Μιλγουόκι Μπακς: Από το «tanking» στο σερί νικών

Μιλγουόκι Μπακς: Από το «tanking» στο σερί νικών

Η αρχική κεντρική ιδέα γι' αυτό το κείμενο επέβαλλε την ενασχόληση με την μέτρια πορεία των Μιλγουόκι Μπακς στην τρέχουσα σεζόν.

Μόνο που οι πρωταθλητές ήθελαν να γράψουν την ιστορία με το δικό τους... μελάνι. Όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Στο παρκέ. Η ιδέα διαφοροποιήθηκε. Ήρθε στα μέτρα που έπρεπε. Η εκκίνηση των Μπακς ήταν... άκυρη. Στη συνέχεια, ωστόσο, η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο άλλαξε πρόσωπο. Οι τραυματίες/απόντες επέστρεψαν. Το σερί «γράφει» 6-0. Και το ρεκόρ 12-8.

Όχι το καλύτερο, όχι το χειρότερο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε αστειευτεί. Βαθιά μέσα του ήξερε ότι δεν έκανε πλάκα. «Νόμιζα ότι κάναμε tanking», είπε μετά από μία νίκη που απλώς βελτίωσε το αρνητικό ρεκόρ των πρωταθλητών.

Πάμε, όμως, από την αρχή...

Η μυρωδιά της σαμπάνιας στα αποδυτήρια των Μιλγουόκι Μπακς δεν έχει ξεθυμάνει ακόμη. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι και ο καπνός από τα πούρα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, έχει «ποτίσει» τους τοίχους.

Θαρρείς πως στο ξεκίνημα της σεζόν είχε... κολλήσει και στο μυαλό των παικτών.

Η πρώτη εμφάνιση, την ημέρα της παράδοσης των δακτυλιδιών, θύμισε την περσινή ομάδα. Μετά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο διακόπτης γύρισε.

Βλέπετε, ένας πρωταθλητής οφείλει να παίζει ως πρωταθλητής τη σεζόν της υπεράσπισης. Και οι Μπακς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ήταν φανερά μία ομάδα δίχως νεύρο. Και πολλά προβλήματα.

Τα οποία συμπυκνώνονται σε μία μονάχα λέξη: «ΑΠΟΥΣΙΕΣ».

Από την αρχή της σεζόν, ο Μπρουκ Λόπεζ είναι εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο βασικός σέντερ (που λατρεύει να σουτάρει και τρίποντα) χάθηκε. Στην πρεμιέρα τραυματίστηκε και ο Τζρου Χόλιντεϊ. Ενώ λίγες ημέρες αργότερα, ο Κρις Μίντλετον κόλλησε κορονοϊό! Ενώ και ο Μπόμπι Πόρτις έχασε μερικές αναμετρήσεις με πρόβλημα τραυματισμού.

Ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τον Ντόντε ΝτιΒιτσέντζο, ο οποίος μέχρι να τραυματιστεί σοβαρά πέρσι (και παραμένει εκτός) ήταν μέλος της βασικής πεντάδας των πρωταθλητών.

Ουσιαστικά, κύλησε ένας μήνας αγώνων με τους Μπακς να μην παίζουν πλήρης. Ακόμη δεν παίζουν, αφού ο Λόπεζ εξακολουθεί να είναι νοκ άουτ.

To απίθανο με τους Μπακς είναι πως διαθέτουν την 6η καλύτερη άμυνα (με 106 πόντους), μετά την επικράτηση στο Ντένβερ με 120-109, και την 11η καλύτερη επίθεση (με 108.9 πόντους).

Και πως όταν η... αγία τριάδα τους είναι στο παρκέ (Giannis, Τζρου και Κρις) τότε δεν χάνουν. Οι τρεις τους, μετά και το ματς στο Κολοράντο τα ξημερώματα του Σαββάτου, έχουν αγωνιστεί μαζί σε 8 από τα 20 ματς και το ρεκόρ των Μπακς είναι αψεγάδιαστο, 8-0. Και η διαφορά σε κάθε επικράτηση φτάνει στους 15 πόντους!

image

Ο Giannis που είναι πάντα εκεί

Η μόνη σταθερά στη φετινή σεζόν και ενώ ζυγώνουμε στη συμπλήρωση της πρώτης 20άδας αγώνων, είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Έχει απουσιάσει μόνο από ένα ματς. Και στα υπόλοιπα... σαρώνει. Οι 27.2 πόντοι που σημειώνει είναι η 4η καλύτερη επίδοσή του και ικανή να τον φέρει στην 3η θέση των σκόρερ!

Είναι βελτιωμένος στις ελεύθερες βολές (69.2% φέτος, 68.5% πέρσι), χειρότερος στα τρίποντα (27.5% φέτος, 30.3% πέρσι) και το πιο σημαντικό, χειρότερος στα δίποντα! Πέρσι είχε 63.6%, ωστόσο φέτος σουτάρει με 58.4%!

Και όμως, οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Σε 13 αναμετρήσεις των Μπακς, όπου ο Giannis έχει αγωνιστεί έχει θετικό πρόσημο στην κατηγορία «+/-». Και στα υπόλοιπα 6 έχει αρνητικό.

Ποιοι είναι το ρεκόρ των Μπακς με τον Αντετοκούνμπο στο αρνητικό «πρόσημο»; Μόνο ήττες, 0-6! Κοινώς, όταν ο Γιάννης δεν τους επηρεάζει θετικά στο παρκέ ή δεν υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία από τους συμπαίκτες του, έρχεται η καταστροφή! Είναι και αυτό σημείο των (τότε) καιρών, όταν οι Μπακς έπαιζαν με απουσίες.

Από το ξεκίνημα της σεζόν, ο Greek Freak έχει βάλει στο παιχνίδι του και το σουτ από μέση απόσταση. Έτσι δικαιολογείται και η μικρή πτώση στο ποσοστό των διπόντων, αφού πλέον θέλει (και μπορεί) να απειλεί από μακριά, για να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες.

Φέτος έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της επιλογής – από κάποιες ομάδες – του double team πάνω στον Αντετοκούμπο, αντί του παραδοσιακού «τείχους» που επιχειρούσε να σταματήσει τον δύο φορές MVP.

Trade; Ποιο trade;

Ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα. Οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν δημιουργήσει τους Big-3 τους, έχουν προσθέσει σημαντικά κομμάτια, με κυριότερο αυτό του Γκρέισον Άλεν που απέδειξε ότι μπορεί να δώσει λύσεις (14.4 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ).

Αν οι Μπακς πρέπει να αναζητήσουν κάτι, είναι ένας νέος... Πι Τζέι Τάκερ. Η ερμηνεία είναι διπλή. Γιατί πρέπει να βρουν ένα «λαβράκι» όπως αποδείχτηκε ο Τάκερ και πρέπει να βρουν ένα τύπο για να καλύψει το κενό στην... σκληράδα που έδινε ο φόργουορντ των Μαϊάμι Χιτ, πια.

Βέβαια, μία ανταλλαγή θα σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν φανέλα. Και αυτή τη στιγμή, με δεδομένη τη «χημεία» τόσο ο Μάικ Μπουντενχόλζερ, όσο και ο general manager, Τζον Χορστ (αμφότεροι υπέγραψαν επεκτάσεις στα συμβόλαιά τους) δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία συνταρακτικών αλλαγών. Εκτός και αν το σερί των πέντε νικών διαδεχθεί κάτι μη αναμενόμενο. Ή υπάρξει ένας σοβαρός τραυματισμός.

Πάντως, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Περισσότερο για να γίνεται κουβέντα. Για την προσθήκη ενός ακόμη σταρ δεν γίνεται ούτε καν λόγος, αφού δεν υπάρχει περιθώριο στο salary cap, εκτός και αν αποχωρήσει ένας εκ των Μίντλετον ή Χόλιντεϊ. Ένα σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» αυτή τη στιγμή.

Αν οι Μπακς κινηθούν για κάτι θα είναι για την ενίσχυση του πάγκου τους. Και του περιφερειακού σουτ, το οποίο φέτος είναι λίγο χειρότερο από το περσινό, αλλά με περισσότερα άστοχα σουτ στην πλειοψηφία των αγώνων.

Πάντως, αρκετές ομάδες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον Τζόρνταν Νουόρα, με τους Μπακς να κρατούν στάση αναμονής μέχρι στιγμής.

image

Στο Μιλγουόκι είναι πια «βασιλιάς». Δεν τον αγγίζει κανείς! Από την περσινή έντονη αμφισβήτηση και το... τελεσίγραφο για επιτυχία ή απόλυση, ο Μπουντενχόλζερ έχει διανύσει μία μικρή διαδρομή.

Με μερικά εξαιρετικά φωτεινά σημεία. Την πρόκριση επί των Μπρούκλιν Νετς. Και φυσικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και ρεκόρ 174-73 σε τέσσερα χρόνια στον πάγκο της ομάδας του Ουισκόνσιν.

Ο ίδιος ο προπονητής των Μπακς γνωρίζει ότι το repeat είναι δύσκολη υπόθεση και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Και γι' αυτό δεν θέλει να βάλει περισσότερη πίεση στους παίκτες του. Ξέρει ότι το υλικό υπάρχει: ένας MVP, ένας προπονητής της χρονιάς (δις) και ένας general manager της χρονιάς.

Και κάτι ακόμη, η περσινή σεζόν απέδειξε ότι η κανονική περίοδος έχει σημασία, αλλά όχι τη μεγαλύτερη. Τα playoffs μετρούν και εκεί θέλει τους Μπακς στο 100%.

Ήδη επιχειρεί να αλλάξει κάποια πράγματα στο παιχνίδι των Μπακς, προκειμένου η μπάλα να κυκλοφορεί καλύτερο και ο Αντετοκούνμπο να έχει περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρει ή να δημιουργήσει, ενώ σε ορισμένα ματς έχει ανοίξει το ροτέισον.

Δίνοντας χρόνο συμμετοχής στον Θανάση Αντετοκούνμπο, τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και άλλους παίκτες που λογίζονται ως λύσεις ανάγκης και παγκίτες.

Όπως και να έχει, ο Μπουντενχόλζερ δεν αισθάνεται πίεση. Και δεν θέλει να μεταδώσει μεγαλύτερη στους παίκτες του.

Ο Μπουντενχόλζερ δεν αισθάνεται πίεση. Και δεν θέλει να μεταδώσει μεγαλύτερη στους παίκτες του

image

Η Ανατολή κοντεύει να γίνει... Δύση!

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Ανατολή είναι διαφορετική. Πιο δύσκολη. Περισσότερο απαιτητική. Οι Μαϊάμι Χιτ ενισχύθηκαν, με τις προσθήκες των Κάιλ Λάουρι, Πι Τζέι Τάκερ.

Το ίδιο συνέβη με τους Σικάγο Μπουλς (ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Λόνζο Μπολ) και τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, οι οποίοι έλαβαν μία ολόκληρη... ομάδα αντί του Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Ενώ την ίδια στιγμή, οι περσινές ομάδες-έκπληξη (Ατλάντα Χοκς, Νιου Γιορκ Νικς) έχουν ξεκινήσει νωθρά, ενώ και οι Φιλαντέλφια 76ερς, λόγω της επιμονής του Μπεν Σίμονς να μην αγωνιστεί, αλλά και των απουσιών των Τζοέλ Εμπίντ, Τομπάιας Χάρις, λόγω κορονοϊού.

Όπως καταλαβαίνει κανείς και η φετινή Ανατολή είναι «κίνδυνος-θάνατος» για τους Μιλγουόκι Μπακς, με τουλάχιστον δύο απειλές (Χιτ, Μπουλς) και χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτές τους Μπρούκλιν Νετς.

Η ομάδα που έφτασε σε Game 7 πέρσι με τους Μπακς, ακόμη και χωρίς τον Καϊρί Ίρβινγκ, ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί, έχει το Νο1 στην Ανατολή (μέχρι στιγμής, με ρεκόρ 14-5) και φαντάζει ως η ομάδα που οι Μπακς πρέπει να αποκλείσουν, αν θέλουν να φτάσουν ξανά στους τελικούς του ΝΒΑ.