Αεροπλάνο του Τσαουσέσκου πουλήθηκε 120 χιλιάδες ευρώ

Gazzetta team
Αεροπλάνο του Τσαουσέσκου πουλήθηκε 120 χιλιάδες ευρώ
Ένα από τα αεροπλάνα του στόλου του Νικολάε Τσαουσέσκου πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί του ποσού των 120.000 ευρώ.

Ένα αεροπλάνο Rombac Super One-Eleven που άνηκε στον στόλο του Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάε Τσουσέσκου πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 120.000 ευρώ, με την τιμή έναρξης να είναι τα 25.000 ευρώ.

Το Rombac Super One-Eleven κατασκευάστηκε στο Βουκουρέστι με άδεια της βρετανικής ΒΑC, όταν η Ρουμανία έγινε η πρώτη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που κατασκεύασε αεροπλάνα. Η παρουσίασή του έγινε το 1986 και ως το 1989 άνηκε στον Τσαουσέσκου, μέχρι ο δικτάτορας να ανατραπεί και να εκτελεστεί μαζί με την σύζυγό του.

Ήταν ένα από τα εννέα αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν εκείνη την εποχή από την βρετανική εταιρεία παρότι το αρχικό πλάνο ήταν για 80 αεροσκάφη. Μετά την πτώση του Τσαουσέσκου το 1990, η εταιρεία εγκατέλειψε το πρότζεκτ.

Ο Τσαουσέσκου είχε απαιτήσει τα αεροπλάνα να έχουν κρεβατοκάμαρα και γραφείο, όπου έπαιζε τάβλι μαζί με την σύζυγό του. Αμέσως μετά την πτώση του δικτάτορα το αεροσκάφος πέρασε στην κρατική αεροπορική εταιρεία της Ρουμανία.

Προκειμένου να μην πωληθεί για παλιοσίδερα, κάποιοι έκαναν καμπάνια και πέτυχαν να αναγνωριστεί το αεροσκάφος ως μέρος της εθνικής κληρονομιάς, από τη σημερινή κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί ή να τροποποιηθεί και πάνω από όλα δεν μπορεί να φύγει από τη ρουμανική επικράτεια», δήλωσε ο Άντριαν Τσουτάν, ο άνθρωπος πίσω από αυτή την καμπάνια.

Από τα 9 αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου, τα μόνα που υπάρχουν σήμερα είναι εκείνο του στόλου του δικτάτορα και ένα ακόμη Rombac, το οποίο επίσης πωλήθηκε στη δημοπρασία έναντι 160.000 δολαρίων. Τα υπόλοιπα αποσυναρμολογήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν σε διάφορα αεροδρόμια.

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε και ένα αυτοκίνητο- ένα Paykan Hillman Hunter που είχε χαρίσει στον Τσαουσέσκου ο Σάχης του Ιράν, το 1974. Το αυτοκίνητο το απέκτησε Ρουμάνος συλλέκτης, έναντι 95.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ