Η πολύωρη εργασία σκοτώνει 745.000 ανθρώπους τον χρόνο

Gazzetta team
Η πολύωρη εργασία σκοτώνει 745.000 ανθρώπους τον χρόνο
Έρευνα συνέδεσε την πολύωρη εργασία (55 ωρών) με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Ποιες ηλικίες έχει επηρεάσει. Ο ρόλος της πανδημίας κορονοϊού…

Ποιος είπε ότι η δουλειά δεν σκοτώνει; Και κυριολεκτούμε γι αυτό. Οι πολλές ώρες δουλειάς σκοτώνουν κάθε χρόνο περίπου 745.000 ανθρώπους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη που έγινε, έδειξε ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν, οι άνθρωποι που ζούσαν στη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού επηρεάστηκαν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ΠΟΥ συμπλήρωσε πως η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η έρευνα παράλληλα έδειξε πως η εργασία 55 ωρών ή ακόμη και περισσότερο την εβδομάδα, συσχετίστηκε με το 35% υψηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με μια εργάσιμη εβδομάδα των 35 έως 40 ωρών.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), έδειξε επίσης ότι σχεδόν τα 3/4 αυτών που πέθαναν από πολύωρη εργασία ήταν μεσήλικες ή μεγαλύτεροι άντρες σε ηλικία..

Οι θάνατοι βέβαια δεν ήταν… ακαριαίοι, αλλά συχνοί ήρθαν μετέπειτα, 10 χρόνια αργότερα, που ήταν απόρροια της πολύωρης εργασίας.

Ο 45χρονος Jonathan Frostick περιέγραψε στα social media την εμπειρία του και το “καμπανάκι” που βάρεσε ως αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας.

Μόλις είχε κάτσει μία Κυριακή για να προετοιμάσει το πρόγραμμα της υπόλοιπης εβδομάδας και ένιωσε ένα σφίξιμο στο στήθος, πόνους στον λαιμό και τη γνάθο αλλά και δυσκολία στην αναπνοή.

«Έφτασα στην κρεβατοκάμαρα για να ξαπλώσω και μόλις με είδε η σύζυγός μου τηλεφώνησε στα επείγοντα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Jonathan Frostick είχε πάθει καρδιακή προσβολή και αποφάσισε να… αναδιαρθρώσει το πρόγραμμα του στη δουλειά…

«Δεν περνάω όλη μέρα στο Zoom», είπε. Η ανάρτησή του έκανε “κλικ” σε εκατοντάδες χρήστες οι οποίοι με τη σειρά τους μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και τους κινδύνους από την πολύωρη εργασία.

«Οι εταιρείες συνεχίζουν να ωθούν τους ανθρώπους στα όριά τους χωρίς να ανησυχούν για την προσωπική ευημερία» είπε ο Jonathan Frostick ο οποίος δουλεύει στην HSBC και συμπλήρωσε: «Αναγνωρίζουμε τη σημασία της προσωπικής υγείας και ευεξίας και μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους εντείναμε τις προσπάθειές μας για την υγεία και την ευημερία.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε όλους να κάνουν την υγεία και την ευημερία τους κορυφαία προτεραιότητα»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ