Οι παίκτες τιμωρούνται, οι προπονητές και οι ομάδες τιμωρούνται, οι διαιτητές;

Ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα Σμύρνης, Στέφανος Γαλανόπουλος

bet365

 Η αποβολή του τερματοφύλακα του Απόλλωνα Σμύρνης, Στέφανου Γαλανόπουλου στον αγώνα με τη Βουλιαγμένη, μας έδωσε τροφή για σκέψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης παικτών, τεχνικών και ομάδων. 

Μπαίνεις στην KOE TV να παρακολουθήσεις το ντέρμπι Απόλλων Σμύρνης - Βουλιαγμένη στο «Σεράφειο» κολυμβητήριο για το πρωτάθλημα πόλο της Α1 ανδρών και βλέπεις οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι αθλητές να περνούν σε δεύτερο ρόλο.

Σε ένα πρωτάθλημα που δεν έχει τηλεοπτική στέγη, παρά τις μεγάλες επιτυχίες των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, η μίζερη αντιμέτωπισή του σε όλα τα επίπεδα εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Όμως δεν ξεκινήσαμε να γράψουμε τις παρακάτω γραμμές για να σημειώσουμε παθογένειες δεκαετιών, που δεν έχουν ξεπεραστεί.

Η φάση αποβολής του τερματοφύλακα του Απόλλωνα Σμύρνης, Στέφανου Γαλανόπουλου από τον Γιώργο Σταυρίδη, μας έδωσε τροφή για σκέψεις.

Μια απόφαση που σημάδεψε και καθόρισε τον αγώνα, που στα τελευταία του λεπτά μετατράπηκε σε διακωμώδηση του αθλήματος. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.

Ο Απόλλων έπαιζε σε άμυνα με λιγότερο, δύο περίπου λεπτά πριν από το τέλος του 2ου οκταλέπτου, η Βουλιαγμένη αστόχησε και ο Γαλανόπουλος αντέδρασε με ένα επιφώνημα πανηγυρισμού, κάτι που κάνει στις μεγάλες άμυνες.

Πάνω στη φάση ο άλλος διαιτητής Μιχάλης Μπιράκης σφύριξε πέναλτι σε βάρος του Απόλλωνα, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Σταυρίδης έδειχνε την κόκκινη κάρτα στον Γαλανόπουλο, για «έντονη διαμαρτυρία σε απόφαση των διαιτητών», όπως γράφτηκε στο φύλλο αγώνα.

Ο Απόλλων δεν είχε στη σύνθεσή του τον δεύτερο τερματοφύλακα, Βασίλη Καβουσανό εξ αιτίας τραυματισμού και έτσι για δύο και πλέον οκτάλεπτα ένας 16χρονος περιφερειακός, ο Δημήτρης Τσιαβαλιάρης έπαιξε κάτω από την εστία.

Το ντέρμπι χάλασε, έχασε τη μαγεία του και όσα ωραία θα μπορούσε να προσφέρει.

Το θέμα δεν είναι ποιος θα ήταν ο νικητής, αλλά η αντιμετώπιση, σε έναν παίκτη, -οποιονδήποτε παίκτη, σε μια ομάδα - οποιαδήποτε ομάδα και στους φιλάθλους της.

Δεν χρειαζόταν καν να σηκώσεις τηλέφωνο για να μάθεις τι και πώς; Από το βίντεο φαίνεται καθαρά πως ο τερματοφύλακας φωνάζει ένα μακρόσυρτο «ναιιιιι», κοιτώντας είναι η αλήθεια και προς τον Σταυρίδη. Και μετά ο διαιτητής τον έστειλε στα αποδυτήρια.

Πώς αυτό μεταφράστηκε σε «έντονη διαμαρτυρία σε απόφαση των διαιτητών» και σε αποβολή, χωρίς να υπάρχει εξύβριση, αντιαθλητικό χτύπημα σε αντίπαλο, αδυνατούμε να το καταλάβουμε.

Ο Γιώργος Σταυρίδης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διαιτητές σε παγκόσμιο επίπεδο, το καλοκαίρι θα σφυρίξει ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

apollon smyrnis water polo

Όμως προσπαθούμε να μπούμε στην ψυχολογία ενός παίκτη, κάθε παίκτη, που έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και που οι διαιτητές, έχοντας παίξει σε αμέτρητα παιχνίδια, γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά τις αντιδράσεις τους.

Προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του παίκτη που τιμωρείται για ασήμαντη ή καλύτερα για αφορμή που δεν υπάρχει, που του στερείται η δυνατότητα να χαρεί μια στιγμή μέσα στον αγώνα. Εκτός και αν ο πανηγυρισμός, χωρίς να προσβάλει, τιμωρείται με αποβολή.

Δηλαδή, o πρώην τερματοφύλακας της Ουγγαρίας, Βίκτορ Νάγκι και ο νυν της Ισπανίας, Ουνάι Αγκίρε δεν θα έπρεπε να τελειώνουν παιχνίδι.

Προσπαθούμε να μπούμε στη θέση ενός προπονητή, στη θέση των ανθρώπων που «ματώνουν» οικονομικά για να στηρίξουν ένα τμήμα, μια ομάδα και να έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια απόφαση.

Η ΚΟΕ από πέρυσι έχει θεσπίσει πιο αυστηρές τιμωρίες, ο τεχνικός του Απόλλωνα, Νίκος Δεληγιάννης πληρώνοντας τα νεύρα του πρέπει να έχει το ρεκόρ αποβολών.

Οι παίκτες τιμωρούνται - και ορθά - αν ξεπεράσουν τα όρια, οι προπονητές και οι ομάδες το ίδιο, οι διαιτητές -όλοι- μένουν στο απυρόβλητο;

ΥΓ.1 Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, έτυχε να είναι ο Απόλλων Σμύρνης και αν δεν υπήρχε η μετάδοση δεν θα το παίρναμε χαμπάρι ή θα περνούσε ως μια απλή αναφορά.


ΥΓ.2 Ακόμα και αν ο Απόλλων είχε δεύτερο τερματοφύλακα στον πάγκο, τα ίδια θα γράφαμε.


ΥΓ.3 Καλό θα ήταν η ΚΟΕ να κινηθεί και να εξασφαλίσει τηλεοπτική στέγη για τα πρωταθλήματα, έστω και για τα πλέι οφ. Γιατί δεν νοείται το εθνικό άθλημα, όπως θέλουν να το λένε, να μην μπαίνει στο σπίτι κάθε Έλληνα.

 

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα