Πόσο κοντά είμαστε στο FederEND ;

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Πόσο κοντά είμαστε στο FederEND ;
Ο Χρήστος Κιούσης ανησυχεί μήπως η καριέρα του Ελβετού θρύλου φτάνει στο τέλος της και δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί.

Μερικές φορές όταν δεν είσαι ρεπόρτερ η είδηση σε βρίσκει στα πιο παράξενα μέρη. Σε ένα τραπέζι ας πούμε με φίλους. Πέντε χρόνια πριν ένας πολύ εύπορος συνδαιτημόνας χωρίς να έχει καμιά απολύτως σχέση με το τένις, μας άκουσε κάποια στιγμή να μιλάμε για τον Roger Federer. «Α έχουμε τον ίδιο ορθοπεδικό στην Ελβετία! Το γόνατό του είναι χάλια, απορώ πως παίζει ακόμα».

Από εκείνο το τραπέζι πέρασαν αρκετά γενέθλια του King Roger, δύο χειρουργεία και μετεγχειρητικές περίοδοι κι όμως ακόμα συζητάμε και περιμένουμε την επιστροφή του 40χρονου Ελβετού star. Ο ίδιος ελπίζει ότι τα χειρότερα πέρασαν κι ότι η επιστροφή στα courts είναι ορατή. «Μετά το Wimbledon δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος κι έτσι πήρα την απόφαση να ξαναμπώ για τρίτη φορά στο χειρουργείο» Ένας πολύ-πρωταθλητής αποφάσισε να χειρουργηθεί για να περπατήσει σωστά, για να ξανατρέξει σωστά, να ξεκινήσει και πάλι τα πλάγια βήματα χωρίς να πονάει και το κυριότερο για να επιστρέψει σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο.

Γιατί επιστρέφει ο Roger Federer;

Γιατί γυρίζει η Γη; Γιατί ανατέλλει ο ήλιος; Γιατί θέλει να παίζει ακόμα τένις ο κορυφαίος όλων των εποχών; Ξέρω ξέρω εδώ θα συναντήσω πολλές αντιρρήσεις. Ο GOAT προκύπτει από τους αριθμούς, τα στατιστικά, τις νίκες και τα τρόπαια, τα Majors και το άθροισμα εβδομάδων στο νούμερο 1. Το ομολογώ είμαι Φεντερικός! Υποστηρίζω τον Βασιλιά ακόμα και απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά ( για όσο μπορεί να συναντιούνται ακόμα – μετά μόνο Στέφανο!)

Υπάρχει το τένις π.Φ. και μ.Φ. Οι αριθμοί του σπορ, οι τηλεθεάσεις, τα χορηγικά πακέτα, οι εντός & εκτός court συμφωνίες με εταιρίες ρουχισμού, το ενδιαφέρον των φιλάθλων και πολλοί ακόμα δείκτες ανηφόρισαν για όλους τους tennis players εξαιτίας του Roger Federer. Η προσωπικότητα του ίδιου του Βασιλιά και η προώθηση που δέχτηκε από τις Αρχές και το Marketing του αθλήματος δημιούργησαν το ένα μέρος της Αγίας Τριάδας, Michael Jordan – Tiger Woods – Roger Federer. Πιθανώς να βρεθούν αθλητές με καλύτερα νούμερα από αυτούς, είναι όμως αυτοί που «άλλαξαν» το άθλημά τους.

Φέντερερ

Ο Roger Federer επιστρέφει για να παίξει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να αποχωρήσει, ένας Θεός ξέρει με ποιον τρόπο έχει φανταστεί να αποχωρήσει και πότε. Το πιο πιθανό είναι απλά να μην μπορεί να αποχωριστεί, αυτό που έχει μάθει να κάνει όλη του τη ζωή. Οι αγαπημένες του επιφάνειες τα σκληρά courts και το γρασίδι δεν είναι οι πιο «φιλικές» προς τα ταλαιπωρημένα του γόνατα αλλά ο Βασιλιάς δεν λάτρεψε ούτε λατρεύτηκε ποτέ στο χώμα. Προσθέτουμε και τον παράγοντα σκληρές επιφάνειες=πιο γρήγοροι πόντοι και πιο σύντομα ματς άρα μάλλον το τελευταίο αντίο θα έχει μπλε ή πράσινο φόντο.
Εννοείται πως η golden era του αθλήματος δεν θα ήταν αρκετά χρυσή άνευ Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Όντας απολύτως υποκειμενικός δεν θα προσπαθήσω καν να μπω στην κουβέντα του ισοζυγίου ήττας-νίκης, grand slams, masters ή όποιας άλλης ανταγωνιστικής καταμέτρησης. Το τένις και οι φίλαθλοί του στάθηκαν απίστευτα τυχεροί μπροστά στη συναστρία τριών απίστευτων performers του αθλήματος. Μαζί και όποια εταιρία είχε οικονομικό όφελος από την προβολή του τένις. Τα νούμερα είναι ήδη δρομολογημένα σε ανοδική πορεία και οι επόμενοι stars στο προσκήνιο, RF όμως είναι μόνο ένας.

Πως νιώθει σήμερα ο Roger Federer;

«Θέλω να επιστρέψω στα courts. Θα μου πάρει όμως μερικούς μήνες ακόμα και θα δούμε πως θα είμαι κάποια στιγμή μέσα στο 2022.
Θα πάρω όμως το χρόνο μου. Δεν θέλω να πιέσω καταστάσεις αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει και με τη ζωή μου γενικότερα. Θέλω να σιγουρευτώ ότι θα μπορώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή. Δεν βιάζομαι, οπότε είμαι σε ένα καλό σημείο. Νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν.»
Σε περίπτωση που το ξεχνάμε, οι αθλητές και οι πρωταθλητές έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους ακόμα και μετά τον αθλητικό τους θάνατο. Η ποιότητα ζωής είναι το ζητούμενο. Ακόμα και πολυεκατομμυριούχος ένας πρώην πρωταθλητής πονάει και είναι το τελευταίο που θέλει για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Το χειροκρότημα στο πρώτο serve & volley

Από όλες τις στιγμές μια ονειρεμένης καριέρας που δεν ήμουν εκεί, θα ήθελα να βρίσκομαι σε εκείνο το ένα ματς που ο Roger Federer θα ξαναπατήσει το court, για να ξαναπαίξει το αγαπημένο του και ιατρικά πια απαραίτητο serve & volley. Έναν σύντομο θεαματικό πόντο, πιθανώς νικηφόρο, ίσως χαμένο. Η επιστροφή πάντως του Βασιλιά θα σπρώξει λίγο αργότερα το FederEND και θα κάνει τη μαγεία να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.