Ευάγγελος Δουδέσης: Ο Έλληνας «οράνιε» στο δρόμο της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ευάγγελος Δουδέσης: Ο Έλληνας «οράνιε» στο δρόμο της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

bet365

Ένας «οράνιε» από τα Βίλια, ο τεχνικός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών της Ολλανδίας, Ευάγγελος Δουδέσης μιλά στο Gazzetta για τον προημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος με την Ελλάδα, αλλά και για το γουότερ πόλο στη «χώρα της τουλίπας»

«Το θέμα είναι να μη δούμε το Ζέγκεντ» μας έλεγε ο τεχνικός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών της Ολλανδίας, Ευάγγελος Δουδέσης, παραμονές του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Εννοούσε πως η Ολλανδία δεν θα χρειαζόταν να ταξιδέψει στην πόλη της νότιας Ουγγαρίας, κάτι που θα σήμαινε πως θα βρισκόταν εκεί για αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12.

Η Ολλανδία όχι μόνο θα παραμείνει στη Βουδαπέστη αλλά την Τρίτη (28/6) ο «οράνιε» από τα Βίλια θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ελλάδα για μια θέση στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης.

ΔΟΥΔΕΣΗΣ

Μιλήσαμε με τον 36χρονο τεχνικό λίγες ώρες πριν από το ταξίδι και απλά από διαίσθηση περιμέναμε να βγει αυτό το προημιτελικό ραντεβού Ήταν οι ημέρες που ο Ευάγγελος Δουδέσης είδε να παρουσιάζονται προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

«Μέσα σε 48 ώρες έχουμε κρούσματα κορονοϊού και δύο παίκτριες έχουν τραυματιστεί στο χέρι, αλλά μη με ρωτήσεις ποιες είναι», μας είπε ο «Φαν Δουδέσεν» που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ζωής του.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 προβιβάστηκε στη θέση του πρώτου προπονητή στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας, πήρε τη θέση του Άρνο Χαβένγκα, που ήταν σε αυτό το πόστο κοντά στα 15 χρόνια και δίπλα του θήτευσε από το 2017. Πήγε στην Ολλανδία πριν από εννέα χρόνια για να σπουδάσει Sport Management και κόλλησε, μάλιστα σε λίγο καιρό θα γίνει και πατέρας.

Η ομοσπονδία της Ολλανδίας έθεσε ως βασικό στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

«Η ζωή μου πλέον είναι στην Ολλανδία, όταν έρθεις εδώ θα ηρεμήσεις, δεν υπάρχει η πίεση της Ελλάδας. Αυτό δεν σημαίνει πως στο παγκόσμιο θα βρεθούμε μόνο για τη χαρά της συμμετοχής. Στην Ουγγαρία θα πάμε για δουλειά και να κυνηγήσουμε τη διάκριση. Άλλωστε η Ολλανδία με εξαίρεση το ασημένιο μετάλλιο το 2015, έχει πολλά χρόνια να βρεθεί στην τετράδα παγκοσμίου πρωταθλήματος» συνέχισε ο Δουδέσης. Για την ακρίβεια η Ολλανδία από το 1999 και μετά στα προηγούμενα 10 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρισκόταν μεταξύ της 5ης και της 9ης θέσης.

Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα η Ουγγαρία έπαιξε στον όμιλο του Ντέμπρετσεν, όμως η παρουσία των πανίσχυρων ΗΠΑ (ήττα με 11-7) έφερε την Ολλανδία σε χιαστί αγώνα και στην προ ημερών συζήτησή μας, είχαμε ζητήσει την άποψή του για τον πιθανό προημιτελικό με την Ελλάδα, που είναι πλέον γεγονός.

«Θα είναι ωραίο παιχνίδι» μας είπε ο Ευάγγελος Δουδέσης και συμπλήρωσε γελώντας «απέναντι στην Ελλάδα έχω τις δύο μεγαλύτερες νίκες της καριέρας μου»

Ο Δουδέσης εννοεί πως όταν βρισκόταν ως βοηθός του Χαβένγκα, η Oλλανδία νικούσε πρώτα την Ελλάδα 6-4 στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βαρκελώνης το 2018 και έπειτα τον Ιανουάριο του 2021 στον κρίσιμο αγώνα του προολυμπιακού της Τεργέστης οι «οράνιε» επικρατούσαν της εθνικής ομάδας με 7-4 και ήταν αυτές που εξασφάλιζαν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

«Ήμουν ο "Γιάννης Φουντούλης των φτωχών"»

Παιδί της Βουλιαγμένης, ο Ευάγγελος Δουδέσης ήταν ball boy, στον ιστορικό τελικό της Βουλιαγμένης με τη Ρόμα για το Κύπελλο Κυπελλούχων τον Μάρτιο του 1997 στο ΟΑΚΑ.

Με την αντίπαλό της στον προημιτελικό Αλεξία Καμμένου, γνωρίζονται από τα ανέμελα χρόνια στο κολυμβητήριο του Λαιμού. Ήταν και αντίπαλοι στο νερό, κάπου το 2000, όταν στις προπονήσεις το εφηβικό έπαιζε με τις γυναίκες της Βουλιαγμένης και εκεί τα πράγματα ήταν ζόρικα.

Ως παίκτης τελείωσε την καριέρα του στην Ολλανδία και τις Πολικές Αρκούδες, την Polar Bears, εκεί όπου από τη γυναικεία ομάδα άρχισε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική, μέχρι που την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«Ως παίκτης ποτέ δεν πίεσα στα όρια των εαυτό μου. Ήμουν ο "Γιάννης Φουντούλης των φτωχών", έτσι επέλεξα το όνομα ενός κορυφαίου» συνεχίζει ο Ευάγγελος Δουδέσης, που όμως εξελίσσεται σε top τεχνικό.

Και έχει έτοιμη την ατάκα. «Ο "οράνιε" από τα Βίλια που θα κατακτήσει τον κόσμο» και μετά συνεχίζει «είναι αυτό που λένε, πως ένα απλά καλός παίκτης μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό προπονητή. Για αυτό και εγώ τώρα προσπαθώ να δω τα όριά μου ως προπονητής».

«Στην Ολλανδία πληρώνεις για να παίξεις»

Η έδρα του είναι η πόλη Έντε, εκεί που παίζουν οι Polar Bears κοντά στην Ουτρέχτη. Θελήσαμε να μας πει τις διαφορές στην υδατοσφαίριση ανάμεσα στις δύο χώρες και διαβάστε τι μας είπε: «Στην Ολλανδία τα πάντα είναι διαφορετικά. Ο παίκτης ή η παίκτρια αναδεικνύεται μέσα από τις εθνικές ομάδες και όχι τους συλλόγους. Εγώ τρεις ημέρες την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή κάνω προπόνηση με τις παίκτριες της εθνικής ομάδας. Τα πρωταθλήματα είναι ερασιτεχνικά, ο παίκτης έχει τη δουλειά του και αν θέλει να παίξει γουότερ πόλο πληρώνει μηνιαία συνδρομή, γύρω στα 30 ευρώ το μήνα. Είναι σαν να θες να πας γυμναστήριο στην Ελλάδα και πληρώνεις».

Τέλος στην ερώτηση αν θα ερχόταν πίσω στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Δουδέσης απάντησε: «Θα ερχόμουν να δουλέψω για κάτι σπουδαίο, μετά θα επέστρεφα στην Ολλανδία».


 

Τελευταία Νέα