Μάικ Τζέιμς: Παιχταράς είναι, ηγέτης θα γίνει; (vids)

Αντωνία Σπανού
Μάικ Τζέιμς: Παιχταράς είναι, ηγέτης θα γίνει; (vids)
Ο Μάικ Τζέιμς κατάφερε να τραβήξει πάνω του την προσοχή της μπασκετικής Ευρώπης, αλλά για ακόμα μια φορά το έκανε για λάθος λόγους και η Euroleague Greece καταγράφει όλα όσα κάνει ο ταλαντούχος παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι γνωστός πλέον στο ευρωπαϊκό κοινό, αλλά ακόμα παραπάνω στο ελληνικό. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει κάνει την πορεία του και στα ευρωπαϊκά παρκέ και στα Αμερικάνικα και σίγουρα όπου βρέθηκε δεν πέρασε απαρατήρητος.

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε από κοντά το 2014 και την εντυπωσιακή του παρουσία στον Κολοσσό Ρόδου, πριν βγάλει μάτια στην τρελή πορεία της Λαμποράλ Κούτσα και από εκεί βρεθεί στον Παναθηναϊκό, για να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του.

Με το τέλος της χρονιάς ο Τζέιμς επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ τους Σανς και τους Πέλικανς. Και εκεί έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά δεν βρήκε τελικά όσα ήθελε και αποφάσισε να επιστρέψει στα αγαπημένα του... πράσινα για να κατακτήσει ακόμα ένα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό.

Έπειτα από ένα καλοκαίρι με μπόλικη δράση στο twitter ο Τζέιμς αποφάσισε να φορέσει την φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο και μέσα από την ιταλική ομάδα να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Βέβαια τα λόγια με την πραγματικότητα απέχουν, αλλά είναι σίγουρο ότι ο Αμερικανός πιστεύει πολύ στον εαυτό του και θέλει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να το κάνει.

Το ταλέντο σίγουρα δεν του λείπει, μάλλον του περισσεύει κιόλας, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα φαίνεται πως... χωλαίνει, πάντα με γνώμονα και σύγκριση τα ονόματα που βάζει ο ίδιος κόντρα στο όνομα του.

Στο παιχνίδι με την Ζαλγκίρις για την 10η αγωνιστική της Euroleague η κάμερα έπιασε τον Τζέιμς να διαφωνεί έντονα με τον προπονητή του σε ένα time out και συμπαίκτη του να προσπαθεί να τον... λογικέψει.

Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου και ο γκαρντ της ιταλικής ομάδας χρησιμοποίησε το αγαπημένο του twitter για να πει την δική του άποψη.

«Είστε τρελοί. Μου λέτε ότι κανένας δεν έχει αναστατωθεί σε τάιμ άουτ. Αν το κάνει ο Γιουλ, ο Σπανούλης, ο Καλάθης, ο Ντε Κολό, συμβαίνει επειδή είναι καλοί ηγέτες και θέλουν να κερδίσουν, αλλά όταν εγώ είμαι παθιασμένος είναι επειδή εγώ και ο προπονητής δεν τα πάμε καλά».

Ο Τζέιμς επέλεξε να βάλει το όνομα του δίπλα σε εκείνα όπως του Σπανούλη, του Γιουλ, του Καλάθη και του Ντε Κολό και φαίνεται πως νιώθει ότι θα έπρεπε να συγκρίνεται μαζί τους.

Αγωνιστικά ο Τζέιμς έχει δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί των ομάδων που βρίσκεται, έχει καταφέρει να φτάσει στο Final 4 με την Λαμποράλ, να κατακτήσει τίτλους με τον Παναθηναϊκό, να παίξει στο ΝΒΑ και πλέον να κάνει σπουδαία δουλειά στην Αρμάνι Μιλάνο και να είναι βασικός παράγοντας στο ότι οι Ιταλοί, μετά από πολλά χρόνια, πρωταγωνιστούν στο πρώτο μισό της ευρωπαϊκή σεζόν στην Euroleague.

Εκείνος έκανε μεγάλη εμφάνιση στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό και έδωσε την νίκη στην ομάδα του, ενώ με δικό του τεράστιο τρίποντο, έχοντας 1/9 μέχρι εκείνη την ώρα, η Αρμάνι νίκησε στο τέλος την Εφές, με τον ίδιο να δηλώνει ότι παρόλο που είχε άσχημα ποσοστά ότι και αν γινόταν εκείνος θα έπαιρνε το τελευταίο σουτ.

Ο Τζέιμς κάνει μια εξαιρετική σεζόν, αλλά για ακόμα μια φορά βγάζει τις.... παθογένειες του παρελθόντος. Είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα τριών κατηγοριών της Euroleague, είναι δεύτερος σε πόντους, τρίτος σε ασίστ και τέταρτος σε κλεψίματα και πάλι καταφέρνει να προκαλεί συζητήσεις και να βάζει σε σκέψεις όσους τον πιστεύουν καθολικά και προσπαθούν να τον υποστηρίξουν.

Η συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο είναι αμφιλεγόμενη, έχει φέρει τον ίδιο του τον εαυτό αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, ενώ το twitter που τόσο αγαπά δεν τον βοηθά να μην πέφτει σε... κακοτοπιές. Είναι φανερό ότι αν θέλει να βάζει το όνομα του δίπλα στους κορυφαίους θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα κυρίως εκτός παρκέ.

Είναι ένας εκ των κορυφαίων Αμερικανών που αγωνίζονται στην Euroleague, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και το έχει αποδείξει πολλές φορές, αλλά αρκετά συχνά κάνει φανερό ότι χρειάζεται να φτιάξει την αντίληψη του ως προς το πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας ηγέτης εν γένει.

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να σκεφτεί ο ίδιος και να αποφασίσει για ποια στοιχεία του θα ήθελε να συζητιέται.

Σίγουρα είναι έντονος ως χαρακτήρας και αντιδρά σε αυτά που συμβαίνουν, άλλωστε αυτό το γνωρίζουν καλά και στον Παναθηναϊκό, αλλά για να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί μιας συνολικής προσπάθειας και να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους ίσως θα έπρεπε να αλλάξει την προσέγγιση του, να σταματήσει να το δηλώνει μόνος του και να αφήσει τους υπόλοιπους να το κρίνουν αυτό.

Παιχταράς είναι σίγουρα, ηγέτης όμως;