Στην τελική ευθεία η αλλαγή στην στρατιωτική θητεία: Ποιοι θα κάνουν 12μηνο και ποιοι 9μηνο

Gazzetta team
Στην τελική ευθεία η αλλαγή στην στρατιωτική θητεία: Ποιοι θα κάνουν 12μηνο και ποιοι 9μηνο
Με στόχο την αύξηση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έχει «κλειδώσει» η αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.
Με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα είναι ενός έτους (12 μήνες) και τα τρία Σώματα (στρατό ξηράς, ναυτικό, αεροπορία).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυξάνει αυτή των οπλιτών του στρατού ξηράς, καθώς σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες και οι αρμόδιοι βρίσκονται στην τελική επεξεργασία του σχεδίου, ούτως ώστε να αρχίσει να ισχύει από τον Μάιο.

Το... παράθυρο για 9μηνο

Ωστόσο υπάρχει ένα παράθυρο να παραμείνει στους 9 μήνες η θητεία στον στρατό ξηράς, αν ο έφεδρος δεχθεί να κάνει όλη τη διάρκεια της θητείας του παραμεθόρια. Δηλαδή στον Έβρο, είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπάρχει εκτίμηση ότι με ένα τέτοιο κίνητρο, οι νέοι θα θελήσουν να καταταγούν για να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα, θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στις παραμεθόριες περιοχές.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι οι περίπου 23.000 ανυπότακτοι που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων. Για το θέμα αυτό αναζητείται ο τρόπος που θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η τοποθέτηση Ταραντίλη

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης επιβεβαιώνοντας οτι η αλλαγή είναι με ορίζοντα τον Μάιο, ξεκαθαρίζοντας όμως οτι δεν θα γίνει υποχρεωτική η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων στα 18.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ