Το Αμβούργο... ανοίγει σε επενδυτές

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Το Αμβούργο... ανοίγει σε επενδυτές

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ιστορική απόφαση του Αμβούργου να «ανοίξει» σε επενδυτές και για το επόμενο βήμα.

Η αγωνιστική... κατρακύλα του Αμβούργου με την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα επισκίασε μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία του συλλόγου. Σε ένα πολύ ωραίο άρθρο στο EPSN ο Uli Hesse προσπάθησε πριν από κάποιες ημέρες να αναδείξει την διαφορά που κάνουν δύο γράμματα στο σήμα μίας ομάδας στην Γερμανία.

Το EV σηματοδοτεί τον μη κερδοσκοπικό σύλλογο (οργανισμό). Συμπτωματικά το Αμβούργο είναι από τις ελάχιστες ομάδες παγκοσμίως χωρίς το παραμικρό γράμμα στο σήμα του, όμως αυτό το «EV» είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί από την ονομασία. Το πρώτο βήμα για ένα – υποθετικά - καλύτερο μέλλον έγινε.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε μία από τις πιο σημαντικές Γενικές Συνελεύσεις στην ιστορία του Αμβούργου. Περισσότερα από 7.000 μέλη βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, από τα οποία 6.955 είχαν δικαίωμα ψήφου. Κλήθηκαν να αποφασίσουν για διάφορα θέματα και 6 διαφορετικές «επιλογές» για το μέλλον. Η σημαντικότερη, όμως, απόφαση ήταν η εξουσιοδότηση στο ΔΣ για την επόμενη μέρα, που θα φέρει τον σύλλογο «ανοιχτό» σε επενδυτές.

Μετά από 11 και πλέον ώρες η πρόταση που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν εκείνη του HSV Plus, που συγκέντρωσε το 79,4%, ενώ χρειαζόταν «μόλις» το 50%+ για τον... επόμενο γύρο. «Το βήμα είναι αναγκαίο. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της εποχής», σχολίασε ο Νέτσερ σε συνέντευξή του στην Morgenpost.

«Είναι μία ήσυχη επανάσταση. Το σημαντικότερο τώρα είναι να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε γρήγορα τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο οικονομικό κομμάτι», είπε ο εκ των πρωτεργατών της κίνησης, Ερνστ-Ότο Ρίκοφ. Το πρώτο βήμα αφορά αρχικά την πώληση του 24,9% των μετοχών. «Τα επόμενα χρόνια μπορεί να μπουν στα ταμεία μας μέχρι και 100 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τον Ρίκοφ. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει την πώληση μεγαλύτερου ποσοστού μέχρι και 49%.

«Νομίζω ότι χρειάζεται αλλαγή. Όμως, αυτό που αποφασίστηκε είναι μόνο μία από αυτές. Χρειάζονται και άλλες», τόνισε ο Ούβε Ζέελερ, που έχει κρατήσει αποστάσεις από όλους. Οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές, όμως, δεν πήραν την απαραίτητη πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρότασης για μείωση των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου από τα 11 στα 8, καθώς έλαβε μόλις το 56,7% των ψήφων και ενώ απαιτούνταν τουλάχιστον το 75%. Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλάνε για άμεση ανάγκη αλλαγών στη δομή, δεν τις ψήφισαν... «Η δομή είναι ένα πράγμα. Το πιο σημαντικό είναι τα πρόσωπα. Αυτοί έκαναν τα περισσότερα λάθη και όχι η δομή», είπε ο Φέλιξ Μάγκατ στην Bild, δίνοντας μια άλλη οπτική γωνία (που εν μέρει εκφράζεται και από τη νυν διοίκηση).

Τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου (ξέρω, παίζουμε με τις λέξεις, όμως τόσο περίπλοκο είναι το σύστημα διοίκησης στο Αμβούργο) είναι 11. Από αυτούς οι 8 εκλέγονται απευθείας από τα μέλη, ενώ οι υπόλοιποι 3 «διορίζονται» από τα Συμβούλια των Πρεσβυτέρων, του ερασιτεχνικού «κομματιού» του συλλόγου και της Οργάνωσης των Οπαδών.

Σύμφωνα με το Kicker τον περασμένο Μάιο ο Γεργκ Σμάντκε ταξίδεψε στο Αμβούργο, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Όταν έμαθε ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δίνει την έγκρισή του για κάθε έξοδο που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ την... έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, για να προσληφθεί τελικά ο Όλιβερ Κρόιτσερ. Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, όμως όσο δεν αλλάζει τίποτα, ο προβληματισμός μεγαλώνει.

«Το Αμβούργο έχει εξελιχθεί σε έναν παιδότοπο για πολλούς που κομπάζουν για τους εαυτούς τους, την παράδοση, την δημοκρατία και την συμμετοχή, όμως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την πραγματική ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από τους ίδιους», έγραψε ο Daniel Jovanov στο Goal.com. Τι εννοούσε;

Το πιο απλό παράδειγμα είναι ότι τέθηκε σε ψηφοφορία η επιλογή να μπορούν να ψηφίσουν εξ' αποστάσεως και τα μέλη (είναι περισσότερα από 70.000, όμως δυστυχώς δεν γνωρίζω το ακριβές νούμερο με δικαίωμα ψήφου) που δεν μπορούσαν να δώσουν το παρών. Το απαραίτητο 75% δεν συγκεντρώθηκε... Το αποτέλεσμα, μάλιστα, έγινε δεκτό με χειροκροτήματα, κάτι που δείχνει τον διχασμό, το μπέρδεμα και την... παραφροσύνη που επικρατεί στον σύλλογο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην αίθουσα ακούστηκαν και αποδοκιμασίες κατά του Μάνφρεντ Έρτελ, Γενικού Διευθυντή, ο οποίος την ίδια κιόλας ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση είχε παρθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες και δεν είχε σχέση με την Γενική Συνέλευση, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό ισχύει... Ειδικά, από την στιγμή, που στα μέλη του ΔΣ δεν δόθηκε απαλλαγή ποινικών ευθυνών για το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2012-13. Αντικαταστάτης του μετά από λίγες ημέρες εκλέχθηκε ομόφωνα ο Γιενς Μάιερ.

Λίγες ώρες πριν την συνέλευση έγινε γνωστό ότι οι υποχρεώσεις (όχι ληξιπρόθεσμες) είναι 99,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Bild από το συνολικό ποσό τα 40 εκατ. ευρώ είναι για την αποπληρωμή του γηπέδου και είναι προγραμματισμένο να εξοφληθούν μέχρι το 2018, άλλα 17,5 εκατ. ευρώ είναι δάνειο από τους οπαδούς, ενώ άλλα περίπου 8 εκατ. ευρώ είναι δάνεια από τον επιχειρηματία Κίνε. Τα υπόλοιπα αποτελούν υποχρεώσεις που κάθε ομάδα έχει για δόσεις μεταγραφών, δάνεια τραπεζών και λοιπά έξοδα. Εκ πρώτης όψεως είναι όλα ελεγχόμενα. «Φέτος, πήραμε την αδειοδότηση χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ομάδες όπως η Σάλκε έχουν πολύ περισσότερες υποχρεώσεις από εμάς», σχολίασε ο εκτελών χρέη προέδρου στο Αμβούργο, Καρλ-Έντγκαρ Γιάρχοφ.

Μαζί, ανακοινώθηκε ότι η ζημία των δύο περασμένων οικονομικών χρήσεων ανήλθε στα 9,9 εκατ. ευρώ. Παρόλα, αυτά στην λίστα της Deloitte, την γνωστή πλέον Money League, το Αμβούργο ανέβηκε 3 θέσεις. Πλέον, βρίσκεται στην 17η στον κόσμο για το 2013, την υψηλότερη στην ιστορία της λίστας για ομάδα που δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από έσοδα 121 εκατ. ευρώ (εκτός των μεταγραφών) το 2012 ανέβηκε στα 135 για το 2013. Άνοδος, που οφείλεται στις καλύτερες εμπορικές συμφωνίες.

«Πρέπει να πουλήσεις τις μετοχές, όταν αυτές θα έχουν μεγάλη αξία. Αυτή τη στιγμή το Αμβούργο μοιάζει με ένα υπερπολυτελές πλοίο που βυθίζεται. Μόνο όταν τα αποτελέσματα είναι καλά, θα ανέβει και η αξία των μετοχών. Αν η αλλαγή γίνει τώρα, δεν πιστεύω ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα μπορέσουν να βοηθήσουν το Αμβούργο να φτάσει ξανά στην κορυφή». Οι δηλώσεις ανήκουν ξανά στον Μάγκατ, που κατά κάποιο τρόπο εν μέρει αντιπροσωπεύει την φωνή της λογικής. Κάτι που προκαλεί ανησυχία... Το δεδομένο, όμως, είναι ότι μόνο με το εφιαλτικό σενάριο του υποβιβασμού θα υπάρξει πρόβλημα με την εύρεση επενδυτών, καθώς η δυναμική του Αμβούργου αποτυπώνεται στην Money League.

Το επόμενο βήμα θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η νέα Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα το πολύ μέχρι το τέλος του Μαΐου. Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα συντάξει έκθεση με τα νέα φορολογικά δεδομένα (σε περίπτωση αλλαγής status της εταιρείας) και θα κάνει την απαραίτητη προεργασία σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Αυτά θα συζητηθούν εκ νέου στην επόμενη ΓΣ, όπου θα απαιτηθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 75%, ώστε το Αμβούργο να αλλάξει σελίδα και αναλάβει την διαχείριση το HSV Plus. Μέχρι τότε, όλοι θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στην αγωνιστική... προκοπή, καθώς όσο εύκολα τα παρουσιάζουν σε επενδυτικό επίπεδο, άλλο τόσο δύσκολα είναι στο αγωνιστικό...

Follow me @entanovasilis

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα