Στέφαν Σβαμπ: Οι πάσες του κάνουν ευτυχισμένο τον ΠΑΟΚ

Στέφαν Σβαμπ: Οι πάσες του κάνουν ευτυχισμένο τον ΠΑΟΚ

Στέφαν Σβαμπ: Οι πάσες του κάνουν ευτυχισμένο τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Στέφαν Σβαμπ είναι στην κορυφή των πασέρ του ελληνικού πρωταθλήματος και το gazzetta.gr καταπιάνεται με τα εντυπωσιακά επιτεύγματα του Αυστριακού μέσου του ΠΑΟΚ.

Διαχρονικά από τον αθλητισμό, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, έχουν περάσει εξαιρετικά ευφυείς και ταλαντούχοι παίκτες, που είχαν έφεση στην τελική πάσα, τη λεγόμενη «ασίστ», αθλητές που έκαναν πράξη το δόγμα ενός εν των κορυφαίων πασέρ του ελληνικού μπάσκετ, Παναγιώτη Γιαννάκη: «Μια πάσα κάνει ευτυχισμένους δυο παίκτες. Αυτόν που τη δίνει, κι αυτόν που την παίρνει για να βάλει το καλάθι».

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, βλέπετε η μπάλα δεν καταλήγει τόσο συχνά στο δίχτυ, όπως στο μπάσκετ, αλλά και εδώ ισχύει το «μία ασίστ κάνει δύο παίκτες ευτυχισμένους». Τα παλαιότερα χρόνια η «τελική πάσα» ήταν ιδίον των αποκαλούμενων «εγκεφαλικών παικτών», απ’ τα μέρη μας πέρασαν κάμποσοι, ωστόσο στάθηκαν άτυχοι, καθώς οι αριθμοί, η στατιστική και η ανάλυση μπήκαν πολύ αργότερα στη ζωή των ποδοσφαιρόφιλων και των ομάδων.

Ο Στέφαν Σβαμπ άφησε το καλοκαίρι τη Ραπίντ Βιέννης για να έρθει στον ΠΑΟΚ με λίγα χρήματα, αλλά με γεμάτο βιογραφικό: Σε 241 παιχνίδια είχε καταγεγραμμένα 51 γκολ και ισάριθμες (51) ασίστ. Για τα γκολ γνώρισε την αποθέωση, όμως όσοι κοιτούσαν πίσω από την αποθέωση της εξέδρας, «έβλεπαν» το νούμερο των ασίστ και έτριβαν τα χέρια τους.

Στα 30 του ο Αυστριακός δεν είναι ο πιο γρήγορος μέσος του ελληνικού πρωταθλήματος. Το ξέρει και ο ίδιος, έμαθε να ζει με το βαρύ σκαρί του, όπως και με τη μεγάλη ικανότητα να «βλέπει» γήπεδο καλύτερα από τον καθένα, να διακρίνει τις ευκαιρίες και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το γκολ. Με το… καλημέρα μια μπαλιά του με το εξωτερικό στον Δημήτρη Γιαννούλη «έκοψε στα δύο» την άμυνα της Μπεσίκτας και έφτιαξε τις καλύτερες συνθήκες για το γκολ που ήρθε από τα πόδια του Χρήστου Τζόλη. Η ασίστ πιστώθηκε στον Έλληνα διεθνή αμυντικό του ΠΑΟΚ, αλλά το χτύπημα του Στέφαν έκανε τη διαφορά.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο επιβάλλει την παρουσία τέτοιων ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο. Αυτοί που είναι οι λιγότερο εγωιστές εντός των τεσσάρων γραμμών και κοιτούν πρώτα το καλό του συνόλου. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Στέφαν Σβαμπ και το γνωρίζουν στον ΠΑΟΚ.

Οι ασίστ του Στέφαν

«Άλλη μια σημαντική νίκη, η τρίτη μας στην σειρά! Τώρα ώρα για λίγη αποκατάσταση και για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τους επόμενους αντιπάλους μας…», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram λίγες ώρες μετά το πρώτο του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα και μια ακόμη ασίστ.

Με 1.107' λεπτά παρουσίας μέχρι τώρα στο γήπεδο (126 σωστές μεταβιβάσεις, 26 κλεψίματα) χρειάζεται επειγόντως ανάσες και η διακοπή μοιάζει με βάλσαμο στις όποιες «πληγές» άφησε στο φινάλε η αναμέτρηση της Ριζούπολης.

Ο Αυστριακός μέσος, με εξαίρεση το Βόλος – ΠΑΟΚ (0-0), έχει αγωνιστεί σ’ όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της σεζόν (13/14) εκ των οποίων μόνο στο ένα (Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 1-3) έγινε αλλαγή και δεν ολοκλήρωσε το ενενηντάλεπτο.

Η επίδοση των 7 ασίστ (4 στο πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη), στα οκτώ τελευταία παιχνίδια, αποτελούν ένα σημαντικό επίτευγμα, κάτι ανάλογο μ’ αυτό που είχε πετύχει ο Λίνο την σεζόν 2013-14 όταν κι εκείνος είχε ξεκινήσει με 7 ασίστ στις πρώτες 13 συμμετοχές του στη χρονιά και τελείωσε με το ασύλληπτο νούμερο των 17 ασίστ!.

Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα με την εξαιρετική επίδοση των 41 ασίστ σε 220 εμφανίσεις.

Με τη Ραπίντ Βιέννης ο «Mr. Assist» είχε φτάσει τις 10 σε δύο σεζόν (2017-2018 και 2019-20), τις 9 σε άλλες δύο (2016-17, 2018-19), μέτρησε 7 την πρώτη του χρονιά (2014-15) και 6 την επόμενη (2015-16), ενώ στη μέχρι τώρα καριέρα του έχει φτάσει τις 81 σε 423 παιχνίδια.

2020-21: Οι αριθμοί του Σβαμπ:

Ποδοσφαιριστής

Λεπτά

Γκολ

Ασίστ

ΠΑΟΚ – Κρασνοντάρ 1-2

90’

-

1

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 3-0

90’

-

2

ΠΑΟΚ – Ομόνοια 1-1

90’

-

1

Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 1-3

66’

-

1

ΠΑΟΚ – PSV Αϊντχόφεν 4-1

90’

1

1

Απόλλων Σμύρνης – ΠΑΟΚ

90’

1

1

Ο Μίσιτς των 11 ασίστ

Πέρσι το ρόλο του Αυστριακού ενσάρκωνε, με την ίδια πάνω-κάτω επιτυχία, ο Γιόσιπ Μίσιτς. Ο Κροάτης μέσος ολοκλήρωσε την άκρως επιτυχημένη χρονιά με 11 ασίστ, 3 εξ αυτών σ΄ ένα μόνο παιχνίδι, αυτό απέναντι στον ΟΦΗ (0-3) για το κύπελλο Ελλάδας.

Πριν μπει το απροσδόκητο τέλος στη σεζόν, λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας, ο 26χρονος μέσος μετρούσε συνολικά 7 γκολ και 11 ασίστ σε 42 συμμετοχές, ωστόσο χρειάστηκε 18 αγώνες για να μοιράσει τις πρώτες 6 τελικές πάσες.

Ποιοι άλλοι πασέρ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια; Η λίστα δεν είναι μεγάλη, συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ και Πέλκα. Την ίδια ώρα υπήρχαν μέσοι και μεσοεπιθετικοί (Μαουρίσιο, Σάχοφ, Κάνιας, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Μακ, Ροντρίγκες) με πολύ μικρότερες επιδόσεις μέσα σε μια σεζόν.

Ο Ντιέγκο (της πρώτης σεζόν) και ο Αντρέ (της πρώτης περιόδου)

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ συστήθηκε στο κοινό της Τούμπας με 7 γκολ και 10 ασίστ την πρώτη του χρονιά, αλλά έφτασε τις 7 πάσες για γκολ σ’ ένα ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης (3-2) στην 24η συμμετοχή του. Μέχρι σήμερα σε 163 συμμετοχές μετράει 32 ασίστ με κορυφαία επίδοση τις 10 τελικές πάσες που μοίρασε σε δύο (2016-17, 2018-19) σεζόν.

Η πιο παραγωγική περίοδος σε αριθμούς του Αντρέ Βιεϊρίνια στα 6,5 χρόνια παρουσίας στον «Δικέφαλο» ήταν την σεζόν 2010-11 όταν και τελείωσε τη χρονιά με 11 γκολ και 10 ασίστ σε 47 αγώνες. Όμως, χρειάστηκε αρκετούς (29) αγώνες για να φτάσει τις 7 ασίστ κοντά στα τέλη Γενάρη (ΠΑΟΚ-Ξάνθη 2-1). Ο Πορτογάλος αρχηγός μέτρησε 9 ασίστ και την προηγούμενη σεζόν (2009-10) και συνολικά έχει 39 πάσες για γκολ σε 218 συμμετοχές.

Ο διψήφιος Πέλκας και οι υπόλοιποι…

Ο Δημήτρης Πέλκας πριν φύγει με μεταγραφή για τη Φενέρμπαχτσε μέτρησε 201 συμμετοχές, 44 γκολ και 32 ασίστ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Η καλύτερη του σεζόν ήταν πριν από τρία χρόνια (2017-18) όταν κατέγραψε διψήφια νούμερα σε γκολ (12) και ασίστ (11).

Η λίστα με τους υπόλοιπους πασέρ της τελευταίας πενταετίας:

Ποδοσφαιριστής

Συμ.

Γκολ

Ασίστ

Γκάρι Ροντρίγκες

58

13

14

Δημήτρης Λημνιός

112

10

14

Ρόμπερτ Μακ

117

33

14

Δημήτρης Γιαννούλης

71

2

9

Τζάλμα Κάμπος

78

8

8

Εβγέν Σάχοφ

117

21

7

Ομάρ Ελ Καντουρι

93

7

6

Χοσέ Μαουρίσιο

92

9

4

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα