ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Πόσες «έδρες» χρησιμοποίησαν οι Εθνικές στα προκριματικά (chart)

ΟΜΑΔΕΣ... ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ-ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Πόσες «έδρες» χρησιμοποίησαν οι Εθνικές στα προκριματικά (chart)

Πόσες «έδρες» χρησιμοποίησαν οι Εθνικές στα προκριματικά (chart)

Με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων, για την κατάλληλη έδρα της Εθνικής Ελλάδας, καθώς και την αναφορά του Μίκαελ Σκίμπε στο θέμα, στην παρουσίασή του από την ΕΠΟ μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, το gazzetta.gr παρουσιάζει τον αριθμό των γηπέδων που χρησιμοποίησαν οι ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η συζήτηση είναι γνωστή κι άπαντες περιμένουν να δουν τί μέλλει γενέσθαι. Η Εθνική Ομάδα κι επίσημα πια έχει φύγει από το «Γ. Καραϊσκάκης», το οποίο τη φιλοξενεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ως γηπεδούχο σε επίσημους και φιλικούς αγώνες και πλέον η «γαλανόλευκη» ψάχνει το επόμενο «σπίτι» της, σε ενικό ή πληθυντικό αριθμό.

Η αλλαγή έχει προκαλέσει συζητήσεις και διαφωνίες σε κάθε επίπεδο, με παίκτες, παράγοντες, προπονητές και δημοσιογράφους να παίρνουν θέση. Βασικά επιχειρήματα του «στρατοπέδου» που υποστηρίζει την παραμονή της Εθνικής στο Φάληρο είναι τα εξής: 1) Το γήπεδο του Ολυμπιακού βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αφού χρησιμοποιείται διαρκώς από τους «ερυθρόλευκους», 2) είναι σύγχρονο, εναρμονισμένο στα κριτήρια της UEFA, τα οποία ακολουθεί διαρκώς, όποτε αυτά αλλάζουν, 3) αποτελεί «ζεστή» έδρα για φιλάθλους και παίκτες,καθώς είναι ένα γήπεδο αμιγώς ποδοσφαιρικό, το οποίο μάλιστα έχουν συνηθίσει και οι διεθνείς, 4) είναι στην Αθήνα, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, αλλά και αυτό που ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, θέλει να δει να φτιάχνεται το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, η πλευρά που στηρίζει την αλλαγή έδρας και τη χρήση άλλου γηπέδου, ή άλλων γηπέδων, ως έδρα για την ομάδα του Σκίμπε, αναφέρει τα εξής: 1) Στο «Καραϊσκάκης παρατηρούνται φαινόμενα έντασης και βίας, με αποκορύφωμα τον αγώνα με το Γιβραλτάρ, 2) η ομάδα χάνει την «επαφή» της με τον φίλαθλο κόσμο εκτός Αττικής, που θέλει να την παρακολουθήσει από κοντά, 3) λόγω της σύνδεσής του με τον Ολυμπιακό αποτελεί "άβατο" για εκπροσώπους του Τύπου από ορισμένα media, 4) μένουν αναξιοποίητα γήπεδα  σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν, θεωρητικά, να αποκτήσουν χρηστική αξία, αν η Εθνική τα επισκέπτεται περιοδικά, αφού θα αναβαθμιστούν.

Ο ΣΚΙΜΠΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Μίκαελ Σκίμπε ρωτήθηκε για την αλλαγή της έδρας και στήριξε την απόφαση της Ομοσπονδίας, να «μετακομίσει» η Εθνική εκτός Αθήνας. Με αναφορά μάλιστα στο παράδειγμα της χώρας του, της Γερμανίας, τόνισε πως μόνο θετική εξέλιξη θα είναι να αγωνιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποιο νησί ή και αλλού. Βέβαια, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, αφού, όχι μόνο το γήπεδο-στάδιο, αλλά και η πόλη στην οποία βρίσκεται, θα πρέπει να συμβαδίζει με τα κριτήρια της UEFA.

Σε κάθε περίπτωση και πριν καταλήξει η Ομοσπονδία στη νέα έδρα της ομάδας, καθώς και την τακτική με την οποία θα αποφασίζεται ποιο γήπεδο θα τη φιλοξενήσει, χρήσιμο είναι να ρίξουμε μια ματιά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες και τα γήπεδα που χρησιμοποίησαν στη διαδικασία των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018.

 

Όπως φαίνεται και στην «πίτα», στα προκριματικά που μόλις ολοκληρώθηκαν, 34 από τις 54 ομάδες του ευρωπαϊκού τομέα χρησιμοποίησαν ένα γήπεδο ως έδρα, αποφεύγοντας  τις αλλαγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο δυνάμεις, όπως η Αγγλία, με το Γουέμπλεϊ να αποτελεί «κανόνα» για τα «τρία λιοντάρια», αλλά και αδύναμες ομάδες, που δεν έχουν και πληθώρα επιλογών, όπως η Λευκορωσία, το Λουξεμβούργο ή το Σαν Μαρίνο.

Δέκα ομάδες έδωσαν αγώνες σε δυο γήπεδα, με τον συνήθη συνδυασμό να είναι 4+1, δηλαδή και πάλι είχαν ως βασικό ένα, συμπληρώνοντάς το για διάφορους λόγους με εναλλακτική επιλογή. Μόλις δυο ομάδες χρησιμοποίησαν 3 έδρες, πέντε ομάδες από 4 έδρες και τρεις (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) άλλαξαν 5 γήπεδα-στάδια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Η Γερμανία, στην οποία αναφέρθηκε ο Σκίμπε, άλλαξε πέντε έδρες, όπως και η Ιταλία και η Ισπανία. Βέβαια, ο αντίλογος αναφέρει πως σε αυτές τις χώρες, που τα γήπεδα γεμίζουν ούτως ή άλλως, οι επιλογές των μεγάλων, σύγχρονων και κατάλληλων γηπέδων περισσεύουν. Δεν είναι τυχαίο πως είναι οι μόνες χώρες που το επιλέγουν, ενώ η «νασιοναλμανσάφτ» έχει να διαλέξει ανάμεσα  σε πολλά υπερσύγχρονα, λόγω του Μουντιάλ 2006, που έχει αποφέρει στη χώρα και στο ποδόσφαιρο πολλές καλές επιλογές.

- Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες με τάσεις... αλλαγής. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Πορτογαλία και η Ουκρανία, λόγω μεγάλων διοργανώσεων που προηγήθηκαν ή χρημάτων που επενδύθηκαν, έχουν υπέροχα  γήπεδα, έτοιμα να φιλοξενήσουν αναμετρήσεις στα υψηλότερα στάνταρ.

- Παράδοξο είναι το φαινόμενο της Αγγλίας, που αν και έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πάμπολες εξαιρετικές περιπτώσεις γηπέδων, ταυτίζει την Εθνική με το Γουέμπλεϊ, προφανώς πάντως (και) για λόγους ιστορικούς.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα με τις χώρες ανά όμιλο, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς και των γηπέδων που χρησιμοποίησαν:

1ος όμιλος

Γαλλία: 1 έδρα (Stade de France)                   

Σουηδία: 1 έδρα (Friends Arena)                    

Ολλανδία: 2 έδρες (Amsterdam Arena, De Kuip)   

Βουλγαρία: 1 έδρα (Vasil Lefski)                    

Λουξεμβούργο: 1 έδρα (Josy-Bartel)                

Λευκορωσία: 1 έδρα (Borisov Arena)

2ος όμιλος

Πορτογαλία: 4 έδρες (Estadio Municipal, Estadio Algavre, Estadio Da Luz, Estadio do Besas XXI)

Ελβετία: 4 έδρες (St. Jakob-Park, Swisspoarena, Stade de Geneve, Kybunpark)

Ουγγαρία: 1 έδρα (Groupama Arena)            

Νησιά Φερόε: 1 έδρα (Torsbollur)

Λετονία: 1 έδρα (Skonto Stadium)

Ανδόρα: 1 έδρα (Estadio Nacional)

3ος όμιλος

Γερμανία: 5 έδρες (Volksparkstadion, Stadium Hannover, Stadion Nürnberg, Mercedes-Benz-Arena, Fritz-Walter-Stadion)

Βόρεια Ιρλανδία: 1 έδρα (Windsor Park)

Τσεχία: 4 έδρες (Generali Arena, Vitkovice, Eden Arena, Doosan Arena)

Νορβηγία: 1 έδρα (Ullevaal Stadium)

Αζερμπαϊτζάν: 3 έδρες (National Stadium, Tofig Bahramov Stadium, Bakcell Arena)

Σαν Μαρίνο: 1 έδρα (San Marino Stadium)

4ος όμιλος

Σερβία: 2 έδρες (FK Crvena Zvezda, Partizan Stadium)

Ιρλανδία: 1 έδρα (Aviva Stadium)

Ουαλία: 1 έδρα (City Stadium)

Αυστρία: 1 έδρα (Ernst Happen Stadium)

Γεωργία: 1 έδρα (Boris Paichadze Dinamo Arena)

Μολδαβία: 1 έδρα (Zimbru)

5ος όμιλος

Πολωνία: 1 έδρα (National Stadium-Narodowy)

Δανία: 1 έδρα (Telia Parken)

Μαυροβούνιο: 1 έδρα (Podgorica City Stadium)

Ρουμανία: 4 έδρες (Cluj Arena, National Arena, Dr. Constantin Radulescu Stadium, Ilie Oana)

Αρμενία: 1 έδρα (Republican Stadium)

Καζακστάν: 2 έδρες (Astana Arena, Central Stadium)

6ος όμιλος

Αγγλία: 1 έδρα (Wembley)

Σλοβακία: 2 έδρες (Antona Malatinskeho, City Arena)

Σκωτία: 1 έδρα (Hampden Park)

Σλοβενία: 1 έδρα (Sportni Park Stozice)

Λιθουανία: 1 έδρα (LFF Stadium)

Μάλτα: 1 έδρα (Ta’Qali National Stadium)

7ος όμιλος

Ισπανία: 5 έδρες (Estadio Municipal Reino de Leon, Campo Los Carmenes, El Molino, Santiago Bernabéu, Jose Rico Perez)

Ιταλία: 5 έδρες (Juventus Stadium, Renzo Barbara, Dacia Arena, Mapei Stadium, Stadio Olimpico)

Αλβανία: 2 έδρες (Loco Borici Stadium, Elbasan Arena)

Ισραήλ: 2 έδρες (Haifa International Stadium, Teddy Stadium)

ΠΓΔΜ: 1 έδρα (Phillip II of Macedon National Stadium)

Λιχτενστάιν: 1 έδρα (Rheinpark)

8ος όμιλος

Βέλγιο: 2 έδρες (Stade Roi Baudouin, Sclessin - Stade Maurice Dufrasne)

Ελλάδα: 1 έδρα (Καραϊσκάκη)

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: 2 έδρες (Bilino Polje, Grbavica)

Εσθονία: 1 έδρα (A. Le Coq Arena)

Κύπρος: 1 έδρα (ΓΣΠ)

Γιβραλτάρ: 1 έδρα (Estadio Algavre)

9ος όμιλος

Ισλανδία: 1 έδρα (Laugardalsvollur)

Κροατία: 2 έδρες (Maksimir, HNK Rijeka)

Ουκρανία: 4 έδρες (Olympic National Sports Complex, Marshal Josef Pilsudski Stadium, Chornomorets Stadium, Metalist Stadium)

Τουρκία: 3 έδρες (Konya Buyuksehir Torku Arena, Antalya Arena, New Eskisehir Stadium)

Φινλανδία: 2 έδρες (Veritas Stadium, Ratina-Tampere Stadium)

Κόσοβο: 1 έδρα (Loco Borici Stadium)

 

* η Ουκρανία έδωσε το παιχνίδι με το Κόσοβο, στις 9 Οκτωβρίου 2016, στην Πολωνία!