Αλλαγή έδρας της Εθνικής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Αλλαγή έδρας της Εθνικής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Δημήτρης Τομαράς
Αλλαγή έδρας της Εθνικής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

bet365

Το Gazzetta έκανε τις ερωτήσεις και πήρε απαντήσεις για το θέμα της πιθανής αλλαγής έδρας της Εθνικής μας, όλα τα σχετικά δεδομένα και το πόσες πραγματικά είναι οι εκτός των Αθηνών επιλογές.
Καταρχήν πέραν των δηλώσεων του Βαγγέλη Γραμμένου και των προθέσεων της ΕΠΟ οριστική απόφαση για συγκεκριμένες έδρες δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή για την Εθνική μας ομάδα. Ας πάμε να δούμε όμως τα βασικά ερωτήματα και τις ανάλογες απαντήσεις στο ζήτημα αυτό που αφορά στην Εθνική. Είναι δε σαφές πως εκτός Αθηνών είναι λίγα τα γήπεδα που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για επίσημα ματς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Α) Σε πόσα γήπεδα θα μπορεί να δώσει τους αγώνες της η Εθνική στο Uefa Nations League και στα προκριματικά του Euro; Πότε πρέπει να δηλώσουμε (σ.σ. Εθνική) έδρα και αν πρέπει να δηλώσουμε μία, δύο, τρεις ή πόσες έδρες;
Η ΕΠΟ έχει την δυνατότητα να δηλώσει δύο έδρες και χρονικό περιθώριο έως τον Γενάρη. Τα γήπεδα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές των FIFA και UEFA, όπως το να έχει κοντά διεθνή αερολιμένα, αλλά και προπονητικό κέντρο και όχι μόνο.
Β) Τι θα γίνει με το προπονητικό κέντρο της Εθνικής και που θα προπονείται σε περίπτωση αλλαγή έδρας;
Εάν τελικώς επιλεγεί γήπεδο εκτός Αθηνών η Εθνική θα κάνει χρήση των προπονητικών κέντρων της περιοχής. Θα προπονείται δηλαδή κάπου κοντά.
Γ) Τι θα γίνει με τα ταξίδια των διεθνών;
Προφανώς και θα υπάρχει διαφοροποίηση. Εάν ένα ματς γίνεται στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. πάντα υποθετικά) οι διεθνείς δεν θα μεταβαίνουν στην Αθήνα αλλά θα πηγαίνουν με ανταπόκριση στην συμπρωτεύουσα. Ό,τι αλλαγές χρειάζεται για να επιβαρύνονται λιγότερο, όπως γίνεται και με άλλες Ομοσπονδίες. Παράδειγμα ήταν οι Κροάτες που 11 παίκτες της Εθνικής μετά το ματς στο Φάληρο έμειναν Αθήναν και έφυγαν από εκεί στους προορισμούς τους, έχοντας φυσικά την άδεια της κροατικής Π.Ο..
Δ) Ποια γήπεδα πληρούν τις προδιαγραφές και ποιά όχι;
Από την Αθήνα υπάρχουν μόνο το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ, με το ΟΑΚΑ να φαίνεται πως παραμένει μες στις επιλογές. Από ποδοσφαιρικής και οικονομικής πλευράς το Καραϊσκάκη εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Εθνικής.
Εκτός Αθηνών είναι το Παγκρήτιο και η Τούμπα κυρίως που έχουν τις προδιαγραφές, ωστόσο στο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι να γίνουν έργα και γι' αυτό θα πάει σε αυτό του Ηρακλή. Άλλωστε και ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν ανέφερε καν στις επιλογές την Τούμπα. Το Καυτανζόγλειο χρειάζεται σοβαρές και ουσιαστικές εργασίες για να πιάσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ούτε το 'Κλεάνθης Βικελίδης' είναι το κατάλληλο γήπεδο ενώ το AEL FC Arena που σαν γήπεδο εκτός Αθηνών είναι ό,τι πρέπει δεν έχει διεθνές αεροδρόμιο κοντά του. Το Παμπελοποννησιακό επίσης θέλει πολλές εργασίες και δεν έχει κοντά του διεθνές αεροδρόμιο. Με άλλα λόγια οι επιλογές εκτός Αθηνών δεν είναι και τόσες πολλές...
Ε) Μέχρι πότε πρέπει να λάβουμε την απόφαση μας για την επιλογή έδρας;
Όπως γράψαμε και παραπάνω χρόνος για το τυπικό μέρος των δηλώσεων υπάρχει. Θυμίζουμε πως στην προηγούμενη διαδικασία η ΕΠΟ είχε δηλώσει για έδρες της Εθνικές το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ. Μέχρι τον Γενάρη υπάρχει το περιθώριο για να δηλωθούν οι έδρες. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια θα υπάρχει πάλι χρονοδιάγραμμα για την τήρηση της έδρας διεξαγωγής και το πως θα δηλώνεται πριν τους αγώνες.
ΣΤ) Το κόστος χρήσης εξυπηρετεί την ΕΠΟ;
Το Παγκρήτιο είναι μία εφικτή οικονομικά λύση και πιο εφικτή απ' όλες, καθώς θα πηγαίνει στα 25 με 30.000 ανά αγώνα. Πληρoί και τις προδιαγραφές καθώς και διεθνή αερολιμένα έχει και το Βαρδινογιάννειο προπονητικό κέντρο. Το Καραϊσκάκη είχε ένα κόστος χρησιμοποίησης στα 40.000 ευρώ και το ΟΑΚΑ πάνω από 110.000 ευρώ. Το Ολυμπιακό στάδιο γενικά είναι ιδιαίτερα ακριβό ενώ και τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης θέλουν αρκετές δαπάνες λόγω των έργων που πρέπει να γίνουν.
Ως προς τον προγραμματισμό της Εθνικής πάντως οι άνθρωποί της θα πρέπει να ξέρουν άμεσα και τα γήπεδα που θα αγωνίζονται και τις συνθήκες και όλες τις άλλες λεπτομέρεις. Επί της διαδικασίας και για τυπικό σκέλος υπάρχει χρόνος αλλά η Εθνική δεν μπορεί να περιμένει τόσο. Πάντως πρέπει να τονιστεί ξανά πως οι Σκίμπε και οι διεθνείς προτιμούν το Καραϊσκάκη.
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα