Έρχονται 1.200 τεθωρακισμένα Μ1117 από τις ΗΠΑ: Μας τα δίνουν δωρεάν με κόστος 100 εκατ. (pics & vid)

Gazzetta team
Έρχονται 1.200 τεθωρακισμένα Μ1117 από τις ΗΠΑ: Μας τα δίνουν δωρεάν με κόστος 100 εκατ. (pics & vid)
Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε τα 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα που οι ΗΠΑ τα παραχωρούν δωρεάν, αλλά θα έχουν κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων του ελληνικού στρατού από τις ΗΠΑ, η οποία μετράει αντίστροφα πλέον για την άφιξή της στην χώρα μας.

Ο λόγος για τα τεθωρακισμένα Μ1117, τα οποία η Ουάσιγκτον μας τα παραχωρεί ως πλεονάζον υλικό και αναμένεται να αφιχθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τα συγκεκριμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μπορεί να μας τα δίνουν δωρεάν, αλλά το κόστος τους θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πως γίνεται; Το δωρεάν αυτό αφορά καθαρά τα οχήματα και όχι την μεταφορά, τις επιθεωρήσεις, την προετοιμασία τους και τα ανταλλακτικά.

Μάλιστα, στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως ανέφερε το Star, ούτε ο οπλισμός τους, ούτε ο σταθμός ασυρμάτων.

Τα χαρακτηριστικά του

Τα συγκεκριμένα οχήματα που άρχισαν να κατασκευάζονται στα τέλη της δεκαετίας του '90, αντέχουν νάρκη βάρους 5 κιλών, οβίδες πυροβόλου 155 mm, ενώ έχει διαθέτει «run flut» ελαστικά που του επιτρέπει να πηγαίνει ακόμα και σε δύσβατες περιοχές.

Ζυγίζει 13,4 τόνους, έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Συνολικά αποδίδει 260 ίππων, με την μέγιστη ταχύτητα του να αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.

Θα μπορεί να μεταφέρει 5 άτομα, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ τα είχε οπλισμένα με ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Το όχημα προσφέρει στο πλήρωμα όραση 360° διαθέτει σύστημα κλιματισμού και η θωράκιση του είναι τοποθετημένη με κλίση ώστε να εξοστρακίζει αντιαρματικές ρουκέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ