Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Οι κόντρες που αναμένεται να συναρπάσουν κι αυτοί που απειλούν τα παγκόσμια ρεκόρ (vids)

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο Νόα Λάιλς

bet365

Το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα αναμένεται να είναι από τα συναρπαστικότερα των τελευταίων ετών παρά τις -λίγες- ηχηρές απουσίες.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Βουδαπέστη αναμένεται να είναι ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών.

Από το Βερολίνο το 2009 είχαμε να περιμένουμε ίσως με τόση ανυπομονησία την διοργάνωση και αυτό οφείλετε κυρίως στις απίθανες επιδόσεις των κορυφαίων αθλητών του στίβου, αλλά και γιατί πέρα από τα Ελληνόπουλα, υπάρχουν πολλά αγωνίσματα που αναμένεται να έχουν... δράμα και σασπένς για τον τελικό νικητή.

Η απουσίες βέβαια των ΜακΛάφλιν, Τιάμ και Αμουζάν (κυρίως) «κόβουν» λίγο από την αίγλη της διοργάνωσης, ωστόσο και πάλι αναμένεται να δούμε σπουδαία πράγματα.

Πάμε να δούμε τις μονομαχίες που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και σε ποια αγωνίσματα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε χρόνους κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ ή και την κατάρριψή του.

Οι κόντρες που αναμένεται να συναρπάσουν

Στους άνδρες όλοι περιμένουν να δουν αν ο Λάιλς θα κάνει το πολυπόθητο νταμπλ στα σπριντ. Στα 200 μέτρα έχει τον πρώτο λόγο (έχει... απειλήσει ανοιχτά μάλιστα ότι θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ), με τους Τεμπόγκο και Νάιτον να αποτελούν τους βασικούς αντιπάλους του, ενώ στα 100 μέτρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Κέρλι, Λάιλς, Ομανιάλα, Χιουτζ σε πρώτη φάση και με… ερωτηματικό οι Τζέικομπς, Κόουλμαν, είναι τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στη λίστα των συμμετοχών.

Σίγουρα ο Λάιλς δεν είναι το φαβορί, αφού Κέρλι και Χιουτζ έχουν ξεχωρίσει. Το ίδιο και ο Ομανιάλα, αλλά όποτε έτρεξε απέναντί τους, απέτυχε.

Μάχη αναμένεται να γίνει στο ύψος με τους Μπαρσίμ, Ταμπέρι (με ερωτηματικό αφού δεν είναι σταθερός φέτος) και Χάρισον, καθώς έχουν πάει σε μεγάλες«πτήσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τριπλούν, όπου ένας έφηβος, ο Τζαμαϊκανός Τζέιντον Χίμπερτ, εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί με το 17,87μ. που έχει στα πόδια του και τους Ζανγκό και Μαρτίνεζ να συμπληρώνουν την 3αδα που θα διεκδικήσει τα μετάλλια, με τον Πιτσάρδο να μην είναι σε θέση να υπεραπιστεί τον τίτλο του λόγω τραυματισμού.

Αναμένεται θρίλερ, όπως και στα 400 εμπόδια με τους Βάρχολμ και Μπέντζαμιν, με τον πρώτο να τρέχει φέτος σε επίπεδα… παγκόσμιου ρεκόρ. Στη λίστα φυσικά υπάρχει και ο Ντος Σάντος, ο κάτοχος του τίτλου, ο οποίος ωστόσο προέρχεται από μία δύσκολη σεζόν με επέμβαση και μόλις μία κούρσα στο Μονακό (έτρεξε και ένα 400αρι) χάνοντας εύκολα από τον Βάρχολμ.

Τα μάτια στα σπριντ στις γυναίκες

Στις γυναίκες και τα σπριντ, τα 100 και τα 200 μέτρα θα έχουν τις ίδιες πρωταγωνίστριες. Κυρίως τα βλέμματα θα στραφούν στις ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον και Σέρικα Τζάκσον, που αμφότερες δείχνουν ικανές για να πάρουν τουλάχιστον ένα χρυσό. Οπως φυσικά και η γυναίκα με τους περισσότερους τίτλους στα 100 μέτρα, η Φρέιζερ-Πράις. Στο 100αρι πάντως αναμένονται τρομερές επιδόσεις καθώς υπάρχουν και οι Αλφρεντ, Στράχαν, Ντέιβις και Ασερ-Σμιθ που αν είναι όλες μαζί στον τελικό, θα δούμε επική κούρσα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το 10αρι όπου Τσεγκάι και Χασάν θα προσφέρουν ίσως το highlight των αγώνων με έναν τερματισμό που αναμένεται να συναρπάσει, ενώ με την διαφαινόμενη απουσία της Αμουζάν στα 100 μέτρα με εμπόδια, οι Αλι, Χάρισον, Ράσελ και Καμάτσο-Κουίν, θα διεκδικήσουν τα μετάλλια στο… εκατοστό.

Ενδιαφέρον θα έχει και το ύψος όπου η Αυστραλή Ολισλάγκερς απειλεί τα πρωτεία της Μάχουτσικ.

Τέλος, στο μήκος λείπει η Μιχάμπο και όλα είναι ανοιχτά με τις Σμιθ, Σόγιερς, Βουλέτα και Ιαπικίνο να έχουν τον πρώτο λόγο, σε έναν τελικό που περιμένουμε να δούμε αρκετές αλλαγές στην κορυφή ως το τέλος του.

Ποια παγκόσμια ρεκόρ κινδυνεύουν

1.500 ανδρών: Το 3.26.00 του Χικάμ Ελ Γκερούζ, κρατά από το 1998. Ολα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να σπάσει, με τον Τζέικομπ Ινγκεμπρίγκτσεν να είναι αυτός που το απειλεί. Σε αυτό θα βοηθήσει πιθανότατα και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μοχάμεντ Κατίρ από την Ισπανία, ο οποίος δείχνει εξίσου ικανός να βγάλει μία μεγάλη επίδοση. Δεν θα είναι έκπληξη να δούμε περίπτωση παγκοσμίου ρεκόρ και από τον… δεύτερο της κούρσας, αν ευνοήσουν οι συνθήκες.

Επί κοντώ: Αν και φέτος δεν έχει πείσει ότι μπορεί να φτάσει πάνω από τα 6,22μ., ο Αρμάντ Ντουπλάντις δεν μπορεί να λείπει από την λίστα. Ο Σουηδός φέτος είδε το αήττητό του να σπάει, είδε τον εαυτό του να τελειώνει αγώνες με άλματα κάτω από τα 6 μέτρα, αλλά αναμένουμε στον αγώνα της χρονιάς να εμφανιστεί και πάλι στα γνωστά του (εξωγήινα) επίπεδα.

Σφαιροβολία: Για άλλη μία χρονιά ο Ράιαν Κράουζερ «φλερτάρει» με το παγκόσμιο ρεκόρ. Γνωρίζοντας πως οι Γουόλς και Κόβακς θα είναι εκεί να τον απειλούν για το χρυσό, θα πάει προετοιμασμένος για μία μεγάλη βολή πάνω από τα 23,50 μέτρα.

1.500μ. και 5.000μ.: Η Φέιθ Κιπιέγκον είναι το φαβορί για το νταμπλ και μάλλον θα το κάνει. Και στα δύο αγωνίσματα έχει σπάσει φέτος το παγκόσμιο ρεκόρ και δεν αποκλείεται να δούμε κάτι αντίστοιχο, σε ένα από τα δύο αγωνίσματα.

400μ. Εμπ.: Με την ΜακΛάφλιν να απουσιάζει, η Φέμκε Μπολ είναι το απόλυτο φαβορί για το χρυσό. Απέχει βέβαια σημαντικά από το 50.68 της ΜακΛάφλιν (έχει 51.45), αλλά είναι σε τρομερή κατάσταση και αναμένεται τουλάχιστον να το απειλήσει.

35χλμ βάδην: Πιθανό είναι να δούμε παγκόσμιο ρεκόρ και στο 35αρι με τις Πέρες και Γκαρσία Λεόν να εμφανίζονται ως φαβορί και την Ντρισμπιώτη μαζί με τις τρεις Κινέζες να ακολουθούν, σε ένα αγώνισμα που περιμένουμε να έχει συναρπαστική εξέλιξη.

Τριπλούν: Οπως ο Ντουπλάντις, έτσι και η Ρόχας φέτος δεν είναι στα επίπεδα των παγκόσμιων ρεκόρ που κατέχουν, όμως πάντα θα είναι στην συζήτηση για ένα ρεκόρ σε κάθε διοργάνωση. Η Βενεζουελανή έχει τον πρώτο λόγο και πάει λίγο πιο συγκρατημένη στην Βουδαπέστη, αλλά θα ψάξει το μεγάλο άλμα για να καταρρίψει το ρεκόρ.

3.000μ στιπλ: Ο Γκίρμα μετά το 7.52.11 στο Παρίσι δείχνει ικανός να καταρρίψει εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ. Ισως να γίνει και ο πρώτος που θα κατέβει τα 7.52.0 ή και τα 7.50.0 αν ευνοήσουν οι συνθήκες. Μένει να φανεί πόση... βενζίνη έχει μείνει στο ντεπόζιτο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα