Α1 Πόλο Ανδρών: Εκκίνηση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός το μεγάλο φαβορί

Δημήτρης Ντζάνης
Α1 Πόλο Ανδρών: Εκκίνηση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός το μεγάλο φαβορί

bet365

Το 37ο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης ανδρών αρχίζει με τον Ολυμπιακό για άλλη μία χρονιά να ξεκινά από θέση ισχύος για την κατάκτηση του 11ου σερί τίτλου.

Το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της Α1 ανδρών γίνεται 37 ετών, με τις 16 ομάδες να μπαίνουν στο σημείο εκκίνησης με διαφορετικούς στόχους και ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί, τον Ολυμπιακό.

Τρεις μήνες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, το πρωτάθλημα αρχίζει το Σάββατο (8/10), με την ελπίδα να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο, μεγαλύτερος συναγωνισμός, πλουσιότερο θέαμα και περισσότερος κόσμος στα κολυμβητήρια.

Ο Ολυμπιακός μπαίνει σε μια νέα εποχή, με τον Ιγκόρ Μιλάνοβιτς να αντικαθιστά τον Θοδωρή Βλάχο, που οδήγησε την πειραϊκή ομάδα σε 10 τίτλους πρωταθλήματος, που τον καθιστούν πολυνίκη προπονητή στην Α1.

Οι «ερυθρόλευκοι» και με το βλέμμα στο Champions League, κράτησαν την περσινή ομάδα και ενισχύθηκαν με τον Ούγγρο, Μάρτον Βάμος, έφεραν από τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ στην Α1 τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, πήραν από τον Τάκη Δήμου από τον Πανιώνιο και πάνε ολοταχώς για τον 11ο σερί τίτλο του πρωταθλήματος και τον 27ο της ιστορίας τους.

foudoulis

Η Βουλιαγμένη κάνει το δικό της ξεκίνημα με νέο τεχνικό τον Σέρβο, Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς και δίδυμο ξένων τους Αμερικάνους Ντίλαν Γούντεχντ και Μάθιου Φάρμερ, θα επιχειρήσει να ισοφαρίσει την περσινή της επίδοση, όταν έπαιξε στους τελικούς με τον Ολυμπιακό.

Ο Πανιώνιος, 3ος πέρυσι, θέλει να κάνει το παραπάνω βήμα, μπορεί να έχασε τον Τάκη Δήμου, όμως έφερε στη Νέα Σμύρνης τους Αλέξανδρο Γούνα και Κωνσταντίνο Γκιουβέτση και με τη δύναμη της έδρας θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

gounas

Ο Απόλλων Σμύρνης ξεκινά επίσης με υψηλές φιλοδοξίες την παρουσία του στο πρωτάθλημα, έβαλε στη μηχανή του τους Σέρβους Νίκολα Μπογκντάνοβιτς και Λάζαρ Βίτσκοβιτς, διατηρώντας τον βασικό κορμό, με τον Νίκο Δεληγιάννη να έχει την ευθύνη να διαχειριστεί ένα πολλά υποσχόμενο υλικό.

Ο ΓΣ Περιστερίου θέλει να διεκδικήσει ό,τι έχασε πέρυσι στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να είναι πάλι στην 6άδα του πρωταθλήματος.

voulgarakis

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότερες ομάδες θα έχουν νέους τεχνικούς, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Εκτός από τους Μιλάνοβιτς (Ολυμπιακός) και Βουγιασίνοβιτς (ΝΟΒ), ο Παναθηναϊκός αρχίζει με τον Δημήτρη Μάζη, η ΑΕΚ με τον Νίκο Βενετόπουλο, ο Υδραϊκός με τον Νίκο Καραμάνη, τα Χανιά με τον Μάνθο Βουλγαράκη, το Παλαιό Φάληρο με τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ο Γιώργος Ιντζές με τον Νηρέα Χαλανδρίου και ο Τάσος Σχίζας με τον Ηλυσιακό, που ανέβασε την ομάδα των Ιλισίων στην Α1. O παλαιότερος είναι ο Φάνης Κουντουδιός, που βρίσκεται για 10η χρονιά στην τεχνική ηγεσία του Εθνικού.

Τo πρόσωπο του πρωταθλήματος

Στον Ολυμπιακό μπορεί να ήρθε ο Ούγγρος αριστερόχειρας περιφερειακός Μάρτον Βάμος, όμως η πιο εντυπωσιακή κίνηση δεν αφορά παίκτη, αλλά προπονητή. Οι «ερυθρόλευκοι» αντικατέστησαν τον Θοδωρή Βλάχο με μια τεράστια προσωπικότητα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, τον Ικγόρ Μιλάνοβιτς.

Ο 58χρονος Σέρβος τεχνικός ήρθε στον Πειραιά για να συνεχίσει το σερί τίτλων του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις και κυρίως να οδηγήσει ξανά την ομάδα στη διεκδίκηση του Champions League. Ο Μιλάνοβιτς στην προπονητική του καριέρα έχει, μεταξύ άλλων, να επιδείξει δύο Champions League: Με την Παρτιζάν Βελιγραδίου το 2011 και την Προ Ρέκο το 2015.

milanovic

Στην πορεία προς την κατάκτηση του Champions League το 2011, ο Μιλάνοβιτς είχε για παίκτες τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου (νυν τεχνικός στον ΠΑΟΚ), αλλά και τον κορυφαίο Σέρβο παίκτη των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, τον Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς, που είναι ο νέος τεχνικός της Βουλιαγμένης.

Η αποχώρηση του πρωταθλήματος

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ο Μανώλης Μυλωνάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ο 37χρονος Χανιώτης δεξιός περιφερειακός που άφησε τη δική του σφραγίδα στην ελληνική υδατοσφαίριση.

Ο Μυλωνάκης άρχισε την υδατοσφαίριση από το ΝΟ Χανίων (2002-04), για να συνεχίσει στον Εθνικό (2005-2008), τον Ολυμπιακό (εννέα σεζόν) και ολοκληρώσει την καριέρα του στη Βουλιαγμένη (πέντε σεζόν).

mylonakis

Ο Γιώργος Αφρουδάκης των 1.685 γκολ

Ο Γιώργος Αφρουδάκης είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Α1. Ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΚΟΕ στην πλούσια καριέρα του έχει σημειώσει 1.685 γκολ, με διαφορά από τα υπόλοιπα «πιστόλια» του πρωταθλήματος.

Από τους παίκτες που απαρτίζουν την κορυφαία 10άδα των σκόρερ εν ενεργεία είναι ο Γιάννης Φουντούλης (2ος με 1.095 γκολ) και ο Αλέξανδρος Γούνας (8ος με 818 γκολ). Ο Φουντούλης (Ολυμπιακός) έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για έξι σερί χρονιές (2012-2017), ενώ ο Γούνας (Απόλλων Σμύρνης) αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στις δύο τελευταίες σεζόν.

Μάλιστα αν προσθέσουμε τον Μαυροβούνιο, Νίκολα Μοσκόφ ο Απόλλων Σμύρνης βγάζει τον πρώτο σκόρερ τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές περιόδους.

afroudakis

Το Top 10 των αρχισκόρερ
1.685 Γιώργος Αφρουδάκης (1992-2016)
1.095 Γιάννης Φουντούλης (2004-2019)
1.085 Αντώνης Βλοντάκης (1992-2017)
1.021 Γιάννης Θωμάκος (1994-2017)
978 Δημήτρης Μπιτσάκος (1989-2015)
888 Μανούσος Βιζυράκης (1990-2013)
842 Θοδωρής Χατζηθεοδώρου (1995-2013)
818 Αλέξανδρος Γούνας (2006-2022)
808 Πέτρε – Στέφανος Σάντα (1998-2016)
772 Τάσος «πιλότος» Παπαναστασίου (1987-2001)

Οι πολυνίκες παίκτες

Πέντε παίκτες έχουν κατακτήσει από 12 τίτλους και είναι οι πολυνίκες στην ιστορία της Α1 ανδρών. Είναι οι Νίκος Δεληγιάννης, Σάκης Πλατανίτης, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Γιώργος Ντόσκας και Βαγγέλης Δελακάς.

Οι πολυνίκες ομάδες
Ολυμπιακός 26
Βουλιαγμένη 4
Εθνικός 3
Γλυφάδα 3

Το σύστημα διεξαγωγής

Το σύστημα διεξαγωγής βασίζεται στο περσινό μοντέλο, με δύο φάσεις αρχικά, έχοντας ορισμένες διαφοροποιήσεις. Οι 16 ομάδες είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους των οκτώ.
Στην 1η φάση παραμένουν οι δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων, στη 2η φάση, οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο σχηματίζουν το γκρουπ 1 και οι τέσσερις τελευταίοι το γκρουπ 2.

Οι 16 ομάδες μεταφέρουν το σύνολο της βαθμολογίας τους από την 1η φάση, αλλά δεν ξαναπαίζουν με τις ομάδες που είχαν ήδη αντιμετωπίσει, αλλά αντιμετωπίζουν τις τέσσερις ομάδες που προέρχονται από τον άλλο όμιλο.

Οι έξι πρώτοι του 1ου γκρουπ της Β΄ φάσης εξασφαλίζουν την πρόκριση για τα πλέι-οφ, ενώ άλλα δύο εισιτήρια θα δοθούν μέσω play-in.

paok water polo

Τα πλέι-οφ διεξάγονται σε τρεις φάσεις (προημιτελικοί, ημιτελικοί, τελικοί), σε σειρές (στις δύο νίκες), εκτός του τελικού για την ανάδειξη του πρωταθλητή, που θα κριθεί στις τρεις νίκες.

Στα πλέι-άουτ μετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 5-8 του 2ου γκρουπ της Β΄ φάσης. Θα σχηματιστούν δύο ζευγάρια που θα αναμετρηθούν σε σειρές των δύο νικών, με τους ηττημένους να υποβιβάζονται στην Α2.

Οι Όμιλοι

Α’: Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Υδραϊκός, Εθνικός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Χίος, Νηρέας Χαλανδρίου
Β’: Βουλιαγμένη, Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΟΚ, Γλυφάδα, ΓΣ Περιστερίου, Χανιά, Παλαιό Φάληρο, Ηλυσιακός


Αρχή με τον Πανιώνιο να φιλοξενεί τον Ολυμπιακό

Ο Πανιώνιος φιλοξενεί τον Ολυμπιακό (EΡΤ) στο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, το Σάββατο (8/10).

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

Α’ Όμιλος

13:45 Δημοτικό Χαλανδρίου Νηρέας Χαλανδρίου - Παναθηναϊκός
15:00 Εθνικό Πειραιά Εθνικός - Χίος
16:00 «Αντώνης Δημητρόπουλος» - Γλυφάδα Υδραϊκός - ΑΕΚ
19:00 Δημοτικό Νέας Σμύρνης Πανιώνιος - Ολυμπιακός (ΕΡΤ)

Β’ Όμιλος

15:30 Εθνικό Χανίων Χανιά – Απόλλων Σμύρνης
16:00 Λαιμός Βουλιαγμένη - ΠΑΟΚ (ΚΟΕ ΤV)
16:30 Δημοτικό Περιστερίου ΓΣ Περιστερίου - Γλυφάδα
18:00 Δημοτικό Π. Φαλήρου Π. Φάληρο - Ηλυσιακός

*Στατιστικά στοιχεία: Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα