ΠΑΟΚ: Πρώτη φορά στο θρόνο του! (pics)

ΠΑΟΚ: Πρώτη φορά στο θρόνο του! (pics)

ΠΑΟΚ: Πρώτη φορά στο θρόνο του! (pics)

bet365

Ελάχιστοι το είχαν πιστέψει, όμως, οι θυσίες των «ασπρόμαυρων» έπιαναν επιτέλους τόπο. Σαν σήμερα, στις 9 Μαΐου του 1976, ο ΠΑΟΚ έφτανε για πρώτη φορά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Την άνοιξη του 1976 ο ΠΑΟΚ συμπλήρωνε μισό αιώνα «ζωής» στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και το γιόρταζε φτάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή της Ελλάδας.

Η τρομερή φουρνιά του Κούδα, του Σαράφη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη, του Τερζανίδη, του Αποστολίδη και των άλλων παιδιών, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να παραμιλάει με το υψηλών προδιαγραφών ποδόσφαιρο της και επιτέλους ήταν στο θρόνο της!

Μπορεί το ιστορικό γκολ του πρώτου Νέτο Γκουερίνο μια εβδομάδα νωρίτερα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ να έμοιαζε με «ένα γκολ, ένα πρωτάθλημα», ωστόσο ο «Δικέφαλος» σφράγισε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στις 9 Μαΐου 1976, με το εμφατικό 3-1 επί του Ηρακλή, μέσα στο Καυτανζόγλειο και σε συνδυασμό με τη «λευκή ισοπαλία» της ΑΕΚ στις Σέρρες τελείωσε ουσιαστικά η υπόθεση-τίτλος τη σεζόν 1975-76.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με πέναλτι του Νέτο Γκουερίνο (18’), διπλασίασε τα τέρματά του με τον Σταύρο Σαράφη (32’), μείωσε ο Βασίλης Χατζηπαναγής (49’) για τον Ηρακλή, ενώ ο Γιώργος Κούδας στο 72’ σφράγισε τη νίκη-τίτλου για τους «ασπρόμαυρους», οι οπαδοί των οποίων είχαν προχωρήσει σε ειρηνική κατάληψη του Καυτανζογλείου γεμίζοντας κάθε γωνιά του Σταδίου.

Στις κατάμεστες κερκίδες ακούγεται δυνατά το «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε δεν το πήρατε χαμπάρι είμαστε πρωταθλητές…» και μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας οι Παοκτσήδες «ανακαλύπτουν» για πρώτη φορά το… αργό «ΠΑΟΚ» με τα χέρια ψηλά. Σύνθημα που βγήκε και… λόγω ζέστης! Σύνθημα το οποίο έμεινε ιστορικό και το ακολούθησαν πολλοί οπαδοί άλλων ομάδων.

«Το βράδυ της Κυριακής στις 7.45μ.μ. και οι πιο άπιστοι το είχαν πιστέψει», έγραφαν την επομένη οι εφημερίδες της εποχής. Το πάρτι τίτλου μεταφέρθηκε στη γειτονική Τούμπα, οι προβολείς άναψαν και τα φώτα έστελναν το μήνυμα τους σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης: ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας.

Την ίδια ώρα στις Σέρρες η ΑΕΚ έμενε στο 0-0 απέναντι στον Πανσερραϊκό, με τους Σερραίους φιλάθλους να πανηγυρίζουν κάθε φορά που τα μεγάφωνα του γηπέδου ενημέρωναν για τα γκολ του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο…

Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Πέλλιο, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (46’ Αναστασιάδης), Αποστολίδη, Κερμανίδη, Κούδα (79’ Ορφανός), Γκουερίνο.

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76 ο ΠΑΟΚ μέτρησε 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες. Μπορεί να πέτυχε 60 γκολ (μ.ο. 2 τέρματα ανά αγώνα), αλλά βασίστηκε στην άμυνα του, όπου δέχθηκε μόλις 17 γκολ.

Ο Γιώργος Κούδας με 14 γκολ και πολλές καταπληκτικές εμφανίσεις ήταν ο πρώτος σκόρερ κι αυτός που οδήγησε το «Δικέφαλο» στο πρώτο του πρωτάθλημα. Ακολούθησαν οι Σαράφης (11 γκολ), Γκουερίνο (11 γκολ), Αναστασιάδης (9 γκολ), Αποστολίδης (5 γκολ), Κερμανίδης (5 γκολ), Τερζανίδης (2 γκολ), Ορφανός (1 γκολ).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα