Lockdown: Ούτε 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο, η νέα ημερομηνία

Gazzetta team
Lockdown: Ούτε 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο, η νέα ημερομηνία
Η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν φαίνεται να επιτρέπει να χαλαρώσει το lockdown σε μία εβδομάδα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει την χαλάρωση του lockdown αναφορικά με το λιανεμπόριο, μιλώντας για σχέδια που προέβλεπαν το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα φαντάζει δύσκολο, αν όχι απίθανο. Και αυτό γιατί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δύσκολα θα οδηγήσει την επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει κάθε Παρασκευή να ανάψει το... πράσινο φως για κάτι τέτοιο.

Έτσι, το άνοιγμα παίρνει παράταση. Μέχρι πότε; Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο, αλλά στην κυβέρνηση ευελπιστούν να είναι μίας εβδομάδας η παράταση αυτή. Να πάει δηλαδή για τις 5 Απριλίου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οτι η μετάθεση ανοίγματος του λιανεμπορίου, θα προκαλέσει μετάθεση και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά σε αυτούς που της τρίτης λυκείου που είναι να δώσουν πανελλήνιες φέτος.

Αυτή αρχικά ήταν για τις 5 Απριλίου, αλλά με δεδομένο οτι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι τονίζουν οτι δεν θα ήταν καλό να ανοίξουν μαζί καταστήματα και σχολεία, τότε πάει για τις 12 Απριλίου στην καλύτερη.

Τέλος, ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών την Παρασκευή είναι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό 6 που είναι για σωματική άσκηση.

Στην τελευταία τους σύσκεψη το είχαν συζητήσει και τότε, αλλά η εισήγησή τους ήταν αρνητική, καθώς θεωρούσαν πως θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς τους πολίτες και θα υπήρχε πολύ μεγάλη κινητικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ