Γκονθάλεθ στο gazzetta.gr: «Αν υπήρχε VAR; Η Ισπανία θα έπαιζε με δέκα παίκτες»

Δημήτρης Σαμόλης
Γκονθάλεθ στο gazzetta.gr: «Αν υπήρχε VAR; Η Ισπανία θα έπαιζε με δέκα παίκτες»

bet365

Ο αναλυτής διαιτησίας στην εφημερίδα «AS» και στον ραδιοφωνικό σταθμό «SER», Ιτουράλδε Γκονθάλεθ, μίλησε στο gazzetta.gr και δήλωσε ότι η απουσία του VAR ευνόησε μία ομάδα στο Ισπανία - Ελλάδα και αυτή ήταν η «φούρια ρόχα».

Η Ελλάδα κατέκτησε σπουδαίο αποτέλεσμα το βράδυ της Πέμπτης (25/3) στη Γρανάδα. Το 1-1 κόντρα στην Ισπανία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θεωρείται επιτυχία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο μπορεί να είχε μία τελική, το γκολ, και να περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Και οι Ισπανοί μπορεί να γκρίνιαξαν για τη διαιτησία, οι παίκτες δηλαδή, όχι ο προπονητής Λουίς Ενρίκε, αλλά σύμφωνα με τον αναλυτή διαιτησίας στην εφημερίδα «AS» και στον ραδιοφωνικό σταθμό «SER», Ιτουράλδε Γκονθάλεθ, δεν έχουν καθόλου δίκιο. Όπως υποστήριξε ο παλαίμαχος ρέφερι στο gazzetta.gr, αν η απουσία του VAR ευνόησε μία ομάδα, αυτή ήταν η «φούρια ρόχα».

Αναφέρατε και χθες (25/3) ότι το μαρκάρισμα του Ίνιγκο Μαρτίνεθ στον Γιώργο Μασούρα ήταν πέναλτι και κόκκινη. Μπορείτε να μας σχολιάσετε τη φάση;

«Ήταν ξεκάθαρο πέναλτι. Ο αμυντικός έκανε κακό κοντρόλ και όταν πήγε να εμπλακεί στη διεκδίκηση, ενώ καθάρισε τη μπάλα, σήκωσε το πόδι και χτύπησε στο γόνατο τον παίκτη της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν τιμωρείται η πρόθεση, αλλά ο τρόπος που ένας ποδοσφαιριστής μαρκάρει στην προσπάθειά του να κερδίσει τη μπάλα. Και σε αυτό το μαρκάρισμα το πέναλτι είναι καθαρό, όπως επίσης κόκκινη κάρτα, καθώς θεωρώ ότι ήταν πολύ σκληρό μαρκάρισμα».

Ορισμένοι ποδοσφαιριστές της Ισπανίας δήλωσαν ότι αν υπήρχε το VAR, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά στο παιχνίδι και πως πιθανότατα θα έφταναν στη νίκη. Συμφωνείτε με αυτό;

«Αν υπήρχε VAR, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Δεν θα είχε αλλάξει τίποτα. Αν και βέβαια με το VAR η Ισπανία θα έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής που έπρεπε να δοθεί στον Ίνιγκο Μαρτίνεθ».

Ποια είναι η άποψή σας για τη μονομαχία του Μοράτα με τον Τζαβέλλα; Ο Ισπανός επιθετικός δήλωσε ότι του έγινε πέναλτι.

«Η φάση με τον Μοράτα γίνεται συνήθως στο μπάσκετ. Όταν απλώνουν το χέρι πάνω σου, ρίχνεις τον εαυτό σου πίσω, κάνοντας τον αμυντικό να πέσει. Στην αρχή νομίζεις ότι ο αμυντικός είναι αυτός που μαρκάρει αντικανονικά. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το μαρκάρισμα. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα επαφών και αυτή η επαφή δεν είναι ικανή για να καταλογιστεί πέναλτι».

Ήταν λοιπόν σωστή η διαιτησία του Ιταλού Μάρκο Γκουΐντα;

«Ο διαιτητής έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Το μοναδικό του λάθος ήταν που έκανε τόση ώρα για να καταλογίσει το πέναλτι. Δεν μπορείς να καθυστερείς τόσο γιατί έτσι προκαλείς σύγχιση στους ποδοσφαιριστές. Κατά την άποψή μου του πήρε τόσο πολύ να αποφασίσει, γιατί έχει συνηθίσει στο πρωτάθλημά του να σφυρίζει έχοντας το VAR, ενώ στο χθεσινό παιχνίδι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και έχασε κάποιους σημαντικούς αυτοματισμούς. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο πρώτος βοηθός δεν πήρε σωστές αποφάσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όταν σήκωνε τη σημαία δίχως να έχει βγει εκτός η μπάλα».

Πώς είδατε την ελληνική ομάδα;

«Η άποψή μου για την Εθνική Ελλάδας ενδέχεται να μην είναι σωστή, καθώς εγώ είμαι διαιτητής και όχι αναλυτής του ποδοσφαίρου. Ως φίλαθλος, όμως, μπορώ να σου πω ότι ήταν μια πολύ ομαδική προσπάθεια, μια ομάδα δυνατή στην άμυνα που δεν έκανε συνέχεια φάουλ για να διακόπτεται το παιχνίδι. Κι όλα αυτά σε έναν αγώνα ενάντια στην Ισπανία, με τον τερματοφύλακά της να μην έχει πολλή δουλειά. Αυτό λέει πολλά για τις ικανότητες της Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανία - Ελλάδα 1-1: Ο αναλυτής της AS μιλάει για πέναλτι και κόκκινη κάρτα του Ίνιγκο Μαρτίνεθ

Εφαγαν έξι οι Γερμανοί και εμείς κοιτάζουμε το γάιδαρο στα δόντια;

Η Ελλάδα είχε αμυντικό πλάνο, την αυτοθυσία του Μασούρα, τύχη και σε τρομερή μέρα τους χαφ της (vids)

Πήγε να προστατεύσει τον Ράμος και «κάηκε» ο Λουίς Ενρίκε

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα