Πάμε για παράταση στην... παράταση του lockdown

Gazzetta team
Πάμε για παράταση στην... παράταση του lockdown
Τα επιδημιολογικό στοιχεία, δείχνουν πως πάμε για νέα παράταση του lockdown, το οποίο μάλλον δεν θα λήξει στις 7 Δεκεμβρίου.

Στο διάγγελμα που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Νοεμβρίου, είχε ανακοινώσει πως το lockdown στην χώρα θα έληγε στις 30 Νοεμβρίου. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, δεν επέτρεψε την άρση του.

Έτσι, ο Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη ανακοίνωσε την παράτασή του για ακόμα μία εβδομάδα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην... παράταση, δείχνει αρκετά πιθανό με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την χώρα.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζουν μείωση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους, παραμένει εξαιρετικά υψηλός, καθώς χθες μετρήσαμε 101 θύματα της φονικής πανδημίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά υπάρχουν 17 περιοχές (εκτός φυσικά της Θεσσαλονίκης) που είναι στο... κόκκινο και πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή. Αυτές είναι οι: Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Βόλο, Έβρο, Καβάλα και Τρίκαλα. Σε αυτές το επιδημιολογικό φορτίο φαίνεται πως υπερβαίνει πολύ τον μέσο όρο και έχει χτυπήσει... συναγερμό.

Οι οριστικές αποφάσεις

Η κατάσταση αυτή λοιπόν έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τους ειδικούς σε σκέψεις σχετικά με το πότε θα γίνει η άρση του lockdown. Οι εισηγήσεις για παράταση ακόμα μίας εβδομάδας, αυξάνονται και πλέον το ενδεχόμενο η χώρα να μείνει σε... αναστολή μέχρι και τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου πλέον φαντάζει αρκετά πιθανό.

Οριστικές αποφάσεις πάντως θα παρθούν μέσα στην εβδομάδα. Κυβέρνηση και ειδικοί, θα εξετάσουν τα στοιχεία που έχουν και την πορεία της επιδημίας και θα οριστικοποιήσουν τον οδικό χάρτη για το ξεκλείδωμα των λουκέτων.

Παρά το γεγονός οτι πλέον υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τα Χριστούγεννα, όλα δείχνουν οτι η πιθανότερη ημερομηνία για να ανοίξουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά, παραμένει η 7 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα, ενώ η κατάσταση με την εστίαση παραμένει ρευστή, όσον αφορά την ημερομηνία και τον τρόπο ανοίγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ