Οι πιο πολύνεκροι σεισμοί στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια (pics)

Οι πιο πολύνεκροι σεισμοί στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια (pics)
Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που χτύπησε την Αττική το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 2019 ξύπνησε μνήμες από τις χειρότερες και πιο φονικές δονήσεις στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

H Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου, με χιλιάδες δονήσεις (οι περισσότερες εκ των οποίων ανεπαίσθητες) να σημειώνονται κάθε χρόνο, προκαλώντας τον δικαιολογημένο φόβο των πολιτών, καθώς στο παρελθόν πολλές περιοχές της χώρας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον Εγκέλαδο.

Άλλωστε, για τους περισσότερους Αθηναίους, οι μνήμες από τον φονικό σεισμού της Πάρνηθας στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 είναι ακόμα αρκετά νωπές, με την σημερινή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ να μάς πηγαίνει σχεδόν 20 χρόνια πίσω.

Στο παρελθόν, στον ελλαδικό χώρο έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα ισχυρές αλλά και πολύνεκρες δονήσεις, με τον σεισμό του 1856 που μετρήθηκε στα 8,2 Ρίχτερ με επίκεντρο το νησί της Ρόδου να παραμένει μέχρι σήμερα ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε περιοχή της Ελλάδος από το 1800 κι έπειτα.

Αναλυτικά οι πέντε πιο φονικοί σεισμοί στην Ελλάδα από το τέλος του πολέμου:

1. Η πιο πολύνεκρη δόνηση του 20ου και 21ου αιώνα σημειώθηκε στα Επτάνησα και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά το 1953, κοστίζοντας τη ζωή σε 476 ανθρώπους σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο αλλά και σε κοντινές περιοχές της Πελοποννήσου. Ο σεισμός είχε ένταση 7,2 Ρίχτερ, καταστρέφοντας ολοσχερώς τις πόλεις της Ζακύνθου, του Ληξουρίου και του Αργοστολίου, οι οποίες χρειάστηκε να οικοδομηθούν σχεδόν από την αρχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιονιο σεισμος 1953

2. Ο σεισμός της Πάρνηθας στις 7/9/1999 αποτελεί την φονικότερη δόνηση στην περιοχή της πρωτεύουσας. 143 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια κατοικιών κι εργοστασίων που κατέρρευσαν από τα 5,9 Ρίχτερ, κυρίως σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής. Τα εργοστάσιο της Ρικομέξ και της Faran αλλά και η πολυκατοικία επί της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση έγιναν τόποι αρχαίου δράματος, με τα σωστικά συνεργεία να καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς από τα ερείπια σχεδόν 90 ανθρώπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρικομεξ

3. Στις 20 Ιουνίου 1978 ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης να νιώσει την μανία της Φύσης και του Εγκέλαδου. Η σεισμική δόνηση των 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή το χωριό στίβος, 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης άφησε πίσω της 49 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν σε οκταόροφη πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρόμου, όπου 37 ένοικοι έχασαν τη ζωή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για θεσσαλονικη σεισμος

4. 25 ήταν τα θύματα της δόνησης των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε το Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995. 16 Έλληνες πολίτες και 10 Γάλλοι τουρίστες ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας και ξενοδοχείου, με την δόνηση να ξυπνάει σε όλη την περιοχή μνήμες από τον επίσης καταστροφικό σεισμό των Αλκυονίδων, 14 χρόνια νωρίτερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αιγιο σεισμος

5. Οι σεισμός των Αλκυονίδων ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 1981 και κράτησαν μέχρι τις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους. Συνολικά 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές όπου επλήγησαν, ενώ οι τρεις σεισμοί (με τον μεγαλύτερο να έχει ένταση 6,7 Ρίχτερ) έγιναν η αφορμή ώστε να θωρακιστεί η Αττική και να εισαχθούν νέοι πολεοδομικοί κανόνες ώστε να αποτραπούν εκτενέστερες μελλοντικές καταστροφές.

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονιδες σεισμος