Εξοργίζει τους αθλητές η «σιωπή» της ΔΟΕ στην υπόθεση της Σουάι Πενγκ

Κώστας Ευθυμιάδης
Εξοργίζει τους αθλητές η «σιωπή» της ΔΟΕ στην υπόθεση της Σουάι Πενγκ
Η ΔΟΕ σε δύσκολη θέση καθώς αρνείται να κριτικάρει την Κίνα για την υπόθεση της Σουάι Πενγκ, λόγω… Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολοένα και «φουντώνει» η οργή κατά της ΔΟΕ για την υπόθεση της Σουάι Πενγκ.

Ο Τόμας Μπαχ και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αρνούνται επιδεικτικά να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο για την μυστηριώδη εξαφάνιση της Κινέζας τενίστριας μετά τις αποκαλύψεις της για σεξουαλική κακοποίηση από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Ενώ όλος ο πλανήτης επιτίθεται στην κυβέρνηση της Κίνας και ζητά να αποδείξει πως η Πενγκ είναι καλά στην υγεία της, η ΔΟΕ το μόνο που έχει πει είναι πως δεν μπορεί να σχολιάσει λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η υποκριτική -όπως σχολιάζεται από πολλούς αθλητές- στάση της ΔΟΕ έχει προκαλέσει οργή καθώς στη Λοζάνη δεν χάνουν ευκαιρία να μιλούν για ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την απόδραση αθλητριών από το Αφγανιστάν για να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στην περίπτωση της Πενγκ όμως… κωφεύουν και αυτό γίνεται για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γιατί δεν αντιδρά η ΔΟΕ;

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε 3 μήνες περίπου και στην ΔΟΕ δείχνουν να… τρέμουν στην ιδέα να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο κατά της Κίνας καθώς η κυβέρνηση είναι απρόβλεπτη στο πως θα αντιδράσει. Και το μόνο σίγουρο είναι πως η Κίνα… δεν δίνει δεκάρα για το ποιος είναι απέναντι.

Είναι χαρακτηριστικό πως δύο φορές σε ένα από τα κορυφαία «εισαγόμενα» αθλητικά προϊόντα, το ΝΒΑ, δεν δίστασαν να κόψουν τις μεταδόσεις των Χιούστον Ρόκετς μετά από σχόλιο που έκανε ο τότε GM της ομάδας, ενώ τα έβαλαν με όλο τον μηχανισμό του ΝΒΑ καθώς υπερασπίστηκαν τον εκπρόσωπο των Ρόκετς.

Η Κίνα για τον ίδιο λόγο δεν δείχνει τώρα παιχνίδια των Μπόστον Σέλτικς καθώς έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από τον Ενές Καντέρ, που τα «χώνει» με κάθε ευκαιρία στην χώρα για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ, ενώ το ίδιο έκανε και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για «απαράδεκτη σιωπή» και για «ντροπή» κάνουν λόγο οι τενίστες κατά της ΔΟΕ, η οποία τονίζουν πως «έχει καθήκον να προστατεύει τους αθλητές». Και ο Νικολά Μαχού σε ποστάρισμά του τόνισε ότι η «σιωπή» του Τόμας Μπαχ είναι «ντροπιαστική» από την στιγμή μάλιστα που η Πενγκ έχει αγωνιστεί τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν αναμένεται πάντως να τοποθετηθεί επίσημα η ΔΟΕ τουλάχιστον έως ότου τελειώσουν οι Αγώνες τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά γύρω από την υπόθεση ή αν η πίεση που ασκηθεί πάνω της είναι τόσο έντονη που αναγκαστεί να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αυτά, την ώρα που η WTA είναι αποφασισμένη να κάνει εμπάργκο σε όλους τους αγώνες της Κίνας, κάτι που θα της κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, όμως όπως τόνισε ο CEO Σ. Σάιμον, «δεν επιτρέπονται συμβιβασμοί σε τέτοια ζητήματα»…

Πάουντ: «Η ΔΟΕ θα αναγκαστεί να μιλήσει εάν...»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Reuters ένα ηγετικό στέλεχος της ΔΟΕ, ο Ντικ Πάουντ, τόνισε πως αν δεν υπάρξει σύντομα μια απόδειξη ότι η τενίστρια είναι καλά, η ΔΟΕ θα αναγκαστεί να πάρει θέση.

«Αν δε λυθεί αναίμακτα το ζήτημα, τότε μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και η ΔΟΕ να αναγκαστεί να αναφερθεί κατά της Κίνας. Αν αυτό θα προκαλέσει τριγμούς στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αμφιβάλω. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις...» ανέφερε.

Στο ερώτημα αν η ΔΟΕ ζητούσε να συναντηθεί με την Πενγκ ώστε να αποδειχθεί πως η τενίστρια είναι καλά, ο Πάουντ απέκλεισε αυτό το ενδεχέμενο.

«Θα ήταν μια κίνηση πέρα των γραμμών της ΔΟΕ. Και μη ξεχνάμε ότι η Κίνα δεν αντιδρά καλά στις απειλές... Το να τους τρίξεις τα δόντια και να τους πεις ότι θα τους πάρεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γυρίσουν και θα πουν πως θα τους πειράξει, αλλά όχι τόσο όσο τον υπόλοιπο πλανήτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα