Ολυμπιακός: Πρωταθλητής και το 2021 που ξεκίνησε με Σωκράτη κι έκλεισε με Μανωλά! (vids)

Ολυμπιακός: Πρωταθλητής και το 2021 που ξεκίνησε με Σωκράτη κι έκλεισε με Μανωλά! (vids)

Ο Ολυμπιακός είχε μία γεμάτη χρονιά και το 2021 και το Gazzetta βάζει κάτω όλα όσα απασχόλησαν την Ερυθρόλευκη επικαιρότητα σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο. Και αυτό σε μία χρονιά όπου πήρε ξανά το πρωτάθλημα και με μεγάλη διαφορά (90 βαθμοί έναντι 64 του 2ου ΠΑΟΚ), έχασε το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, έμεινε εκτός των ομίλων του Champions League από τη Λουντογκόρετς και έκανε μεγάλες μεταγραφές όπως με Σωκράτη και φυσικά με Μανωλά.

Μεγάλος άτυχος της σεζόν ήταν ο Κώστας Φορτούνης που υπέστη το καλοκαίρι ρήξη πρόσθιου χιαστού στην προετοιμασία και έχασε ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Μεγάλη αποκάλυψη της σεζόν υπήρξε ο πιτσιρικάς μεσοεπιθετικός Αγκιμπού Καμαρά που έκλεισε ως ελεύθερος από τη Λιλ και έκανε... παπάδες.

Επίσης για Μαρτίνς και Ελ Αραμπί ήταν μία χρονιά ατομικών ρεκόρ, για τον Μασούρα γενικά μία πολύ καλή χρονιά ενώ δεδομένα δεν πέρασε απαρατήρητη η υπόθεση με τις καταγγελίες σε βάρος του Σεμέδο για σεξουαλική κακοποίηση μίας 17χρονης. Μες στο 2021 υπήρξε και η αθώωση Μαρινάκη και Ολυμπιακού για τη γνωστή υπόθεση των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αξέχαστο και το viral γκολ του Μπουχαλάκη με τον Άρη, ένα γκολ πρόκρισης για το Κύπελλο.

image

Το come back του Σωκράτη έγινε για τον Ολυμπιακό και όχι για την ΑΕΚ, η αθώωση Μαρινάκη και ο Φλεβάρης, ο πιο δύσκολος μήνας κάθε χρόνο

Στις 25 Ιανουαρίου του 2021 ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε μία μεταγραφική... βόμβα για τα ελληνικά δεδομένα με την επιστροφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο πρωτάθλημα για να φορέσει τα Ερυθρόλευκα και ενώ τα ρεπορτάζ ήθελαν και την ΑΕΚ να είχε κάνει προσπάθεια να κάνει δικό της τον έμπειρο στόπερ και άλλοτε παίκτη των Ντόρτμουντ, Άρσεναλ και όχι μόνο.

Ο 33χρονος Σωκράτης εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος της άμυνας των Πειραιωτών και ήδη κατέγραψε 44 αγώνες με 1 γκολ και 2 ασίστ. Ο ίδιος ο πολύπειρος στόπερ είχε επισημάνει με κάθε τρόπο ότι δεν γύρισε πίσω για τα... ένσημα αλλά για να προσφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια του Ολυμπιακού και ενώ είναι σαφές πως οι Πειραιώτες ήθελαν τον παίκτη επί σειρά ετών. Ακόμα και το 2020 είχαν επιχειρήσει να τον κλείσουν και τελικώς ο ποδοσφαιρικός αυτός... γάμος έγινε το 2021.

Μπορούμε να θυμήσουμε και το τι είχε πει ο Παπασταθόπουλος στο κανάλι της ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Γενάρη: «Από τη στιγμή που σκέφτηκα να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός ήταν η μόνη ομάδα που από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία με περίμενε. Μου είχε κάνει μία πολύ καλή πρόταση και σε συνδυασμό με τα όσα μου είπε ο πρόεδρος με έκαναν να πω το ναι. Οι στόχοι μου για τα επόμενα 2.5 χρόνια είναι να κατακτήσω τίτλους και όλοι μαζί να κάνουμε το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη».

Στις 28 Ιανουαρίου η πλευρά Μαρινάκη αλλά και ο Ολυμπιακός δικαιώθηκαν δικαστικά για την υπόθεση των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου με κατηγορίες για προσπάθεια επηρεασμού αποτελεσμάτων αγώνων. Και αυτό διότι με ομόφωνη απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης έχει προτείνει την αθώωση των Βαγγέλη Μαρινάκη, Σαρρή, Σταθόπουλου, Προύντζου, Παπακωνσταντίνου, Δούρου, Μπριάκου και Κουρίδη.

Για τον Ολυμπιακό ακολούθησε ο Φλεβάρης, που κάθε χρόνο είναι ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου. Όσα χρόνια και εάν περάσουν ποτέ δεν θα σβήσει από τη μνήμη όλων μας η ημέρα που αυτά τα 21 παιδιά της Θύρας 7 έφυγαν από τη ζωή. Ήταν η 8η Φεβρουαρίου του 1981.

Είκοσι ένα παιδιά ήταν που χάθηκαν τόσο άδικα στις 8 Φλεβάρη. Ήταν η ιστορία που κλόνισε τον Ολυμπιακό και αποτέλεσε μία ημέρα θρήνου και μνήμης. Η τραγωδία της Θύρας 7 στις 8/2/1981 σε ένα ματς της 20ής αγωνιστικής με αντίπαλο τότε την ΑΕΚ.

Πολλοί τραυματίες και είκοσι ένας νεκροί. Άνθρωποι που δεν θα λησμονηθούν ποτέ και είναι πάντα στο Καραϊσκάκη «στεκούμενοι» στα 21 μαύρα καθίσματα που έχουν τοποθετηθεί στο νέο στάδιο.

Οι 21 αδικοχαμένες ψυχές ήταν οι: Παναγιώτης Τουμανίδης, 14, Κώστας Σκλαβούνης, 16, Ηλίας Παναγούλης, 17, Γεράσιμος Αμίτσης, 18 - οπαδός της ΑΕΚ, Γιάννης Κανελλόπουλος, 18, Σπύρος Λεωνιδάκης, 18, Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19, Νίκος Φίλος, 19, Γιάννης Διαλυνάς, 20, Βασίλης Μάχας, 20, Ευστράτιος Λούπος, 20, Μιχάλης Κωστόπουλος, 21, Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23, Σπύρος Ανδριώτης, 24, Κώστας Καρανικόλας, 26, Μιχάλης Μάρκου, 27, Κώστας Μπίλας, 28, Αναστάσιος Πιτσόλης, 30, Αντώνης Κουρουπάκης, 34, Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 και Δημήτριος Αδαμόπουλος, 41. Για αυτά τα παιδιά υπάρχει το «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Ένα σύνθημα που ακούγεται από τότε και που παραδοσιακά κάθε χρόνο συνδέεται με την πορεία και τις επιτυχίες της ομάδας.

image

Η αγχωτική πρόκριση με Αϊντχόφεν και ο αποκλεισμός με Άρσεναλ

Σε επίπεδο Ευρώπης ο Ολυμπιακός για μία ακόμα χρονιά συνέχισε και μετά τον Γενάρη να αγωνίζεται σε αυτήν παρότι αγχώθηκε κάπως στα ματς με την Αϊντχόφεν (κυρίως από δικά του λάθη).

Ξεπέρασε το εμπόδιο της Αϊντχόφεν με το 4-2 του πρώτου αγώνα και το... χρυσό γκολ του Χασάν (που έβαλε γενικά ξανά κομβικά γκολ) στην ήττα με 2-1 στην Ολλανδία όμως η κλήρωση τον... έριξε ξανά με την Άρσεναλ. Με τους Ολλανδούς οι Πειραιώτες τα βρήκαν κάπως... σκούρα αλλά ο στόχος της πρόκρισης επετεύχθη επί ολλανδικού εδάφους.

Σε σειρά δύο αγώνων στο Europa League οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν εντός έδρας με 3-1 και νίκησαν στην Αγγλία με 1-0 για να μείνουν εκτός της συνέχειας και έτσι δεν μπόρεσαν για 2η διαδοχική χρονιά να αποκλείσουν τον συγκεκριμένο αγγλικό σύλλογο. Ότι είχε συμβεί έναν χρόνο πριν δεν έγινε το 2021. Παρόλα αυτά έφτασαν να παίζουν Ευρώπη έως και 18 Μαρτίου του 2021.


image

Οι μεγάλες νίκες με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, η μαθηματική κατάκτηση του τίτλου, το viral γκολ του Μπουχαλάκη και η απώλεια του Κυπέλλου

Εντός των συνόρων ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στο πρωτάθλημα.

Πέτυχε μάλιστα και ορισμένες εμφατικές νίκες. Νίκες κυριαρχίας έναντι των αντιπάλων του όπως το 3-0 στην κανονική διάρκεια με την ΑΕΚ, το 3-0 με τον ΠΑΟΚ και ενώ στα play offs ήταν ακόμα πιο ισχυρός με το 1-5 με την ΑΕΚ και το 1-4 με τον Παναθηναϊκό!

Ειδικά το 1-5 με την ΑΕΚ μπορεί από αγωνιστικής πλευράς να είναι και τοπ στιγμή μες στο 2021 από πλευράς δυναμικής αγώνα, όπου είχε πρωταγωνιστές τους Μασούρα, Μαντί Καμαρά, Ελ Αραμπί, Φορτούνη και Χολέμπας και το σκορ ήταν 0-4 στο ημίχρονο!

Η μαθηματική κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή (του 46ου στην ιστορία των Ερυθρόλευκων) ήρθε στις 11 Απριλίου του 2021. Μάλιστα είχε διπλή σημασία διότι έγινε με το 3-1 σε βάρος του αιωνίου αντιπάλου του, του Παναθηναϊκού στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Στον θεσμό του Κυπέλλου το νταμπλ δεν επετεύχθη καθώς ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στον τελικό του ΟΑΚΑ με 2-1 από τον ΠΑΟΚ και ενώ στον θεσμό είχε αποκλείσει νωρίτερα Άρη και ΠΑΣ Γιάννινα. Εάν τα είχε καταφέρει βέβαια θα είχε κάνει 2ο νταμπλ στη σειρά. Προφανώς και ο τελικός αυτός αντιμετωπίστηκε ως μία αγωνιστική αποτυχία για τους Ερυθρόλευκους.

Στο Κύπελλο βέβαια πριν τον τελικό υπήρξε η γκολάρα - χαϊλαϊτ του Μπουχαλάκη με τον Άρη. Με ένα σπάνιο και πανέξυπνο γκολ (που έγινε φυσικά viral) ο Κρητικός χαφ έκανε το 1-1 με τον Άρη κι έδωσε την πρόκριση στο Κύπελλο στον Ολυμπιακό (στα ημιτελικά όπου οι Πειραιώτες έπαιξαν και απέκλεισαν τον ΠΑΣ). Συγκεκριμένα, ο 28χρονος διεθνής μέσος - λίγα λεπτά πριν τη λήξη - με το που άφησε ο πορτιέρε του Άρη, Κουέστα την μπάλα στο έδαφος, μπήκε στο γήπεδο, έκλεψε την μπάλα και πλασάροντας σε κενή εστία ισοφάρισε σε 1-1. Ένα γκολ που θύμισε τέρματα παικτών όπως ο Αρσάβιν.

image

Μεγάλος άτυχος ξανά ο Φορτούνης με ρήξη χιαστού

Τον μήνα Ιούνιο ο Κώστας Φορτούνης για δεύτερη φορά στην καριέρα του τραυματίστηκε σοβαρά. Έχουμε να κάνουμε με δύο χιαστούς από το 2019 έως το 2021. Βαρύ πλήγμα για έναν παίκτη και ήταν μάλιστα δύο χιαστοί σε δύο διαφορετικά πόδια.

Ο Φορτούνης τη ζημιά την έπαθε πάλι σε φιλικό. Ήταν το ματς με τη Βόλσφμπεργκερ και οι εξετάσεις έδειξαν το πρόβλημα που σήμαινε πως ήθελε χειρουργείο αλλά και ότι θα έμενε εκτός δράσης για ένα διάστημα έξι μηνών.

Το θετικό για τον ίδιο τον παίκτη ήταν ο ερχομός του γιου του αλλά και η μεγάλη θέλησή του να γυρίσει στην ενεργό δράση με τη φανέλα των Πειραιωτών. Μες στο πρώτο μισό του 2021 δεν πρόλαβε πάντως να παίξει και αυτό λογικά θα γίνει το 2022.

image

Το... χτύπημα του Covid-19, ο αποκλεισμός από τη Λουντογκόρετς και η... κατσάδα Μαρινάκη!

Αναμφίβολα ο Ολυμπιακός δεν πέρασε ένα εύκολο ευρωπαϊκό καλοκαίρι έχοντας... χτυπηθεί από κρούσματα Covid-19 αλλά και με τραυματισμούς χάνοντας κομβικούς του παίκτες για ματς όπως με τη Νέφτσι Μπακού όπως τον Ελ Αραμπί, τον Σωκράτη και τον Εμβιλά. Γενικά ο κορονοϊός τον... χτύπησε και στο 2021. Ο ίδιος ο Πέδρο Μαρτίνς μιλώντας τότε στη NOVA είχε μιλήσει για τις πιο δύσκολες 72 ώρες στην προπονητική του καριέρα.

Ο Ολυμπιακός πάντως αν και... μισός θα ξεπερνούσε το εμπόδιο της Νέφτσι Μπακού και στο Καραϊσκάκη που θα είχε ξανά κόσμο μετά από καιρό αλλά και εκτός έδρας. Με τη βουλγαρική Λουντογκόρετς όμως δεν τα κατάφερε και έμεινε εκτός της φάσης των ομίλων του Champions League με ισοπαλία στο Φάληρο και ήττα στα πέναλτι στη Βουλγαρία. Μία ήττα που τον... πόνεσε αγωνιστικά και οικονομικά με παίκτες όπως οι Βαλμπουενά και Χασάν να χάνουν καθοριστικά πέναλτι στη σχετική διαδικασία και τον Μπα να βλέπει κόκκινη πριν το ματς πάει στην παράταση.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέφθηκε το Αθλητικό Κέντρο στον Ρέντη προκειμένου να μιλήσει στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Το αφεντικό της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ έτριξε τα δόντια στους παίκτες, έκανε λόγο για αδιαφορία και ισχυρίστηκε πως με την ποιότητα που έχει το ρόστερ δεν χρειάζονταν μεταγραφές για να κατακτηθεί η πρόκριση. Ισχυρίστηκε ότι ο αποκλεισμός από το Champions League είναι μια ζημιά 25 εκατομμυρίων «την οποία θα καλύψω εξ ολοκλήρου εγώ», όπως επισήμανε.

Ειδικότερα τότε είχε πει προς την ομάδα: «Ο λόγος που ήρθα σήμερα εδώ είναι για να σας εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για το παιχνίδι με τη Λουντογκόρετς και τον αποκλεισμό μας από το Champions League. Δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος όχι μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως από την απόδοσή σας, η οποία κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις δυνατότητες σας.

Από τη μία είδα μια πεινασμένη ομάδα να τα δίνει όλα ενώ εμείς ήμασταν παθητικοί και μάλιστα κάποιοι παίκτες ήταν τόσο αδιάφοροι που προσβάλλουν με την απόδοσή τους και τα λάθη τους την ιστορία μας. Ο προπονητής αποφασίζει για αυτά, αλλά εσείς θα πρέπει να δίνετε το 110% των δυνάμεών σας, ματώνοντας τη φανέλα σας μέσα στο γήπεδο, αλλιώς ορισμένοι από εσάς δεν θα έχουν καν θέση στην ομάδα. Επιπλέον, ξέρετε πολύ καλά ότι με την ποιότητά σας τόσο με τη Λουντογκόρετς όσο και με τη Nέφτσι δεν χρειάζονταν μεταγραφές για να προκριθούμε, αρκούσε να παίξετε με δύναμη και πάθος σύμφωνα με τις δυνατότητές σας.

Εγώ και ο κόσμος μας περιμέναμε την πρόκριση στο Champions League. Ολόκληρο το ρόστερ αυτής της ομάδας, είναι χτισμένο για το Champions League και δεδομένων των συνθηκών είναι το ακριβότερο ρόστερ που είχαμε. Όμως τώρα πρέπει να συνεχίσουμε στο Europa League και πρέπει να τα δώσετε όλα ώστε το πάθημα να μας γίνει μάθημα για να βγει κάτι καλό από αυτόν τον αποκλεισμό. Πρέπει να τα δώσετε όλα, όχι μόνο για να περάσουμε στους ομίλους του Europa League αλλά και για να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Πιστεύω στις δυνατότητές σας και είναι στο χέρι σας. Αρκεί να το θέλετε όσο όλοι εμείς που είμαστε γύρω σας.

Το γεγονός ότι δεν συνεχίζουμε στο Champions League είναι μια ζημιά 25 εκατομμυρίων, την οποία θα καλύψω εξ ολοκλήρου εγώ. Αυτό να είστε σίγουροι ότι θα γίνει όπως και ό,τι άλλο χρειαστεί για περαιτέρω ενίσχυση με τις προσθήκες και αποχωρήσεις ορισμένων παικτών με στόχο πάντα στο τέλος να βγούμε πάλι νικητές.

Σχεδόν δυο χρόνια τώρα με άδεια γήπεδα με παρά πολλά προβλήματα λόγω κορονοϊού, με μειωμένα έσοδα αλλά και με προσωπικές μας υπερβάσεις, φροντίσαμε να μην σας λείψει τίποτα ώστε συγκεντρωμένοι να φέρνετε πολύ καλά αποτελέσματα όπως την κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων, σημαντικές νίκες και προκρίσεις στην Ευρώπη. Άρα ξέρετε πολύ καλά ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Να δουλέψετε σκληρά με προσωπικές υπερβάσεις, με δύναμη, πάθος και αυτοσυγκέντρωση και να είστε σίγουροι ότι ο Ολυμπιακός θα είναι και πάλι νικητής. Περιμένω να τα δω όλα αυτά από τις προπονήσεις κιόλας μέχρι και τα επόμενα ματς».​

image

Η αποχώρηση του Σα, ο διάδοχος Βατσλίκ, το... διαμάντι Αγκιμπού Καμαρά και ο γκολεαδόρ Τικίνιο

Από πλευράς ρόστερ ο Ζοσέ Σα μετά από μία τριετία στον Ολυμπιακό είπε... αντίο για να συνεχίσει την καριέρα του στην Premier και την ομάδα των Γουλβς. Ο αγγλικός σύλλογος έδωσε περίπου 10 εκατ. ευρώ για τον διεθνή Πορτογάλο γκολκίπερ που είχε περάσει και ένα διάστημα ντεφορμαρίσματος και έντονης αμφισβήτησης λόγω αρκετών μέτριων έως κακών εμφανίσεών του.

Χαρακτηριστικό ήταν όταν η σύντροφός του - που έγινε και γυναίκα του - Ρακέλ Γιάκομπ είχε... ξεσπάσει μέσω Insta Story που έκανε λόγο για μηνύματα τα οποία της έστειλαν οπαδοί (προφανώς άσχημα μηνύματα) λόγω της απόδοσης του άντρα της στο παιχνίδι με την Άρσεναλ. Μεταξύ άλλων η Ρακέλ αναφέρει για τον Ζοσέ Σα πως «δεν είμαι το άτομο που θα σωπάσει και σχετικά με τα μηνύματα που έχω δεχθεί το τελευταίο 24ωρο.

Πρώτον: είμαι η γυναίκα ενός παίκτη και όχι ένας ποδοσφαιριστής. Ακόμα και έτσι δεν έχετε το δικαίωμα να μην με σέβεστε. Δεύτερον όποιος είναι οπαδός ή φίλαθλος του Ολυμπιακού να έχει πιο καλή μνήμη για τη φανταστική προσφορά του άνδρα μου τις τελευταίες 2 σεζόν και θα πρέπει προτού τον κριτικάρετε να δείτε την ποιότητά του. Κακές στιγμές όλοι έχουν. Τρίτον: για όσους λένε πως έχασε το πάθος του και δεν θέλει να είναι εδώ άλλο την ίδια ημέρα του αγώνα ήταν η κηδεία της γιαγιάς του και δεν μπορούσε να στηρίξει την οικογένειά του και να είναι εκεί να πει 'αντίο'.

Εάν αυτό δεν είναι αγάπη πάνω απ' όλα για την ομάδα και υπευθυνότητα για τη δουλειά του δεν ξέρω το τι άλλο είναι. Θα υπερασπίζομαι και θα στηρίζω την ομάδα (τον Ολυμπιακό) στα καλά αλλά περισσότερο στις κακές στιγμές. Θα στηρίζω και θα ανυψώνω ηθικά τον άντρα μου πάντα και σε όλες τις στιγμές και θα το κάνω είτε έχω στήριξη από εσάς και είτε όχι. Εάν όμως είστε φίλαθλοι της ομάδας θα πρέπει και εσείς να έχετε την ίδια αποστολή». Ο Ολυμπιακός κάλυψε το κενό του Σα με την απόκτηση του διεθνούς Τσέχου γκολκίπερ, Τόμας Βατσλίκ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών.

Η σπουδαιότερη κίνηση όλων πάντως αποδείχθηκε του 20χρονου συμπατριώτη του Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός δεν ανανέωσε ποτέ το συμβόλαιό του με τη Λιλ και οι Πειραιώτες εντόπισαν το ταλέντο του και άδραξαν τη μεγάλη ευκαιρία. Ο νεαρός Αγκιμπού αποδείχθηκε λίρα 100 και η πιο μεγάλη μεταγραφή του Ολυμπιακού.

Ο Αγκιμπού Καμαρά μπορεί να παίξει χαφ, εξτρέμ αλλά και κρυφός κυνηγός. Σε 24 ματς με τον Ολυμπιακό το 2021 είχε 5 γκολ και 4 ασίστ. Στο δε ελληνικό πρωτάθλημα είναι 2ος σκόρερ του Ολυμπιακού με 4 γκολ και 1ος σε ασίστ με 3 τον αριθμό. Ένας εξαιρετικός παίκτης και ίσως η πιο μεγάλη αποκάλυψη της ελληνικής Λίγκας.

Σπουδαία κίνηση ήταν και εκείνη του ελεύθερου Τικίνιο. Ο Βραζιλιάνος φορ είχε αποκτηθεί ως μία έξτρα λύση στον επιθετικό τομέα (από τον Ολυμπιακό αποχώρησε ως γνωστόν ο Χασάν) και παρά τον τραυματισμό στον ώμο του ο άλλοτε επιθετικός της Πόρτο έβαλε 8 γκολ σε 23 αγώνες και σημαντικά γκολ όπως με Φενέρ στην Ευρώπη. Υπήρχαν βέβαια και μεταγραφές που δεν βγήκαν στον Ολυμπιακό, όπως των εξτρέμ Λόπες και Ονιεκούρου (ο Νιγηριανός ήταν και η ακριβότερη αγορά παίκτη στη Λίγκα με 5 εκατ. ευρώ).

image

Η υπόθεση Σεμέδο που απασχόλησε το πανελλήνιο και τον έθεσε εκτός ομάδας

Στα τέλη Αυγούστου του 2021 ο Οργανισμός του Ολυμπιακού βίωσε την υπόθεση του Ρούμπεν Σεμέδο και το σοκ από τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση σε μία 17χρονη κοπέλα και σε μία υπόθεση όπου βρέθηκε να κατηγορείται και ένας Νιγηριανός μάνατζερ καλλιτεχνών και όχι μόνο. Μία υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο για αρκετές ημέρες. Ο Σεμέδο εκείνη την περίοδο είχε τεθεί εκτός της ευρωπαϊκής λίστας των Πειραιωτών λόγω της εικόνας του με τη Λουντογκόρετς και εν τέλει τέθηκε και εκτός γενικότερα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η απολογία του Ρούμπεν Σεμέδο και με απόφαση του ανακριτή και εισαγγελέα ο ποδοσφαιριστής αφέθηκε ελεύθερος, με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ και χωρίς άλλους περιοριστικούς όρους. Ο Ολυμπιακός τοποθετήθηκε δημόσια και επίσημα από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση τονίζοντας πως σέβεται τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη ενώ ο Σεμέδο θα επέστρεφε με την υπόλοιπη ομάδα στις προπονήσεις στα μέσα Νοεμβρίου του 2021.

Ο άλλοτε βασικός μπακ του Ολυμπιακού - που είχε πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού - μετά την επιστροφή του έπαιξε μόνο σε έναν αγώνα. Στην ήττα των Ερυθρόλευκων με 3-2 από τον Λεβαδειακό στο Κύπελλο, όπου σκόραρε και στη συνέχεια μετά και την έλευση Μανωλά άρχισε να δρομολογείται η αποχώρησή του από τον σύλλογο. Γενικά ήταν μία υπόθεση που... ταλάνισε τον σύλλογο υπό την έννοια ότι έχασε τον βασικό στόπερ του και άλλοτε αρχηγό του και με τέτοιο τρόπο ενώ ο Σεμέδο είχε αρχίσει την πτωτική του πορεία από τον χαμένο τελικό με τον ΠΑΟΚ και μετά.

image

Η μεγάλη βραδιά με Φενέρ, ο ρέκορντμαν Ελ Αραμπί, η χρονιά του Μασούρα και το +11 στο πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη βρέθηκε στη φάση των ομίλων του Europa League όπου την πιο μεγάλη βραδιά την είχε με τη Φενέρ εκτός έδρας με το εμφατικό 3-0. Στην κορυφαία του εμφάνιση για το 2021 εκτός των συνόρων ο Ολυμπιακός βρήκε 2 γκολ από τον Μασούρα (που είχε και 1 ασίστ) και ένα από τον Τικίνιο.

Η νίκη αυτή συγκίνησε ιδιαίτερα τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης μιλώντας στην κάμερα της COSMOTE TV για το σπουδαίο 3-0 του Ολυμπιακού με τη Φενέρ είχε σχολιάσει σχετικά: «Έχει μεγάλη σημασία αυτή η νίκη μας μες στην Πόλη. Στην Πόλη μας. Είναι κάτι πολύ μεγάλο και αφιερώμενο στους Έλληνες. Έλλαδα, Θρύλος και Θρησκεία μες στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ευχαριστούμε τον προπονητή μας. Αυτήν την επιτυχία θα τον θυμόμαστε για χρόνια.

Οι πανηγυρισμοί τελειώνουν όμως από απόψε το βράδυ. Έχουμε το μεγάλο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που θέλουμε νίκη. Στα δύσκολα ονειρευόμαστε. Να το βλέπουν αυτό όποιοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες και έναν πολύ καλό προπονητή. Είναι μία τεράστια νίκη και την αφιερώνουμε σε όλους τους Έλληνες. Μία μεγάλη νίκη μες στην Πόλη». Ο Ολυμπιακός στον όμιλό του πέρασε ως 2ος και κληρώθηκε με την ιταλική Αταλάντα στην επόμενη φάση του Europa με τα ματς να αναμένονται μες στον Φλεβάρη.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα παρότι σε ορισμένα ματς η εμφάνιση των παικτών του Μαρτίνς δεν ήταν η ανάλογη σε σειρά 15 αγώνων είχαν μόνο 2 ισοπαλίες.

Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν το 2021 σε μία διαφορά +11 από τη 2η ΑΕΚ. Σε επίπεδο ντέρμπι ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος με τον Παναθηναϊκό και νίκησε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Όσο για το ελληνικό στοιχείο; Ο Μασούρας υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας με το 2021 να του έχει μείνει στη μνήμη και δικαίως. Το 2020-2021 είχε χρονιά με 49 αγώνες, 15 γκολ και 4 ασίστ και στο πρώτο μισό του 2021-2022 έχει 23 αγώνες με 6 γκολ και 4 ασίστ. Σε επίπεδο παικτών - κλειδιά αυτοί σίγουρα ήταν οι Σισέ στην άμυνα, που έγινε και πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού από τους μπακ αλλά και ο Εμβιλά. Ακόμα και ο Ρέαμπτσιουκ - με το κομβικό γκολ με την Αντβέρπ - και ο Βαλμπουενά είχαν στιγμές που προσέφεραν.

Ιστορία όμως έγραψε και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. O Μαροκινός σκοράροντας κόντρα στην Αϊντραχτ στις αρχές Νοεμβρίου του 2021 έγραψε το όνομά του με «χρυσά γράμμα» στην ιστορία των «ερυθρολεύκων».

Ο 34χρονος βρήκε δίχτυα στο 12' της αναμέτρησης με την Αϊντραχτ, έφτασε τα 16 γκολ στα εκτός συνόρων ματς με τον Ολυμπιακό και είναι πλέον μόνος πρώτος στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς άφησε τους Τζόρτζεβιτς και Μήτρογλου στα 15. Μάλιστα το επίτευγμά του είναι ακόμη πιο ξεχωριστό, αφού χρειάστηκε μόλις 33 παιχνίδια για να το πετύχει. Ο Ελ Αραμπί έχει 14 γκολ φέτος με 24 ματς. Στον Ολυμπιακό έχει 124 αγώνες με 69 γκολ και 15 ασίστ.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (γκολ/συμμετοχές)

1 Ελ Αράμπι Γιουσέφ 16/33
2 Τζόρτζεβιτς Πρέντραγκ 15/83
3 Μήτρογλου Κώστας 15/44
4 Αναστόπουλος Νίκος 14/29
5 Γιαννακόπουλος Στέλιος 9/40
6 Σιδέρης Γιώργος 8/20
7 Αλεξανδρής Αλέξης 8/36
8 Τζιοβάνι 8/38
9 Φορτούνης Κώστας 8/56
10 Στολτίδης Ιεροκλής 8/44
11 Ντιόγκο 8/19

image

Το μεγάλο μεταγραφικό... μπαμ με τον Μανωλά και ο Μαρτίνς μία... κατηγορία πλέον μόνος του

Το καλύτερο από μεταγραφικής πλευράς πάντως ο Ολυμπιακός το φύλαγε λίγο πριν το τέλος ή εάν θέλετε το κλείσιμο του 2021 και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου.

Ποιο ήταν αυτό; Το deal με τη Νάπολι για την επιστροφή του 30χρονου Ναξιώτη στόπερ Κώστα Μανωλά στην ομάδα του Ολυμπιακού. Ουσιαστικά ήταν η κορυφαία μεταγραφή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ένας παίκτης που γυρίζει σε πολύ καλή ηλικία.

Ο Μανωλάς ήθελε πολύ να επιστρέψει και να παίξει ξανά με τη φανέλα του Ολυμπιακού, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Στην άφιξή του στα γραφεία της ΠΑΕ για τις υπογραφές του συμβολαίου του αποθεώθηκε από τους οπαδούς της ομάδας, φώναξε και τραγούδησε συνθήματα μαζί τους και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο πέφτοντας από τα 4 εκατ. ευρώ που έπαιρνε ετησίως στη Νάπολι στο 1.5 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό, ο οποίος αγόρασε τον παίκτη για ένα ποσό περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μανωλάς τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή που αγωνίστηκα με τη φανέλα ένιωσα ένα συναίσθημα που δεν το έχω ξανανιώσει με καμία φανέλα που έχω βάλει στη ζωή μου. Αυτό που με έκανε να γυρίσω είναι ότι ανυπομονώ να παίξω στο Καραϊσκάκη με γεμάτο κόσμο.

Τον κόσμο του Ολυμπιακού δεν τον έχω συναντήσει πουθενά. Έχω παίξει σε 4 ομάδες στη ζωή μου. Είναι τιμή μου και νιώθω πολύ περήφανος που θα ξαναφορέσω τη φανέλα του Ολυμπιακού». Ακόμα πως θα δώσει και την ψυχή του στο γήπεδο.

Όσο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη που είχε ξεχωρίσει από μικρό τον Μανωλά εκείνος επισήμανε πως «ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τον Ολυμπιακό, ήταν πάντα κοντά στον Ολυμπιακό. Είναι παίκτης με μεγάλη ψυχή, από μικρός ακόμα. Έχει μεγάλη δύναμη, μεγάλη ταχύτητα και εμπειρία από τις μεγάλες ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας παίκτης που ηγείται στον Ολυμπιακό: Έχει μεγάλα καρύδια. Είμαστε χαρούμενοι που είναι μαζί μας. Τον είχα ξεχωρίσει από τότε που ήταν μικρός και τον ήθελα κοντά μας».

Το 2021 όμως είναι και μία χρονιά που θα έχει να τη θυμάται και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο 51χρονος Πορτογάλος έγινε ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία των Πειραιωτών ξεπερνώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και φτάνοντας τα 192 παιχνίδια στον πάγκο των Ερυθρόλευκων. Σε 192 αγώνες από το 2018 οπότε και πρωτοανέλαβε τον Ολυμπιακό έχει 130 νίκες, 32 ισοπαλίες και 30 ήττες έχοντας 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και μεγάλες ευρωπαϊκές προκρίσεις όπως με Μίλαν και Άρσεναλ.