Χαλάρωση του lockdown με ρεκόρ κρουσμάτων: Η εξήγηση για τις ανακοινώσεις (vid)

Gazzetta team
Χαλάρωση του lockdown με ρεκόρ κρουσμάτων: Η εξήγηση για τις ανακοινώσεις (vid)
Ο λόγος που η κυβέρνηση προχωρά σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων, με τους λοιμωξιολόγους να είναι διχασμένοι.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, η οποία θα «κλειδώσει» το πρωί της Παρασκευής στην εβδομαδιαία σύσκεψη των λοιμωξιολόγων και θα ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή, η οποία μάλιστα προαναγγέλθηκε χθες και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται σε μία περίοδο που τα κρούσματα όχι απλά χτυπάνε... κόκκινο, αλλά έχουν σημάνει συναγερμό και το εθνικό σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση, με δεκάδες πολίτες να ψάχνουν ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ...

Η λογική της απόφασης

Το εύλογο ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο λόγος που οδηγεί σε μία τέτοια απόφαση με τέτοιες συνθήκες; Η εξήγηση είναι απλή. Το γεγονός η χώρα βρίσκεται σε διαφόρων ειδών lockdown από τον Νοέμβριο με απαγορεύσεις κάθε είδους, έχει κουράσει τους πολίτες σε τέτοιο βαθμό που πλην ελαχίστων περιπτώσεων δεν τηρούνται τα μέτρα.

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα, ο κόσμος συνωστίζεται σε σπίτια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της μετάδοσης, ενώ με το όριο των 2 χιλιομέτρων για μετακίνηση αυτομάτως μαζεύει τους πολίτες κάθε γειτονιάς σε συγκεκριμένους χώρους όπου γεμίζουν από κόσμο.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση των πολιτών που ψάχνουν μία... αποσυμπίεση, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει μία χαλάρωση των μέτρων.

Η προαναγγελία αυτών όμως, φαίνεται πως διχάζει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Και αυτό γιατί ένα κομμάτι της μπορεί να είναι υπέρ αυτής της χαλάρωσης, προτρέποντας τον κόσμο να βγαίνει έξω και να μην κάθεται σπίτι, όμως ένα άλλο είναι πιο συντηρητικό, φοβούμενη οτι θα δοθεί λάθος μήνυμα και θα υπάρξει υπέρμετρη χαλάρωση.

Με δεδομένο όμως οτι ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει προαναγγείλει την χαλάρωση αυτή, δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Οι άμεσες αλλαγές

Έτσι, αύριο το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί πως τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει όπως και τις καθημερινές, δηλαδή στις 21:00 και όχι στις 19:00 που είναι αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, όλα δείχνουν οτι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις σε άλλο δήμο, πέρα από τα 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας, ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και το ενδεχόμενο να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις. Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής μάλλον ανοίγουν την Δευτέρα με αυστηρούς κανόνες και ραντεβού, ενώ από την επόμενη εβδομάδα πάει το λιανεμπόριο, με τα σχολεία να πηγαίνουν για Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ