Κορονοϊός: Τα «θύματα», το εμβόλιο,τα ποσοστά και τα "στρατόπεδα"στο τένις

Αντώνης Πατσούρας
Κορονοϊός: Τα «θύματα», το εμβόλιο,τα ποσοστά και τα "στρατόπεδα"στο τένις
Κορυφαίοι τενίστες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Μάρεϊ, ο Μεντβέντεφ, η Χάλεπ, η Σαμπαλένκα, η Κένιν προσβλήθηκαν από τον Covid-19 και πέρασαν δύσκολες ημέρες στην καραντίνα.

Οι Αυστραλοί και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόρια στην οποία ανήκει η Μελβούρνη αποφάσισαν ότι δεν θα δεχτούν στη χώρα και στο Australian Open 2022 τενίστες και τενίστριες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Το 2021 αποφάσισαν αυστηρή καραντίνα σε όλους τους συμμετέχοντες και ειδικά σ' εκείνους που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Ένα από τα θέματα συζήτησης στο τένις ενώ βαδίζουμε στο να κλείσουμε δυο χρόνια "παρέα" με τον Covid-19 είναι ο εμβολιασμός των αθλητών και η συμμετοχή ή η αποχή του Νόβακ Τζόκοβιτς από το Australian Open.

Τεράστιες ζημιές στο τένις

Ο κορονοϊός ειδικά το 2020 ήταν καταστροφικός για το τένις. Το καλεντάρι συρρικνώθηκε και οι ακυρώσεις διαδέχονταν η μια μετά από την άλλη.

Το κορυφαίο τουρνουά του ακυρώθηκε ήταν το Wimbledon ενώ το Roland Garros για πρώτη φορά μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ράφα Ναδάλ να το κατακτήσει.

Ακυρώθηκαν τα Masters σε Τορόντο, Μαϊάμι, Καλιφόρνια, Σανγκάη, Μόντε Κάρλο, Μαδρίτη και όσαν έγιναν ήταν χωρίς την παρουσία κόσμου.

Τα τουρνουά έχασαν από εισιτήρια, από χορηγούς, κορυφαίοι παίκτες δεν ταξίδεψαν για να προστατευτούν από τον ιό και η ATP με την WTA και την ITF ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης για τους τενίστες που ήταν χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη και είχαν θέματα βιοπορισμού.

Το 2021 τα πράγματα όσο αφορά τις ακυρώσεις ήταν καλύτερα. Ο κόσμος επέστρεψε με μέτρο στα στάδια και ακυρώθηκε όπως και το 2020 η περίοδος της Ασίας.

Με covid-19 το Νο1 κόσμου

Ο κορονοϊός "χτύπησε" αδιακρίτως τους τενίστες όσο προστατευμένοι και "άτρωτοι" και εάν ένιωθαν. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο κορυφαίος τενίστας που είναι για ακόμη μια φορά στο Νο1 κόσμου στις 23/6/2020 ανακοίνωσε ότι τόσο αυτός όσο και η σύζυγος του Γιέλενα είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid-19.

Ο Σέρβος είχε διοργανώσει μια σειρά από αγώνες σε Σερβία και Κροατία για το Adria Tour και στην Κροατία έγινε το κακό. Στην διάρκεια του τουρνουά βρέθηκαν θετικοί τενίστες όπως ο Τσόριτς, ο Τροϊσκι, ο Ντιμιτρόφ και ο Τζόκοβιτς το ανακάλυψε όταν επέστρεψε στο Βελιγράδι.

Το τουρνουά που ξεκίνησε από το Βελιγράδι με sold out στις εξέδρες διακόπηκε στην Κροατία και ο Τζόκοβιτς κατηγορήθηκε ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα.

Παράλληλα ενα πάρτι στο Βελιγράδι με καλεσμένους τον Τιμ και τον Ζβέρεφ κατά την διάρκεια του οποίου ξεφάντωσαν υπό τους ήχους των τραγουδιών της Καίτης Γαρμπή χωρίς καμία προφύλαξη ... έριξε στα "λιοντάρια" και στον Κύργιο τους τενίστες που συμμετείχαν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά από την περιπέτεια του δήλωσε ότι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενώ ακόμη δεν έχει αποκαλύψει εάν έχει κάνει το εμβόλιο.

Μακρά η λίστα των "θυμάτων"

Ένα χρόνο μετά και πριν από το Monte Carlo Masters βρέθηκε θετικός ο Ντανίλ Μεντβέντεφ με αποτέλεσμα να μπει σε καραντίνα και να χάσει το σπουδαίο τουρνουά.

Θετικός είχε βρεθεί στην Αυστραλία πριν από το Australian Open 2021 ο πρώην Νο1 κόσμου και δυο φορές "χρυσός" Ολυμπιονίκης, ο Άντι Μάρεϊ.

Στην ίδια λίστα από πλευράς παικτών ATP είδαμε τον Ρώσο Κάρεν Κατσάνοφ, τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, τον Ιταλό Φάμπιο Φονίνι, τον Βρετανό Νταν Έβανς, τον Αυστραλό Άλεξ Ντε Μινόρ, τον Κροάτη παλιό άσο και προπονητή του Τζόκοβιτς, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, τον Γάλλο Μπενουά Περ και άλλους...

O Γάλλος μάλιστα είχε βρεθεί δυο φορές θετικός αλλά έπαιξε στη Γερμανία ενώ έμεινε εκτός US Open γι' αυτό τον λόγο. Είχε μάλιστα καταγγείλει το 2020 πως οι χώρες έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης και αυτό δυσκολεύει τους αθλητές.

Τελευταίος χρονικά στη λίστα είναι ο Ισπανός Κάρλος Αλκαράζ που έμεινε εκτός David Cup ενώ δεν την γλίτωσε και ο δικός μας Μιχάλης Περβολαράκης που συμμετείχε με την Ελλάδα στο ATP Cup μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά και κόλλησε πριν φύγει από την Αυστραλία.

Παράλληλα ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο3) είχε δηλώσει στις αρχές της πανδημίας ότι μάλλον ...κόλλησε στην Κίνα μαζί με την τότε σύντροφο του και μετέπειτα μητέρα του παιδιού του. O πατέρας του 'Σάσα" δεν την γλίτωσε και πέρασε δύσκολα από τον Covid-19.

Τα "χτυπήματα" στο WTA Tour

Στις γυναίκες τα "χτυπήματα" ήταν εξίσου πολλά. Από τον covid-19 προσβλήθηκε η πρώην Νο1 και νικήτρια 2 Grand Slam η Σιμόνα Χάλεπ με την Ρουμάνα να "τρέχει" να εμβολιαστεί όταν είχε την δυνατότητα.

Θετική και μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε στην Καλιφόρνια η Αρίνα Σαμπαλένκα, το Νο2 κόσμου, η οποία εμβολιάστηκε εν συνεχεία στο Μαίάμι ενώ αν και είχε εμβολιαστεί νόσησε η Αμερικανίδα Σοφία Κένιν, νικήτρια του Australian Open 2020.

Η Κόκο Γκάουφ περίμενε πως και πως την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 17 της αλλά προσβλήθηκε από τον Covid-19 και θα πρέπει να περιμένει ως το Παρίσι. Για τον ίδιο λόγο τους Ολυμπιακούς έχασε η Τζοάνα Κόντα.

Νόσησαν επίσης η Αμερικανίδα Μάντισον Κις, η Ισπανίδα Πάουλα Μπαντόσα, πολύ πριν γίνει ευρέως γνωστή με την κατάκτηση του Indian Wells, η Ουκρανή Νταγιάνα Γιαστρέμσκα, η Αμερικανίδα Αμάντα Ανισίμοβα.

Από τον Covid-19 δεν γλίτωσε και η Μπιάνκα Αντρεέσκου (Καναδάς) η οποία είχε κατακτήσει το US Open 2019.

Το 59% των γυναικών

Στις αρχές Οκτωβρίου η WTA ενημέρωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων αθλητριών της δεν ξεπερνά το 59%.

Με τον καιρό αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί αλλά δεν υπάρχει έως τώρα εικόνα εάν έχει ξεπεράσει το 80%.

Στους άνδρες είχε ανακοινωθεί ότι το ποσοστό εμβολιασμένων είναι μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών.

Τα δυο "στρατόπεδα"

Στην ιστορία του εμβολιασμού οι τενίστες χωρίστηκαν πριν από λίγο καιρό σε δυο "στρατόπεδα".

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εξακολουθεί να αποκαλύπτει εάν έχει ή όχι εμβολιαστεί ενώ στην ίδια γραμμή είναι και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Οι τρεις τελευταίοι ανακοίνωσαν πως θα είναι στο Australian Open άρα έχουν εμβολιαστεί ενώ τους ακολουθεί ο Ντομινίκ Τιμ και ο Αντρέι Ρούμπλεφ.

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε σημείο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, στο δικαίωμα της επιλογής», ειχε πει ο Νόβακ.

Ο Έλληνας τενίστας είχε δεσμευτεί πως θα κάνει το εμβόλιο αλλά δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες αφού είναι προσωπικά του δεδομένα.

Ράφα, Ρότζερ και εμβόλιο

Από την αρχή υπέρ του εμβολιασμού ανοιχτά ήταν ο Ράφα Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ που έχουν φυσικά εμβολιαστεί.

«Είναι ο μοναδικός τρόπος να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη του τελευταίου χρόνου και με τόσες χαμένες ζωές η υπευθυνότητα ως άνθρωποι μας λέει ότι πρέπει να δεχτούμε το εμβόλιο», θα πει ο Ισπανός και ο Ελβετός θα σημειώσει από την πλευρά του: «Ναι είμαι εμβολιασμένος. Έκανα το Pfizer. Είμαι χαρούμενος που το έκανα γιατί ταξιδεύω πάρα πολύ».

Η πρώην Νο1 κόσμου Βικτόρια Αζαρένκα που είναι και μητέρα ενός αγοριού είχε πει: «Σέβομαι την κάθε άποψη αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι θεατές αλλά όχι οι αθλητές».

Υπέρ του εμβολιασμού έχει ταχθεί ανοιχτά και η Μαρία Σάκκαρη.

Πάντως για την ιστορία και επειδή το τένις αρχίζει και πάλι στις αρχές του 2022 στην Αυστραλία ο διευθυντής του ΑΟ Κρεγκ Τάιλι τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι θα εμβολιαστεί το 95% των αθλητών.

@Photo credits: Twitter US Open
 

Τελευταία Νέα