Τα λεφτά που έβγαλαν οι δισεκατομμυριούχοι κατά την πανδημία: Αύξηση από 19 έως και 144 δισ. (pic)

Gazzetta team
Τα λεφτά που έβγαλαν οι δισεκατομμυριούχοι κατά την πανδημία: Αύξηση από 19 έως και 144 δισ. (pic)
Αυξήσεις από 19 έως και 144 δισ. είχαν δέκα μεγιστάνες των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε την πλειοψηφία του κόσμου οικονομικά, όμως υπήρχαν και κάποιοι λίγοι που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται.

Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο είχε πει: «Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους στην πανδημία.

Ταυτόχρονα, περίπου 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική είδαν την καθαρή τους αξία να αυξάνεται πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια… και τώρα η συνολική τους αξία είναι πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Τα στοιχεία αυτά είναι σύμφωνα με το Forbes, αλλά στην πραγματικότητα τα νούμερα είναι μεγαλύτερα. Ο συνολικός πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων ανερχόταν στα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στις 28 Απριλίου, μία αύξηση 35% από τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η συνολική καθαρή τους αξία όταν άνοιξαν οι αγορές την 1η Ιανουαρίου του 2020, λίγο πριν η πανδημία αρχίσει να κυριεύει τον πλανήτη.

Με άλλα λόγια οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ αύξησαν την περιουσία τους κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με το Forbes, τα τρία τέταρτα των 722 δισεκατομμυριούχων της Αμερικής είναι εξίσου πλούσιοι ή πλουσιότεροι, απ’ ό, τι ήταν πριν την πανδημία, με μερικούς να κερδίζουν ακόμα και πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από όλους τους μεγιστάνες ήταν ο Έλον Μασκ, ο οποίος είχε μια απίστευτη πορεία από τις αρχές του 2020. Η καθαρή αξία του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX εκτοξεύτηκε κατά 540% – περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια – στις αρχές του Ιανουαρίου του 2020. Κάποια στιγμή μάλιστα τον Ιανουάριο του 2021 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Και ο τελευταίος ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους. Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 87% τους τελευταίους 15 μήνες, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αγορές από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της περιουσίας του Μπέζος κατά 86 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2020. Το Forbes εκτιμά ότι ο Μπέζος είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία με καθαρή αξία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλυτικά η λίστα του Fobes με τους 10 δισεκατομμυριούχους που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ