Ράπτορς: «Γέννησαν» νέους ήρωες γιατί έχουν πρόγραμμα! (infographics & pics)

Ράπτορς: «Γέννησαν» νέους ήρωες γιατί έχουν πρόγραμμα! (infographics & pics)

Νίκος Καρφής
Ράπτορς: «Γέννησαν» νέους ήρωες γιατί έχουν πρόγραμμα! (infographics & pics)

bet365

Οι Ράπτορς δείχνουν έτοιμοι να πάνε και πάλι μακριά στα playoffs παρά την απώλεια Λέοναρντ και το gazzetta.gr στέκεται στο καλοδουλεμένο σύνολο του Νικ Νερς και τους πρωταγωνιστές που έχει... γεννήσει.

Η περσινή σεζόν ήταν ονειρική για τους Ράπτορς. Το Τορόντο έζησε συναισθήματα ανείπωτης χαράς αφού η αρμάδα του Νερς με πρωταγωνιστή τον τεράστιο Καουάι Λέοναρντ έφτασε στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το καλοκαίρι ο Klaw έφυγε για τους Κλίπερς, ενώ ο πολύτιμος Γκριν πήγε στο Λος Άντζελες, αλλά για τους Λέικερς. Αρκετός κόσμος νόμισε πως οι Καναδοί θα χάσουν πολύ από τη δυναμική τους, ωστόσο άλλα φάνηκαν μέσα στο παρκέ. Το gazzetta.gr στέκεται στους πρωταθλητές που πριν λίγες ώρες έστειλαν ακόμα ένα μήνυμα με τη νίκη τους επί των Λέικερς και έχουν δημιουργήσει μια όμορφη ομάδα, έχουν φτιάξει νέους πρωταγωνιστές μετά την φυγή του Λέοναρντ και θα μπουν στα playoffs με στόχο να φτάσουν ξανά μέχρι τέλους.

*Τα infographics αφορούν τους μέσους όρους των παικτών πριν το ματς με τους Λέικερς

Η... τετράδα που εκτοξεύτηκε

Με τον Λέοναρντ στην ομάδα, μοιραία η μπάλα περνούσε αρκετό χρόνο στα χέρια του, αφού ήταν ο απόλυτος σταρ, ο άνθρωπος για τα δύσκολα, το κομπιούτερ μέσα στο παρκέ. Πλέον έχουν... ξεπεταχθεί 3-4 περιπτώσεις παικτών που έχουν τον χώρο να λάμψουν. Και αν για τον παικταρά που δεν σταματά να βελτιώνεται (Σιάκαμ), όλοι περιμένουν την breakout season, για τους υπόλοιπους 3 κυρίους, ελάχιστοι το πίστευαν. Ο Καμερουνέζος είναι πλέον μαζί με τον captain Κάιλ Λάουρι, το απόλυτο αφεντικό της ομάδας. Ο κορυφαίος παίκτης, η μεγαλύτερη απειλή για τον αντίπαλο και all star. Ο Πασκάλ είναι ένα παιδί που ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει σκληρά, βάζοντας συνεχώς νέες κινήσεις στο ρεπερτόριο του. Μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και... καλλιτέχνη του post με τα όσα κάνει φέτος, ενώ δεν παύει να απειλεί και από μακριά. Αν παρατηρήσετε καλά τα γραφήματα του sofascore, θα καταλάβετε πως είναι ικανότατος μέσα στη ρακέτα όπως είπαμε πριν, ενώ λατρεύει και τις 2 γωνίες για να στάζει τα τρίποντα του. Μάλιστα φέτος σκοράρει πολύ περισσότερο τόσο από το κέντρο όσο και τις 45 μοίρες τρίποντα, κάτι που δεν γινόταν πέρυσι.

Πάμε και στον ΦανΦλίτ, ένα από τα... κλειδιά του περσινού πρωταθλήματος. Από τότε που γεννήθηκε ο γιος του, ο Φρεντ άρχισε να τα στάζει δίχως έλεος, κάνοντας τον Νερς ευτυχισμένο. Ο αθεόφοβος μέτρησε 14/17 τρίποντα και 16 πόντους μέσο όρο στα τελευταία 3 ματς με τους Μπακς, ενώ πριν έρθει στον κόσμο ο γιος του είχε 8/41 τρίποντα και 4 πόντους μέσο όρο! Φέτος δίνει σημαντικές βοήθειες στον Κάιλ Λάουρι, έχοντας σημείωσε άνοδο σε όλα τα νούμερα του. Από τους 11 πόντους μέσο όρο στην περσινή regular season, έχει εκτοξευτεί στους 17.6! Φυσικά είναι βελτιωμένος σε ριμπάουντ και ασίστ, ενώ εκεί που κάνει θραύση, είναι στα κλεψίματα (1.9 ανά ματς). Ο Φρεντ φυσικά είναι μετρ του τριπόντου και όπως βλέπουμε από το γράφημα του sofascore, σκοράρει από παντού έξω από τη γραμμή του τριπόντου, ενώ απειλεί και με τις διεισδύσεις του φτάνοντας μέχρι το καλάθι.

Τρίτος της παρέας που κάνει θαύματα είναι ο Νόρμαν Πάουελ, ο οποίος ήταν σημαντικό γρανάζι του Νερς και στην σειρά με τους Μπακς πέρυσι, όπου οι Καναδοί επέστρεψαν από το 0-2, το έκαναν 4-2 και πήραν μια τεράστια πρόκριση. Ο Νόρμαν έχει διπλασιάσει σχεδόν τον μέσο όρο σε πόντους σε σχέση με πέρυσι. Από το 8.5 έχει σκαρφαλώσει στο φετινό 16.4, όντας κύριος πόλος της επίθεσης των πρωταθλητών. Δεν είναι λίγο να έχεις 16.4 πόντους σε μια ομάδα με Σιάκαμ, Λάουρι, ΦανΦλίτ, Γκασόλ και Ιμπάκα.

Και κλείνουμε την μαγική τετράδα με έναν παίκτη που πέρυσι, είχε την μικρότερη συνεισφορά. Τον OG Aνουνόμπι που πέρασε μια περίεργη σεζόν, έχοντας 7 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ. Φέτος είναι παραπάνω σε όλα, ενώ έχει ξεκινήσει βασικός σε 62 ματς, τη στιγμή που την αγωνίστηκε περίοδο 2018/19 το έπραξε μόλις σε 6. Από το... πουθενά βρέθηκε στην πεντάδα και δίνει σημαντικές λύσεις στον Νικ Νερς σε άμυνα και επίθεση. Έχει ταιριάξει εξαιρετικά και με τους υπόλοιπους βασικούς (Λάουρι, ΦανΦλιτ, Σιάκαμ, Γκασόλ). Στο infographic του sofascore που ακολουθεί βλέπουμε πως και ο Ανουνόμπι είναι λάτρης των 2 γωνιών του γηπέδου, αφού εκτελεί τα τρίποντα του, ενώ η σωματοδομή του τον βοηθά να αποτελεί σημείο αναφοράς και στο... ζωγραφιστό.

Ο Νερς τους έχει 2ους στην Ανατολή

Αν κάποιος στην αρχή της σεζόν, σου έλεγε πως οι Ράπτορς θα είναι δεύτεροι στη Ανατολή λίγο πριν ξεκινήσουν τα playoffs, θα τον έλεγαν τρελό. Κι όμως το Τορόντο έμαθε να ζει πολύ γρήγορα χωρίς τον φοβερό και τρομερό Καουάι Λέοναρντ. Η ανακατανομή ρόλων έγινε σε σωστό πλαίσιο, οι περισσότεροι παίκτες έπιασαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και οι Καναδοί αποτελούν ένα σύνολο που έχει αρχή, μέση και τέλος. Ο Νικ Νερς νιώθει καλά στον πάγκο, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και το πρωτάθλημα που πήρε στην πρώτη του σεζόν ως head coach. Oι Ράπτορς βρίσκονται στην 2η θέση, ατενίζουν το μέλλον με φιλοδοξίες και θα μπουν στα playoffs για να το πάνε μέχρι το τέλος. Από αυτά που έχει δείξει μέχρι στιγμής είναι ανάμεσα στις 3-4 ομάδες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

H έμπειρη τριάδα που ξέρει από μεγάλα ματς

Οι πρωταθλητές περιμένουν πολλά από τους συνήθεις υπόπτους, Κάιλ Λάουρι, Σερζ Ιμπάκα και Μαρκ Γκασόλ. Ο πρώτος είναι ο αρχηγός της ομάδας, αυτός που την κατευθύνει στο παρκέ, αυτός που έχει τη στόφα και την εμπειρία να αλλάξει τις τύχες ενός ματς. Πέρυσι έκλεισε πολλά στόματα, κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις τόσο με τους Μπακς όσο και με τους Ουόριορς. Πανέξυπνος παίκτης με σημαντική παρουσία και στα All Star Game. Φέτος είναι ο 2ος καλύτερος σκόρερ της ομάδας με 19.7 πόντους και κορυφαίος πασέρ με 7.7 ασίστ. Στη ρακέτα δεσπόζει το δίδυμο Ιμπάκα και Γκασόλ. Ο Σερζ συνεισφέρει με 16 πόντους μέσο όρο, ενώ είναι αναμφίβολα ο σπουδαιότερος ριμπάουντερ και μπλοκέρ της ομάδας. Τέλος ο Ισπανός σέντερ που ήταν και το κάτι παραπάνω που χρειαζόντουσαν πέρυσι οι Ράπτορς σε σχέση με τον Βαλανσιούνας για να πάρουν τον τίτλο, ξέρει να γίνει σκληρός, να παίξει την άμυνα του και να βάλει τα ποντάκια του σε κρίσιμες στιγμές. Πάντως φέτος είναι πεσμένος σε σχέση με τη σεζόν 2019/20.

Ο Λέοναρντ που θα λείψει στα playoffs

Για να φτάσουν στο σημείο να σηκώσουν την κούπα οι Ράπτορς, χρειάστηκε να βγει μπροστά ο άρχοντας των playoffs. Ο παικταράς που μεταμορφώνεται στην postseason και συμπαρασύρει όλους τους συμπαίκτες του. Ο Λέοναρντ έκανε ότι περνάει από το χέρι του για να χαρίσει τον τίτλο στον Καναδά. Καθάρισε τους Σίξερς με νικητήριο σουτ στο Game 7, ανέλαβε δράση κόντρα στους Μπακς όταν η σειρά στράβωσε για τα καλά, κάνοντας παπάδες στην επίθεση και περιορίζοντας και τον Γιάννη στην άμυνα.

Στους τελικούς ήταν και πάλι πρωταγωνιστής, σκοτώνοντας τους Ουόριορς και κάνοντας τον Καναδά να βγει στους δρόμους. Ο Καουάι τράβηξε για Κλίπερς, ψάχνοντας το τρίτο πρωτάθλημα και MVP τελικών με διαφορετική ομάδα και οι Ράπτορς ξέρουν πολύ καλά πως θα λείψουν τα ηρωικά καλάθια, η ηγετική του ικανότητα και το θάρρος να παίρνει τη μπάλα στα κρίσιμα και να την στέλνει συστημένη στο διχτάκι. Θα λείψει και η απίθανη άμυνα του που κλείδωνε τους αντιπάλους.

Στα κρίσιμα ματς των playoffs θα πρέπει να κάνουν το βήμα παραπάνω ισχυρές προσωπικότητες σαν τον Λάουρι και τον Γκασόλ και φυσικά ο νέος ηγέτης Πασκάλ Σιακάμ. Ενώ οι υπόλοιποι 3 που εκτοξεύτηκαν, όπως και ο Ιμπάκα θα πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους για να γίνει η υπέρβαση. Η Ανατολή είναι δυσκολότερη φέτος και υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να κάνουν όνειρα για δαχτυλίδι όπως οι Σέλτικς, οι Μπακς, οι Χιτ και οι Σίξερς. Οι Ράπτορς είναι πρωταθλητές και σε αρκετά ματς θα πρέπει να δείξουν την... καρδιά τους, αυτή που τους οδήγησε πέρυσι στον θρίαμβο. Όμως ο άνθρωπος με το πιο αστείο γέλιο του ΝΒΑ δεν θα είναι στην πλευρά τους!

 

NBA Τελευταία Νέα