναι καλό, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε και αναφορές σε τοπ παίκτριες. Βοηθάει το άθλημα. Κάποτε ίσως δούμε μία ή τρεις τενίστριες να μονοπωλούν το Tour. Η Μπάρτι κάτι εκπληκτική δουλειά και πιστεύω ότι αν δείξει μια συνέπεια, τότε θα είναι μια από αυτές»

Ένα σχόλιο για την Σάκκαρη; Εχετε δει παιχνίδια της; Τι σας αρέσει στο παιχνίδι της και αν την βλέπετε στο Top5 της επόμενης σεζόν
«Η Μαρία έχει κάνει προπονήσεις στις εγκαταστάσεις μας για ένα διάστημα. Δεν έχω καταφέρει να συναντηθώ μαζί της καθώς ταξίδευα αρκετά, αλλά αυτό συνέπεσε με το διάστημα που η Δέσποινα Παπαμιχαήλ βρισκόταν για χρόνια μαζί μας και την έχω συναντήσει αρκετές φορές. Στην Μαρία μου αρέσει η επιθετικότητά της στο παιχνίδι της. Κινείται πολύ καλά στο court και έχει τρομερή νοοτροπία. Μου αρέσει επίσης πως ελέγχει τις καταστάσεις, πως μπορεί να χειρίζεται το backhand με την ανύψωση και την ολίσθηση στο χτύπημά της, αλλά και το σερβίς της. Παίζει με κάθε τρόπο και πιστεύω πως θα φτάσει στο Top5. Κι επειδή μιλάμε για το γυναικείο τένις, το επίπεδο είναι «σφιχτό» και αν παραμείνει σταθερή στην απόδοσή της, τότε σίγουρα θα βρεθεί πιο ψηλά».