H επέτειος του ΠΑΟΚ και η νίκη στο ντέρμπι (pics & vids)

H επέτειος του ΠΑΟΚ και η νίκη στο ντέρμπι (pics & vids)

bet365

Πριν από 34 χρόνια είχε γίνει το τελευταίο ΠΑΟΚ-Άρης στις 15:00, με το σημερινό ντέρμπι να συμπίπτει με την επέτειο 45 ετών από το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ .

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

Η τελευταία φορά που η σέντρα ενός ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης έγινε… ντάλα μεσημέρι στις 15:00 ήταν στις 22/02/1987 με τους γηπεδούχους να επικρατούν 2-0, χάρη στα γκολ των Στ. Μπορμπόκη και Μαυρομάτη.

Μετά από 34 χρόνια η μπάλα θα στηθεί για το πρώτο σφύριγμα στις 15:00 και το σημερινό ντέρμπι της Τούμπας συμπίπτει με την επέτειο 45 ετών από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που θέλει τη νίκη επί του συμπολίτη Άρη για να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα στη μάχη για τη 2η θέση του φετινού πρωταθλήματος.

Οι «ασπρόμαυροι» του Πάμπλο Γκαρσία, πάντως, για να γιορτάσουν την επέτειο θα πρέπει να σπάσουν μια μίνι παράδοση που θέλει τους «κίτρινους» να αποσπούν διαδοχικές ισοπαλίες στα ντέρμπι της Τούμπας από τότε που ανέβηκαν εκ νέου στην Α Εθνική.

Οι δύο ισοπαλίες καταγράφηκαν την χρονιά του νταμπλ, 1-1 στο κύπελλο και στο πρωτάθλημα, ακολούθησε το 2-2 και το 0-0 την περσινή σεζόν, ενώ φέτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι δύο αντίπαλοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 2-2.

Ο «Δικέφαλος» μπορεί να μετράει τρεις νίκες στις τελευταίες πέντε επισκέψεις του στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με τελευταίο «διπλό» το 0-1 με το γκολ του Στέφαν Σβαμπ, ωστόσο στην Τούμπα κέρδισε τελευταία φορά τους συμπολίτες στις 24/11/2013 (ΠΑΟΚ-Άρης 3-1).

Με τη φετινή νίκη τους στα πλέι οφ, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών, οι «ασπρόμαυροι» βρέθηκαν στο +2 από τους «κιτρινόμαυρους» στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Η μέρα που έγινε Πρωταθλητής!

Ο Π.Α.Ο.Κ. έγινε για πρώτη φορά Πρωταθλητής Ελλάδας, σαν σήμερα το 1976, αλλά ουδείς στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο το είχε πιστέψει, παρά (και) το εμφατικό 1-3 επί του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και το γεγονός ότι δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε είχε χτίσει μη αναστρέψιμη διαφορά πέντε πόντων (με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0) από την ΑΕΚ.

Μπορεί το γκολ του Νέτο Γκουερίνο, μια εβδομάδα πριν στο ντέρμπι με την Ένωση στην Τούμπα, να χαρακτηρίστηκε «ένα γκολ, ένα πρωτάθλημα», αλλά ο «Δικέφαλος» σφράγισε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του με το «διπλό» στο Καυτανζόγλειο, ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα, στις 9 Μαΐου του 1976.

Εκείνη την άνοιξη ο Π.Α.Ο.Κ. συμπλήρωνε μισό αιώνα «ζωής» στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και το γιόρταζε δεόντως φτάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι θυσίες παικτών, παραγόντων και φιλάθλων έπιαναν επιτέλους τόπο, αλλά ελάχιστοι φαίνεται να το είχαν πιστέψει.

«Το βράδυ της Κυριακής στις 7.45 και οι πιο άπιστοι το είχαν πιστέψει. Παίκτες και μέλη της διοίκησης του ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αποθέωση την ώρα που όλοι μαζί εγκατέλειπαν το Καυτανζόγλειο στάδιο», έγραφαν την επομένη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

Για την 28η αγωνιστική ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήθελε τη νίκη απέναντι στον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή. Στις κατάμεστες κερκίδες ακούγεται δυνατά από τα χείλη των φίλων του Π.Α.Ο.Κ. το σύνθημα «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε δεν το πήρατε χαμπάρι είμαστε πρωταθλητές…» και μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας οι ΠΑΟΚτσήδες λανσάρουν για πρώτη φορά το… αργό «ΠΑΟΚ» με τα χέρια ψηλά. Σύνθημα που βγήκε και… λόγω ζέστης! Σύνθημα το οποίο έμεινε ιστορικό και το ακολούθησαν οπαδοί άλλων ομάδων σε πολλές χώρες.

Ο Π.Α.Ο.Κ. προηγήθηκε με πέναλτι του Νέτο Γκουερίνο (18’), διπλασίασε τα τέρματά του με τον Σταύρο Σαράφη (32’), μείωσε σε 1-2 ο Βασίλης Χατζηπαναγής (49’), ενώ ο Γιώργος Κούδας στο 72’ σφράγισε τη νίκη, που σε συνδυασμό με τη «λευκή ισοπαλία» της ΑΕΚ απέναντι στον Πανσερραϊκό, με τους Σερραίους φιλάθλους να πανηγυρίζουν κάθε φορά που τα μεγάφωνα του γηπέδου ενημέρωναν για τα γκολ του Π.Α.Ο.Κ. στο Καυτανζόγλειο, τελείωσε ουσιαστικά την υπόθεση-τίτλος της σεζόν 1975-76.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Πέλλιο, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (46’ Αναστασιάδης), Αποστολίδη, Κερμανίδη, Κούδα (79’ Ορφανός), Γκουερίνο.

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76 η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ μέτρησε 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες. Μπορεί να πέτυχε 60 γκολ (μ.ο. 2 τέρματα ανά αγώνα), αλλά βασίστηκε στην άμυνα της, όπου δέχθηκε μόλις 17 γκολ.

Ο Γιώργος Κούδας με 14 γκολ και καταπληκτικές εμφανίσεις ήταν ο πρώτος σκόρερ και μπροστάρης στην κούρσα προς τον πρώτο τίτλο. Ακολούθησαν οι Σαράφης (11 γκολ), Γκουερίνο (11 γκολ), Αναστασιάδης (9 γκολ), Αποστολίδης (5 γκολ), Κερμανίδης (5 γκολ), Τερζανίδης (2 γκολ), Ορφανός (1 γκολ).

Ο Μαγυάρος προπονητής εμπιστεύτηκε μόλις δεκαπέντε ποδοσφαιριστές τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος. Σημεία της εποχής. Αναντικατάστατοι με 30 συμμετοχές ήταν οι: Νέτο Γκουερίνο, Μλάντεν Φούρτουλα, Φιλώτας Πέλλιος. Από 29 συμμετοχές κατέγραψαν οι Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Κούλης Αποστολίδης, 28 συμμετοχές οι Παναγιώτης Κερμανίδης, Άγγελος Αναστασιάδης, 25 συμμετοχές οι Γιώργος Κούδας, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, 24 συμμετοχές οι Σταύρος Σαράφης, Χρήστος Τερζανίδης, και πολύ πιο πίσω ήταν ο Αχιλλέας Ασλανίδης (11 συμ.), ,κι ο πρωτοεμφανιζόμενος «ρούκι» της ομάδας, Κώστας Ορφανός (8 συμ.). Ο Βασίλης Βούλγαρης αγωνίστηκε σε 5 παιχνίδια, ο Θέμης Καπουσούζης μέτρησε μία συμμετοχή, ενώ ο αείμνηστος Δημήτρης Παρίδης έπαιξε μόλις 75 λεπτά (στο Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ) «πληρώνοντας» την κόντρα του με τον Λόραντ.

Διαβάστε επίσης

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα