Κοντοζαμάνης: «Από τον Δεκέμβριο η παραλαβή δόσεων εμβολίων» (vid)

Gazzetta team
Κοντοζαμάνης: «Από τον Δεκέμβριο η παραλαβή δόσεων εμβολίων» (vid)
Για τον Δεκέμβριο προβλέπεται η παραλαβή των πρώτων δόσεων εμβολίου κορονοϊού από την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τον κορονοϊό, την Παρασκευή (4/9), αναφέρθηκε στο εμβόλιο.

Όπως είπε: «Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την AstraZeneca».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με AstraZeneca. Ο προγραμματισμός για την παραλαβή των δόσεων είναι ο Δεκέμβρης. Από τον Δεκέμβρη θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις».

17.000 τεστ ημερησίως

Στο δημόσιο σύστημα το τεστ κορονοιού είναι δωρεάν επανέλαβε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έκανε όλος ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια ελέγχου.

Τόνισε ότι στο δημόσιο σύστημα έφτασαν να γίνονται μέχρι και 17.000 τεστ την ημέρα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ ήταν 13.400 τεστ και έχει παραγωγική δυνατότητα αυτή τη στιγμή η χώρα και μπορεί να αυξηθεί και περαιτέρω. Αυτή τι στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην διεξαγωγή των τεστ , γίνονται κανονικά, δεν έχουν σταματήσει. Αναφερόμενος στο θέμα με τα αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ, είπε ότι η παραγωγική του δυνατότητα είναι 1.000 τεστ ημερησίως τα οποία θα συνεχίσει να διενεργεί και την επόμενη εβδομάδα που αποκαθίσταται η ροή των αντιδραστηρίων.

«Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται ο ημερήσιος αριθμός των τεστ που διεξάγονται στη χώρα, καθώς αυτά που ήταν να κάνει το ΕΚΕΑ προωθούνται σε άλλα εργαστήρια.Πράγματι έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η προμήθεια των εργαστηρίων με συγκεκριμένα εξειδικευμένα αντιδραστήρια επειδή όλα αυτά λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένη, γι αυτό 1.000 τεστ γινόταν την ημέρα στο ΕΚΕΑ, 1.000 θα γίνονται».