Αλαλούμ με τους κωδικούς μετακίνησης: Αναλυτικά τι αλλάζει (vid)

Gazzetta team
Αλαλούμ με τους κωδικούς μετακίνησης: Αναλυτικά τι αλλάζει (vid)
Τι αλλάζει στους κωδικούς μετακίνησης. Χρηστικός οδηγός μετά το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί.

Από χθες (3/3) που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, είναι πολλά τα θολά σημεία σχετικά με τους κωδικούς μετακίνησης, με τους πολίτες να έχουν μπερδευτεί.

Ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δίνει απαντήσεις σχετικά με το τι ισχύει και σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ο κωδικός «6»

Με τον κωδικό «6» οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν και να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους.

Ωστόσο, η άσκηση και η βόλτα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο και πατίνι.

Το παράδοξο με τον κωδικό «6» είναι πως περπατώντας ή με το ποδήλατο μπορούμε να αλλάξουμε δήμο και να πάμε όπου επιθυμούμε.

Σημειώνεται ότι η βόλτα με κατοικίδιο επιτρέπεται και κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μόνο κοντά στο σπίτι.

Οι κωδικοί «2» και «3»

Αλλαγές υπάρχουν και στους κωδικούς «2» και «3».

Στον κωδικό «2», που αφορά τα καταστήματα τροφίμων, σουπερμάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα αλλά και στον κωδικό «3», που αφορά τραπεζικές συναλλαγές, πλέον θα δικαιολογείται η κυκλοφορία εντός του δημοτικού διαμερίσματος ή σε απόσταση μέχρι 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας μας.

Σε περίπτωση δηλαδή που το φαρμακείο ή το σουπερμάρκετ βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων αλλά εντός του δήμου διαμονής μας, μπορούμε να πάμε σε αυτό.

Στην περίπτωση που στον δήμο στον οποίο διαμένουμε, δεν υπάρχει φαρμακείο που να διανυκτερεύει, μπορούμε να μετακινηθούμε σε άλλον δήμο, καθώς οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές θα είναι ενημερωμένες για τέτοιες ειδικές συνθήκες.

Οι κωδικοί «1» και «4»

Σχετικά με τους κωδικούς «1» και «4», που αφορούν τη μετάβαση σε γιατρό ή σε άτομο που χρήζει βοήθειας, δεν έχει αλλάξει κάτι, ωστόσο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να διενεργούν προσεκτικούς ελέγχους σε όσους χρησιμοποιούν αυτούς τους κωδικούς, με τις απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ