Επίσημο: Ανοίγουν στις 31 Μαΐου τα γυμναστήρια με διπλή μάσκα και κλειστά αποδυτήρια (vid)

Gazzetta team
Επίσημο: Ανοίγουν στις 31 Μαΐου τα γυμναστήρια με διπλή μάσκα και κλειστά αποδυτήρια (vid)
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα των γυμναστηρίων και την αύξηση του ορίου ατόμων σε καταστήματα και εκκλησίες. Ξέσπασε με το «αντάρτικο» για τη μουσική.

Την απόφαση να ανοίξουν τα γυμναστήρια στις 31 Μαΐου, μετά και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής (29/5) ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι λοιπόν τα γυμναστήρια θα ανοίξουν την Δευτέρα 31 Μαΐου με:

  • Τους εργαζόμενους στα γυμναστήρια να πραγματοποιούν self test μια φορά την εβδομάδα
  • Τα αποδυτήρια να παραμένουν κλειστά
  • Τη χρήση διπλής μάσκας να είναι υποχρεωτική απ’ όλους

Αυξάνεται το όριο ατόμων

Από κει και πέρα, όπως αποφασίστηκε αυξάνεται το όριο ατόμων σε καταστήματα, εκκλησίες. Στο λιανεμπόριο επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ. χωρίς ανώτερο όριο, ενώ από 15 Ιουνίου καταργείται το 50% στις λαϊκές αγορές.

Στις εκκλησίες θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα ανακοίνωσε ένα νέο "όπλο" που θα ενεργοποιηθεί από τις 31/05 στο covid19.gov.gr αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της προστασίας του πολίτη. Οι πολίτες θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες.

  • Ο δείκτης θετικότητας
  • Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Η πορεία των κρουσμάτων
  • Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ανά περιοχή

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά.

Περιοχές που προβληματίζουν

Οι Περιοχές που προβληματίζουν λόγω αύξησης κρουσμάτων είναι οι εξής: Ρόδος, Μυτιλήνη, Σύρος, Δήμος Τροιζηνίας, Δήμος Χανίων. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως στις περιοχές όπου θα αυξάνονται τα κρούσματα θα παίρνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
  • Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Ξέσπασμα Χαρδαλιά με το «αντάρτικο» για τη μουσική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε και σε ερώτηση για τη μουσική στην εστίαση, εκφράζοντας αγανάκτηση για τα περί «αντάρτικου» των καταστηματαρχών, αν δεν επιτραπεί άμεση η μουσική.

«Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχτεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει πως αν τραγουδήσω θα υπάρξουν σταγονίδια, η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό που σημαίνει μη τήρηση μέτρων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί χαλάρωση. Να σταματήσει η λογική του παραλόγου. Βήμα-βήμα, δεν μπορεί τη στιγμή που η πλειοψηφία κάνει θυσίες να συζητάμε λογικές αντάρτικου», είπε χαρακτηριστικά, φανερά ενοχλημένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ