Δολοφονία Περατικού από τη 17Ν: Το φορτηγάκι που έμεινε και η διαφυγή με ταξί (pics)

Gazzetta team
Δολοφονία Περατικού από τη 17Ν: Το φορτηγάκι που έμεινε και η διαφυγή με ταξί (pics)
Σαν σήμερα το 1997, η «17 Νοέμβρη» εκτελεί τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό στον Πειραιά, με ένα 45άρι σήμα κατατεθέν το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα. Η προκήρυξη, η διαφυγή και η ομολογία

Ένα συνηθισμένο απόγευμα της 28ης Μαΐου το 1997 και ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός, στις 17:15 βγαίνει από τα γραφεία της εταιρείας του και πηγαίνει να πάρει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ, όταν ακούγονται εφτά πυροβολισμοί που “σπάνε” την ησυχία στον πειραϊκό ουρανό. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, αλλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, καθώς έφερε ένα τραύμα στη δεξιά μασχάλη, δύο στο αριστερό ημιθωράκιο, δύο στον αριστερό βραχίονα, ένα στον δεξιό γλουτό και ένα στον δεξιό μηρό.

Ήταν το 11ο θύμα της “17 Νοέμβρη”... Αν και για καιρό είχε “σιωπήσει”, αν και η προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη είχε πολλά ορθογραφικά λάθη κάτι που δεν συνήθιζε- αν και έστειλε ετεροχρονισμένο υστερόγραφο στην “Ελευθεροτυπία” την επόμενη μέρα, εν τούτοις το 45άρι με το οποίο εκτέλεσε τον Κώστα Περατικό ήτα η “ταυτότητά” της. Ένα 45άρι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Γιατί τον Κώστα Περατικό; «Από τους κυριότερους υπεύθυνους για την απάτη της “ιδιωτικοποίησης” των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο κύριος αυτός αφού πήρε τα ναυπηγεία χωρίς να πληρώσει φράγκο από την τσέπη του, αφού τα λειτούργησε επί τρία χρόνια, αφού εισέπραξε τα δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικά δάνεια, τα εγκατέλειψε πέρσι (σ.σ. Κλείσανε το 1995) αφήνοντας χρέη 18 δισεκατομμυρίων, ενώ σήμερα απαιτεί άλλα 17 δισεκατομμύρια από το Δημόσιο. Ο κάθε εφοπλιστής κύριος Περατικός που επαίρεται για τη φιλοπατρία του θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».

Η αστυνομική φύλαξη και οι 2 αναβολές

Η 17Ν είχε προειδοποιήσει μέσα από προκηρύξεις τρεις φορές τον 42χρονο εφοπλιστή. Δεν τον είχε κατονομάσει βέβαια, αλλά τον “φωτογράφιζε”. Ο Περατικός μάλιστα είχε απειληθεί και το 1992 και γι αυτό τον λόγο είχε βγάλει άδεια οπλοφορίας ενώ είχε και αστυνομική φύλαξη. Τον τελευταίο καιρό όμως είχε διακόψει ο ίδιος την αστυνομική συνοδεία κάτι που γνώριζε άριστα η 17Ν, η οποία από το 1995 είχε σκοπό να τον σκοτώσει, αλλά δύο φορές ματαιώθηκε το σχέδιο.

Δεν πήρε μπρος το φορτηγάκι

Ούτε την 3η βέβαια πήγαν όλα όπως τα είχε σχεδιάσει. Μετά την εκτέλεση, οι δύο δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα κλεμμένο φορτηγάκι (Μιτσουμπίσι), όπου τους περίμενε ένας οδηγός, αλλά αυτό δεν έπαιρνε μπροστά, οπότε το εγκατέλειψαν.

Μπροστά τους βρήκαν εκείνη την ώρα έναν αστυφύλακα του Τμήματος Μεταγωγών, τον Θ. Αβδούλο, ο οποίος πλησίασε τους τρεις δράστες και τους φώναξε να παραδοθούν. Εκείνοι πυροβόλησαν με ένα 38άρι εναντίον του για εκφοβισμό και έφυγαν τρέχοντας. Σταμάτησαν ένα διερχόμενο ταξί, έβγαλαν υπό την απειλή του όπλου έξω τον οδηγό και την πελάτισσα και διέφυγαν, ενώ έξω από το ξενοδοχείο «Σαβόι», παράτησαν το ταξί και επιβιβάστηκαν σε ένα κόκκινο Opel Kadett με κλεμμένες πινακίδες, το οποίο εγκατέλειψαν σχεδόν μισό χιλιόμετρο πιο κάτω.

Οι μαρτυρίες

«Είδα δύο άτομα ηλικίας 30-35 ετών που κρατούσαν πιστόλια. Ο ένας ήταν ψηλός, γύρω στο 1.80, με μαύρα μαλλιά, κάπως μακριά, θα έλεγα με ζελέ κολλημένα. Ο άλλος, πιο κοντός, βρισκόταν από πίσω του. Ο εκτελεστής ήταν ο ψηλότερος», είχε πει τότε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Γιώργος, ενώ ο Βασίλης Κυριακού είχε συμπληρώσει: «Είδα έναν νεαρό άνδρα γύρω στα 30-35, που φορούσε τζιν παντελόνι και καλοκαιρινό τζιν πουκάμισο, να πυροβολεί από κοντά τον εφοπλιστή. Τους άλλους δεν τους είδα»!

Ήταν τα αδέρφια Ξηροί, ο Κουφοντίνας και ο «Τάκης»

Κατά την προανάκριση ο Βασίλης Ξηρός ομολόγησε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του 42χρονου εφοπλιστή, ενώ από την ίδια κατάθεση προέκυψαν ότι συμμετείχαν ακόμα οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και ένας ακόμη με το ψευδώνυμο «Τάκης».

«Ο “Λουκάς” και ο αδερφός μου, μού έκαναν γνωστό ότι η επόμενη ενέργεια ήταν να σκοτώσουμε τον εφοπλιστή Περατικό στον Πειραιά», είχε πει ο Βασίλης Ξηρός. Επίσης, δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού βρέθηκαν σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τη «17Ν» στη δολοφονία του.