Μεγάλος σεισμός 5,1 ρίχτερ στην Αθήνα (pic)

Gazzetta team
Μεγάλος σεισμός 5,1 ρίχτερ στην Αθήνα (pic)
Ισχυρός σεισμός στην Αττική σημειώθηκε στις 14:13 και κράτησε για 15 περίπου δευτερόλεπτα.

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Μικροτραυματισμοί από πτώση σοβάδων στην Αθήνα.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Τσελέντης: «Φαίνεται πως το φαινόμενο εξάντλησε τη δυναμική του»

Την ίδια ώρα ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα και το ρήγμα που έδωσε το σεισμό φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δ εν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Επιφανειακή η σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αττική, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του ΑΠΘ

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Δεκάδες κλήσεις προς την Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Μάλιστα, προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, καθώς όλοι τηλεφωνούσαν σε συγγενικά τους πρόσωπα για να μάθουν αν όλα είναι καλά.

Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε πως σε αρκετές περιοχές, υπήρξαν σκηνές πανικού, καθώς κόσμος έτρεχε αριστερά και δεξιά, ενώ η Πυροσβεστική τέθηκε σε επιφυλακή.

1,2 εκ. κλήσεις το λεπτό «έριξαν» τα δίκτυα τηλεφωνίας

Υπερφορτώθηκε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μετά τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα.

Περίπου 20.000 κλήσεις το δευτερόλεπτο έγιναν ανά δευτερόλεπτο αμέσως μετά τον σεισμό.

Όσοι βρίσκονταν στην Αθήνα, την ώρα του σεισμού των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσπευσαν να βγάλουν τα κινητά τους τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην επικοινωνία.

Οι εταιρείες τηλεφωνίας συμβούλευαν τους κατοίκους να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Κυκλοφοριακό «χάος» σε όλη την Αθήνα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην Αθήνα από την ώρα του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ κι έπειτα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Η ώρα του σεισμού σε συνδυασμό με τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε πρόβλημα στους φωτεινούς σηματοδότες και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες έφυγαν από την εργασία τους εκείνη την ώρα έχει ως αποτέλεσμα να έχει προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα η κίνηση είναι αυξημένη στη λεωφ. Συγγρού, στη λεωφ. Αμαλίας, την Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου, τη λεωφ. Αλεξάνδρας, την Κηφισίας και την παραλιακή.

Τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα, σύμφωνα πάντα με την Τροχαία, παρατηρούνται αυτή την ώρα και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, στον Κηφισό, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.

Όλη η δύναμη της Τροχαίας είναι στους δρόμους και κάνει ό,τι είναι εφικτό για να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα.

Στις 16:30 συνεδριάζει το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Στις 16:30 θα συνεδριάσει για προληπτικούς λόγους στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική και σχεδιασμός δράσης των συναρμόδιων φορέων.

Τριανταμία κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για εγκλωβισμό ατόμων σε ανελκυστήρες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας την ώρα του σεισμού, λόγω διακοπής ρεύματος. Τριάντα κλήσεις έχουν γίνει στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας για μάρμαρα που είχαν ξεκολλήσει σε σπίτια ή για σοβάδες, σε όλο το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Έχουν καταρρεύσει τέσσερα ή πέντε ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.

Σε επιφυλακή οι Μονάδες Υγείας στην ευρύτερη περιοχή

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κκίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Ο σεισμός σε live μετάδοση από το Open (vid)

Μέτρα και έλεγχοι από τον Δήμο Αθηναίων

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με κτήρια και τα περισσότερα τηλεφωνήματα στην πυροσβεστική αφορούν εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Ματαίωση της επίσκεψης Παυλόπουλου στην Ερμιονίδα

Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Αττική μετά τον σεισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ματαίωσε τη μετάβασή του στον δήμο Ερμιονίδας όπου επρόκειτο να παραστεί στην τελετή απονομής βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τη βράβευση του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Την ομιλία του θα αναγνώσει ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής.

Κάτοικος Κολωνακίου βγήκε στο δρόμο με κατσαρόλα στο κεφάλι (pic)

Ο σεισμός στην Αθήνα αναστάτωσε αρκετά τους κατοίκους της πρωτεύουσας, με ορισμένους να αντιδρούν με άκρως ξεκαρδιστικό τρόπο.

Η αλήθεια είναι πως σε περίπτωση σεισμού, οι περισσότεροι δεν αντιδρούν όσα ψύχραιμα θα έπρεπε, καθώς τις στιγμές αυτές κυριαρχεί ο πανικός και το μυαλό «θολώνει».

Τρανό παράδειγμα αποτελεί μία κάτοικος της περιοχής του Κολωνακίου στο κέντρο της Αθήνας, η οποία «πιάστηκε» στα πράσα από χρήστη του Facebook,, να έχει βγει στον δρόμο, έχοντας ως προστατευτικό στο κεφάλι της... μία κατσαρόλα.

Σεισμός στην Αθήνα: Κάτοικος Κολωνακίου βγήκε στο δρόμο με κατσαρόλα στο κεφάλι (pic)