Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Στην αντιπολίτευση ήσουν μόνιμος αναμεταδότης των τρολ»

Gazzetta team
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Στην αντιπολίτευση ήσουν μόνιμος αναμεταδότης των τρολ»
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αποστάσεις από τις χυδαιότητες, κατηγορώντας όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη οτι είχε υιοθετήσει ανάλογες.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντάς του την πολιτική ευθύνη για την «υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη», όπως χαρακτηριστικά απάντησε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με ένα «μεγάλο ευχαριστώ», όπως είπε στα αγόρια και στα κορίτσια που υπήρξαν θύματα κακοκοποίησης και τόλμησαν, «στα αγόρια και στα κορίτσια που κουβαλούσαν ένα βάρος και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους. Γιατί βρήκαν την δύναμη και ύψωσαν την φωνή τους και ύψωσαν ένα φράγμα απέναντι στην σιωπή και στην συγκάλυψη, προστατεύοντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια για το μέλλον. Αυτούς οφείλουμε να στηρίξουμε σήμερα».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού είπε: «Το μεγάλο ζήτημα σήμερα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της προσπάθειας συγκάλυψης των αποτρόπαιων πράξεων... Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που διεξάγεται σε κάθε σπίτι. Γι αυτά θα ήθελε να ακούσει ο ελληνικός λαός κάτι και γι αυτό θα περίμενε μία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις και να δώσετε κάποιες εξηγήσεις».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης και σημείωσε ότι «επέλεξε να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κ. Μενδώνη αλλά η κ. Αγαπηδάκη». Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και του έθεσε προσωπικά ερωτήματα: «...Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας».

«Η έγνοια σας ήταν να μην πέσει ο Λιγνάδης στα... σκυλιά;»

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σημείωσε ακόμα: «Αυτοί που κατέθεσαν μηνύσεις και βγήκαν σε εκπομπές και κατήγγειλαν δημόσια την κακοποίησή τους, το έκαναν για να μη γίνει η επένδυση στο Ελληνικό; Πόση χυδαιότητα μπορεί να χωρέσει η πολιτική σας;

Επειδή απευθυνθήκατε σε προσωπικό τόνο. Μιλήσατε για ευελιξία ηθικής, στα παιδιά μου και στα παιδιά σας. Έχω μια ειλικρινή απορία. Παίρνω σαφέστατες αποστάσεις από τις χυδαιότητες. Η ένοια σας από την πρώτη στιγμή που εσείς πληροφορηθήκατε, δεν ήταν να μιλήσουν τα θύματα;

Ήταν να προφυλάξετε τον θύτη για να μην πέσει ο Λιγνάδης στα «σκυλιά»; Λέτε ότι ζητήθηκε η παραίτησή του, αλλά δεν το είπατε δημόσια για να μην τον διαπομπεύσετε. Αυτό κάνατε; Και βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, νέο άνθρωπο με περγαμηνές να βγαίνει και να κομπιάζει και να μην μπορεί να μιλήσει;»

«Τολμήστε να συζητήσετε με φορείς της Τέχνης για τη Μενδώνη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε στην επίθεση ζητώντας για άλλη μια φορά και την αποπομπή της Λίνας Μενδώνη: «Ακόμα και δικοί σας βουλευτές ζητούν την παραίτησή της. Αλλά σας φυλάνε τα φιλικά σας μέσα από την κριτική. Έρχεστε στη Βουλή να μας παραδώσετε μαθήματα. Μαθήματα υποκρισίας. Εσείς είστε ο πρωθυπουργός που έχετε προβεί στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα. Που αλλάζει τον νόμο όταν δεν τον βολεύει. Τολμήστε να συζητήσετε με τους φορείς της τέχνης. Με εκείνους που υφίστανται τα αποτελέσματα της πολιτικής σας στον χώρο του Πολιτισμού. Παρουσιάζοντάς μας 56 που στηρίζουν Μενδώνη, δείχνετε ότι 1056 είναι απέναντι.

Η κοινωνία πρέπει να πάρει ένα μήνυμα. Ότι ο αυταρχισμός της εξουσίας που μπορεί να κουκουλώνει σκάνδαλα, έχει όριο. Και η κόκκινη γραμμή της αλήθειας, είναι η αντίσταση όλων μας. Εμείς θέλουμε μετά τη σημερινή συζήτηση, όλες και όλοι να ξέρουν ότι θα υψώσουμε φραγμό ανθρωπιάς και δικαιοσύνες απέναντι στους θύτες. Ατυχής επιλογή να επιχειρήσετε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας. Για τις πράξεις πρέπει να απολογηθείτε εσείς, όχι εγώ, η Γεννηματά, ο Κουτσούμπας, ο Βαρουφάκης.

Για την πανδημία, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων, για τα πανεπιστήμια, για την πιθανότητα να γίνουμε η πρώτη χώρα μετά τη Βρετανία της Θάτσερ με νεκρό απεργό πείνας, με το “σουρωτήρι” στο Αιγαίο. Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και χυδαίες για τους πολίτες για τους εργαζόμενους για τους μικρομεσαίους».

«Λέγατε οτι ο πατέρας μου έκανε δουλειές με την χούντα»

«Διαχωρίζω απολύτως τη θέση μου. Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω ότι διαφωνώ κατηγορηματικά, σας το λέω ευθέως. Το κάνω ευθαρσώς για όλους. Παρότι εσείς δεν πράξατε ποτέ κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και κάντε μια αυτοκριτική, θα κερδίζατε έτσι.

Όσο για τον πολιτικό πολιτισμό, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έχετε προσωπική προϊστορία. Όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση, είχατε μετατραπεί σε μόνιμο αναμεταδότη των τρολ. Από το δικό σας στόμα που δοξολογεί την ποιότητα των επιχειρημάτων ακούστηκε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις; Από το δικό σας στόμα που αγορεύει για την ποιότητα του διαλόγου δεν μεταφέρατε δημοσιεύματα για τον πατέρα μου και τη Χούντα; Έρχεστε να εγκαλέσετε εμένα που όχι απλά υιοθετήσατε αλλά βάλατε την υπογραφή σας για αναπαραγωγή των αθλιοτήτων στο κοινοβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ