Selftesting: Πως θα γίνεται, από ποιο μέρος θα είναι το δείγμα και τι προβλήματα υπάρχουν

Gazzetta team
Selftesting: Πως θα γίνεται, από ποιο μέρος θα είναι το δείγμα και τι προβλήματα υπάρχουν
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση ενός rapid test την εβδομάδα σε κάθε πολίτη.

Από χθες στην ζωή μας έχει μπει και ένας νέος όρος, μετά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό: Αυτός του selftesting, του rapid test δηλαδή που θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από το φαρμακείο για να το χρησιμοποιούν σπίτι τους και να διαπιστώνουν μόνοι τους αν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Οι ερωτήσεις

Το πρώτο ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως θα γίνεται η όλη διαδικασία για την απόκτησή του... Κάθε πολίτης λοιπόν με τον αριθμό ΑΜΚΑ του, θα μπορεί να παίρνει 1 κάθε εβδομάδα ή 4 κάθε μήνα.

Το δεύτερο αφορά το πως θα λειτουργεί αυτό... Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το ποιας μάρκας τεστ θα επιλεγεί, το δείγμα με την ειδική μπατονέτα (η οποία είναι μικρότερη και πιο χρηστική από αυτές του μοριακού και του rapid test που γίνονται στα ιατρεία) θα λαμβάνεται είτε από το στόμα, είτε από την μύτη.

Τα προβλήματα

Κάπου εδώ όμως ξεκινάνε και τα προβλήματα. Αυτός που παίρνει το τεστ, είναι αναγκασμένος να δηλώσει το αποτέλεσμά του στην Πολιτεία. Λόγω του ειδικού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην είναι υποχρεωτικό. Θα πρέπει δηλαδή ο πολίτης που θα βρεθεί θετικός, να το δηλώσει ο ίδιος στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να κάνει το μοριακό, να επιβεβαιωθεί ως κρούσμα και να πάρει την σχετική βεβαίωση για την άδεια από την εργασία του.

Τι συμβαίνει όμως αν είναι ασυμπτωματικός και δεν θέλει να χάσει τα μεροκάματα της δουλειάς; Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και για αυτό υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως το τεστ θα πρέπει να γίνεται (προκειμένου να γίνεται και σωστά) και να δηλώνεται το αποτέλεσμά του στο φαρμακείο. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει να υπάρχουν σχετικές υποδομές, τεχνογνωσία, ενώ θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές και ο συνωστισμός.

Πότε θα ξεκινήσει

Όσον αφορά το πότε θα έχουμε τα πρώτα τεστ στα φαρμακεία, αυτό δεν θα γίνει και τόσο άμεσα, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική παραγγελία. Κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι εδώ στα τέλη της, κάτι που σημαίνει οτι σε πρώτη φάση πάμε από Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ