Καταγγελίες για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι ''Jonathan Galindo'' που ωθεί τα παιδιά στην αυτοκτονία και στην Ελλάδα (vid)

Gazzetta team
Καταγγελίες για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι ''Jonathan Galindo'' που ωθεί τα παιδιά στην αυτοκτονία και στην Ελλάδα (vid)
Στο παιχνίδι που είναι μετεξέλιξη της ''Μπλε Φάλαινας'', άγνωστοι προσεγγίζουν τα παιδιά μέσω διαδικτύου και τους θέτουν όλο και πιο ''επικίνδυνες'' προκλήσεις.

Σε ένα νέο διαδικτυακό παιχνίδι με challenges (προκλήσεις) που καλούνται να ολοκληρώσουν τα παιδιά, τα οποία στο τελικό στάδιο, μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στην αυτοκτονία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυρβερνοασφάλειας (CSII) Μανώλης Σφακιανάκης, εφιστώντας την προσοχή των γονέων.

Ο λόγος για το ‘’Jonathan Galindo’’, το οποίο αποτελεί εξέλιξη της Μπλε Φάλαινας και συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τα παιδιά.

Άτομα ντυμένα σαν τον Γκούφι προσεγγίζουν παιδιά, μέσω chat στο Ίντερνετ (όπως για παράδειγμα σε πλατφόρμες παιχνιδιών) και τα υποβάλλουν σε προκλήσεις. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν επικίνδυνα πράγματα, όπως να ξυπνούν το βράδυ και να βγάζουν μια φωτογραφία από την άκρη της ταράτσας τους, να βλέπουν τρομακτικά βίντεο ή να χαράσσουν κάποιο σημείο του σώματός τους με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.

Μητέρα ενός 8χρονου που μίλησε στο STAR και στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» περιέγραψε πώς ο γιος της παραλίγο να πέσει στα διαδικτυακά δίχτυα αυτού του παιχνιδιού, όταν φίλος του προσπάθησε να τον μυήσει. Ο φίλος του 8χρονου έπαιζε με τον 14χρονο αδερφό του.

Αναφερόμενος στο Jonathan Galindo, ο Μανώλης Σφακιανάκης σημείωσε ότι πολλά είναι τα παιδιά που κάνουν challenges εν μέσω πανδημίας.

Όσον αφορά στη μεθοδολογία του Jonathan Galindo, ο ίδιος είπε άγνωστοι παρουσιάζονται στα τσατ και προσεγγίζουν τα παιδιά στα ελληνικά. Στη συνέχεια, τους θέτουν προκλήσεις, πιο ήπιες αρχικά, με την επικινδυνότητα να αυξάνεται σταδιακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για άτομα που θέλουν να οδηγήσουν τα παιδιά ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ο κ. Σφακιανάκης μάλιστα σημείωσε ότι έχει στα χέρια του καταγγελία που μπορεί να δώσει στον εισαγγελέα, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο πρώτος Έλληνας Jonathan Galindo.

Ο μοναδικό τρόπος να προστατευτούμε είναι η απόλυτη εποπτεία του Διαδικτύου, τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο το φίλτρο στο Ίντερνετ όταν έχουμε παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ